Lagbanner
Officiellt: Joan Laporta vinner presidentvalet
Guess who´s back!

Officiellt: Joan Laporta vinner presidentvalet

Rösterna är räknade, och saken är klar. Joan Laporta återvänder som president för FC Barcelona.

Och så, ett drygt årtionde senare, var han tillbaka på tronen. 

Joan Laporta Estruch. FC Barcelonas genom tiderna mest framgångsrika president, som i slutet av 00-talet producerade världens genom tiderna bästa fotbollslag.

Söndagens presidentval slutade nämligen som väntat. Varken utmanaren Víctor Font eller högoddsaren Toni Freixa lyckades hota förhandsfavoriten Laporta, och sent på kvällen utropades 58-åringen officiellt som Josep Bartomeus efterträdare på den blåröda ordförandeposten.

Känslan? Bra, såklart. Riktigt bra, till och med, med tanke på att Bartomeu-vurmaren Toni Freixa också var med i racet. Det var trots allt det viktigaste inför valet: att klubbens band till Sandro Rosell och Josep Bartomeu en gång för alla skulle kapas. 

Men make no mistake: mycket har hänt sedan Laporta sist basade över Barça. Oljeklubbarna har blivit fler, samtidigt som den internationella konkurrensen överlag har blivit hårdare, och sannolikheten att Barça ska lyckas skaka fram en andra gyllene generation på mindre än femton år är… ja, inte särskilt stor. Ansu Fati får ursäkta.

Och kanske viktigast av allt: den här gången har Laporta ingen Johan Cruyff vid sin sida. Ingen mentor att vända sig till för råd och vägledning, när valet exempelvis står mellan en oprövad Pep Guardiola och en Champions League-vinnande José Mourinho. Som det gjorde sommaren 2008.

Men allt det kan vi oroa oss för senare. Idag är en glädjens dag, oavsett hur oviss framtiden än må vara. Efter sju långa år är Barcelona kvitt Bartomeus järngrepp, och för första gången på väldigt länge kan fansen se framåt. Och förbi. Mot en framtid utan Champions League-förnedringar, korruptionsskandaler och improviserade miljardvärvningar.

Med stadiga blickar, och sprängfyllda hjärtan, mot ett nytt kapitel i FC Barcelonas historia.

Välkommen hem, Mr. President.

Ruben Baronruben.baron94@gmail.com. @RubbaBaron2021-03-07 23:30:00
Author

Fler artiklar om Barcelona