Nattsvart för Barca - föll hemma mot Villarreal

Ny plattmatch för Barcelona. Föll hemma mot Villarreal efter en svängig historia samtidigt som förtroendet för Xavi minskas allt mer.

Barcelona var under lördagskvällen tillbaka på hemmaplan för första gången sedan den 20 december. Det skulle visa sig bli en andra halvlek som var bland det värsta man sett på länge i La Liga när slutresultatet tillslut skrevs till 3-5 där skillnaden mellan den första och andra halvleken var som natt och dag.

Den första halvleken skulle inte bli någon underhållande historia och ganska lätt att summera. Barcelona stod för nästan 70% av bollinnehavet men förutom ett avslut av Joao Felix som den dansk-svenske målvakten Filip Jörgensen tippade över ribban så skapade Barcelona ingenting. Det mesta i chansväg skulle istället handla om Villarreal. Efter drygt halva den första halvleken hade Gerard Moreno vad han till en början trodde var 0-1 inne. En tilltrasslad situation som efter en stunds VAR-granskning skulle visa sig dömas bort på grund av en offside på Alexander Sørloth. Den första halvlekens enda mål skulle istället komma i den 41:a matchminuten efter att Sørloth spelat fram Moreno som tillslut fick sitt mål. 0-1 men i övrigt en blek och händelsefattig halvlek där inget av lagen nådde upp i ens 0,3 expected goals. Det var mycket för Xavi att fundera på samtidigt som buropen ekade över Estadi Olímpic Lluis Companys.

Den andra halvleken visade sig bli svårare att summera då den bestod av sju mål, VAR granskningar och ett enormt drama. Ett försök till summering ska vi ändå göra och börjar drygt nio minuter in när La Masia-produkten Ilias Akhomach tog vara på ett misstag av den inhoppande Joao Cancelo och satte 0-2 bakom Inaki Pena. Färdigt och avgjort trodde många men i själva verket hade det inte ens börjat. Inom loppet av elva minuter hade Barca vänt på steken och gått upp i ledning genom mål av Ilkay Gündogan och den inbytte Pedri samt ett självmål av Eric Bailly. Återigen kändes det trots enbart en uddamålsledning avgjort då Barca hade bra kontroll och Villarreal hotade inte nämnvärt i offensiv riktning. Något som också skulle ändras. Helt plötsligt var det stora hål i Barcas försvar när Goncalo Guedes sprintade sig fri och skickade in kvitteringen med dryga 5 minuter kvar av ordinarie tid. Det följdes sedan upp av en tilldömd straff för hemmalaget som efter en ganska så snabb VAR-koll plockades bort. Vilket man enligt bilderna ändå får se som regelrätt. De två avgörande målen skulle komma en bra bit in på tilläggstiden. Efter ett misstag från unge Pau Cubarsi samt Pena stod Ronald Araujo, lagkapten för dagen, för en av de mest naiva passningarna man sett när han i matchens 99:e minut försökte spela sig loss i eget straffområde. Bollen hamnade tillslut hos Alexander Sørloth som satte 3-4 och bara minuten senare kunde Jose Morales sätta spiken i kistan och ny Barca kris var ett faktum.

Ifall vi börjar hos bortalaget Villarreal så är det tre blytunga poäng som laget tar med sig hem till Valencia i kampen om att undvika nedflyttningstrid. Duon Moreno och Sørloth låg som på förhand sagt bakom det mesta där Sørloth tillslut landade på 1+2.

Barcelona är numera tio poäng bakom serieledande Real Madrid. Laget är utslagna ur Copa del Rey och kliver in i Champions League åttondel mot Napoli om lite mer än två veckor i sämsta tänkbara form. Xavi, Araujo, Pedri med flera pratar om hur chansen att ta hem ligatiteln fortfarande lever, vilket istället ger mig känslan av en enorm naivitet. Fokus bör läggas på rätt saker och för tillfället skiljer det tre poäng ned till Athletic Club på femteplats. Barca är för tillfället inte ett av de fyra bästa lagen i La Liga och då kan det inte fortsätta att se på sig själv som en seriös titelutmanare. En förändring bör ske snarast ifall man vill spela Champions League fotboll kommande säsong. Såklart är spelartruppens prestationer under all kritik men den ansvarige för detta är fortfarande tränare Xavi. Pengar saknas och situationen är svår men som supporter är det tröttsamt att höra att laget måste hålla ihop och att det inte är bra nog. För såhär har det sett ut sen tidigt under hösten denna säsong. Tränarbyte bör ske snarast och ifall det “bara” är Rafa Marquez från Barcelona B som kommer in tillfälligt så behövs det stora förändringar i hur laget uppträder på planen. Laget läcker defensivt samtidigt som de ledande spelarna är de som presterar allra sämst, där Lewandowski går längst fram i ledet. Saken kan, bör och kommer diskuteras mer men någonting bör ske snarast.