Olímpic Lluís Companys, 2024-01-31 19:00

Barcelona - Osasuna
1 - 0

Nyförvärv frälste Barcelona
Vitor Roque gjorde sitt första mål för Barcelona igår

Barcelona studsade under gårdagskvällen tillbaka efter helgens tuffa förlust mot Villarreal. Nyförvärvet Vitor Roque blev matchhjälte och gjorde det matchavgörande samt enda målet hemma mot Osasuna.

Det har blåst kraftigt kring Barcelona de senaste dagarna. Efter sjöslaget hemma på Estadi Olimpic Lluis Companys i lördags när man tillslut föll med 3-5 hemma mot Villarreal meddelade Xavi på den efterföljande presskonferensen att han i sommar kommer lämna sitt uppdrag som huvudtränare, ett beslut som enligt källor inte ska ha uppskattas bland spelarna där bland annat Robert Lewandowski och Joao Cancelo ska ha setts i tårar dagen efter. Mer om det inom kort. Matchen i sig väljer jag att se på som en bra reaktion från Xavi och hans spelare. Som tidigare sagt blev matchen mot Villarreal i lördags inte enbart ett bakslag i och med resultatet utan även med hela Xavi situationen. Just därför känns det precis som jag sa som en bra reaktion och i helhet en stark insats.

Den första halvleken bestod mestadels av ett stort bollinnehav från Barcelonas sida men utan att skapa något speciellt farligt. Åtta avslut registrerades men endast ett på mål. Osasuna stod inte för några jättechanser heller men skrapade ändå fram den första halvlekens kanske farligaste möjlighet när kroaten Ante Budimir fick en bra nick möjlighet men lyckades dessvärre för bortalaget inte träffa mål. I mångt och mycket en typisk halvlek när det gäller dagens Barcelona. Dominerar som nästan alltid bollinnehavet och det mesta av spelet men har svårt att skrapa fram några farliga målchanser utan det handlar istället om något inlägg som blir lite halvt farlig eller som i gårdagens match en nick av Jules Kounde en halvmeter över ribban. Utöver matchens utveckling så gick det redan efter sju spelade minuter att räkna in ett nytt tufft bakslag när det gäller skadesituationen i Barca. Ferran Torres fick i tårar kliva av med en skada i sitt högra lår och kommer enligt Barcas egna hemsida vara “otillgänglig från spel tills skadan klaras upp”. Tufft bakslag med tanke på Ferrans fina form på sistone där han för nästan två veckor sedan stod för ett hattrick borta mot Real Betis. Han ersattes av den nyblivna A-lag registrerade Fermin Lopez med sitt nya nummer 16. I övrigt en ganska så blek och medioker halvlek där hemmapubliken hade en hel del mer att önska inför nästa halvlek.

Den andra halvleken skulle visa sig bli lite mer intressant och händelserik än den första. Barcelona fortsatte stå för i princip lika mycket bollinnehav som i den första halvleken men nu istället med lite mer konkreta och klara lägen samt med mer avslut på mål. Ilkay Gündogan kom närmast efter dryga timmen spelad när han inte riktigt fick träff på en nick som gick utanför. Efter 62 spelade minuter stod Xavi för ett byte som kan anses vara ganska kontroversiellt. Den tidigt inbytte Fermin fick kliva av samtidigt som Vitor Roque entrade planen. Något som Xavi förklarade efter matchen med att han tog av en mittfältare i och med att de jagade mål. Hade de lett matchen så hade han istället bytt ut en anfallare. Det skulle dock visa sig bli ett genidrag och visa på en form av fingertoppskänsla i och med bytet. Inbyte Roque hann bara vara på planen i drygt en minut innan han efter ett yttersida inlägg, en så kallad travela från Joao Cancelo, kunde nicka in ledningsmålet för katalanerna. Ett mål som i firandet tydligt visade på hur viktigt det var både för “Tigrinho” men även hela laget. Bara några minuter efter ledningsmålet skulle situationen bli allt mer bekväm för hemmalaget. Lagkaptenen Unai Garcia i Osasuna drog på sig sitt andra gula kort efter en fasthållning på Roque på mittplan och Osasuna tvingades avsluta matchen med tio man. Osasuna skulle däremot inte förbli ofarliga. Den välväxta inbyte anfallaren Raul Garcia fick bortalagets bästa kvittering chans när hans avslut smet strax utanför stolpen vilket sedan följdes upp av ett distansskott av Jon Moncayola som Inaki Pena ganska komfortabelt kunde rädda. Barca kunde och borde däremot ha stängt och vunnit matchen med mer. Lamine Yamal fick en dubbelchans där han efter en räddning av Aitor Fernandez följde upp sin egen retur men utan framgång. Avslutningsvis tar vi även med oss en boll i mål av Lewandowski som på reprisbilderna visade på en ganska så marginell offside.

Som tidigare sagt en bra reaktion av Barcelona där det såklart finns mycket förbättringspotential. Men tre poäng och en hållen nolla är starkt efter de hektiska dagarna som varit. Målskytten Roque stack ut tillsammans med Cancelo samtidigt som man även vill lyfta fram den då 17-årige mittbacken Pau Cubarsi, född 2007. La Masia-produkten gjorde sin andra ligamatch från start och stod för en solid och stabil insats. Nu är bara att blicka fram inför lördagens möte mot Deportivo Alaves på Estadio de Mendizorroza i Vitoria Gasteiz, Baskien.