Lagbanner
Officiellt: Sergiño Dest till Barça
Snart i rödblått istället för rödvitt

Officiellt: Sergiño Dest till Barça

En vecka efter att Nélson Semedo lämnat Barça befinner sig ersättaren på katalansk mark. Han heter Sergiño Dest och kommer närmast från AFC Ajax.

Efter en dryg veckas intensiva förhandlingar blev så affären officiell under torsdagen. Barça betalar 21 miljoner euro för Dests tjänster, plus ytterligare fem i diverse bonusar. Kontrakt på fem år, med en utköpsklausul på 400 miljoner euro. 

Det blev till slut en utdragen kamp mellan Barça och Bayern München om Dest, som till sist valde den katalanska huvudstaden. Det sista framträdandet i Ajax tröja gjorde Dest i den gångna helgens match mot Vitesse. Ett inhopp på drygt tio minuter, där han ersatte lagkamraten och huvudkonkurrenten Noussair Mazraoui.

Dest klarade läkarundersökningen redan under onsdagen. En presentation följt av en presskonferens sker imorgon fredag och kan följas via Barça TV+.

Karriären
19-årige Dest är född i Nederländerna med en amerikansk far. Således väntade det svåra valet av landslag. Dest har representerat det amerikanska landslaget på ungdomsnivå. Under fjolåret fick han även göra sin debut på seniornivå i en träningsmatch. Senare under hösten kom så det slutgiltiga beskedet, Dest kommer att representera USA. Hittills har det blivit tre landskamper.

Klubbkarriären inleddes i hemstadens lag Almere City. Storklubben AFC Ajax fick upp ögonen för Dest redan 2012, och flytten gick till huvudstaden. Dest tog sig sedan uppåt i hierakin och debuterade för Ajax 2019 i 2-0-segern i Johan Cruyff Shield mot PSV Eindhoven. En titel redan i debutmatchen. Totalt stod Dest för 38 matcher och två mål i Ajaxtröjan.

Säsongen 19/20 i Ajax gav Dest erfarenhet av europeiskt cupspel i både Champions League och Europa League. I det inhemska seriespelet blev det fem assist på totalt 20 framträdanden innan ligan avbröts. Dest tilldelades även den prestigefyllda utmärkelsen ”Årets talang” för sin debutsäsong.

Spelstil
I Sergiño Dest får Barça något av en oslipad diamant. Dest är en tekniskt skicklig och smart ytterback, och har sina styrkor främst i det offensiva spelet. Precis som hos många unga spelare brister det ibland i beslutsfattandet. Även defensiven och framförallt huvudspelet kan utvecklas, men potentialen finns där.

Återstår bara att se om Dest, som spelat både till höger och vänster i backlinjen, kan vinna Koemans förtroende. Något den tidigare tränaren Ernesto Valverde hade svårt med var att ge nya spelare chansen, där bl.a. hanteringen av Junior Firpo och Carles Aleñá oroar. Förhoppningsvis kan Koeman visa bättre känsla i sitt ledarskap.

En ung och hungrig spelare med stor potential på en begränsad marknad till ett vettigt pris. På förhand låter det som en bra affär, återstår att se om Dest kan leva upp till förväntningarna.

¡Benvingut Sergiño!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2020-10-01 19:02:54
Author

Fler artiklar om Barcelona