Rakitic matchjälte när Barca återtog serieledningen
Ivan Rakitic avgjorde med matchens enda mål. Foto: Bildbyrån

Det satt långt inne, men till sist kom målet. Barcelona besegrade Athletic Bilbao med 1-0 efter mål av Ivan Rakitic. Nu är man återigen i serieledning.

På tisdagen kom Barcelona till spel med Sergi Roberto och Frankie de Jong skadade. Men laget man ställde på banan var världsklass och man inledde med att skapa en chans redan i matchens fjärde minut när Leo Messi tog sig fram och Suarez liggande avslutade. Hemmalaget höll i mycket boll under hela den första halvleken men några större målchanser skapade man inte under den första halvleken. Bilbao, ska sägas, var ännu närmare att näta i den första halvleken. Efter ett långt inlägg sträckte ter Stegen ut och styrde undan en farlig chans.

Den andra halvleken började likadant men nu tog Barca över, öven chansmässigt och inte bara bollinnehavet som föregående halvlek. I matchens 53:e minut hade man läge att göra 1-0 efter att Nelson Semedo brutit in från sig högerkant. Barca gjorde också ett offensivt byte, ut med Busquets och in med Rakitic, det skulle bära frukt.

Sedan målet som skulle visa sig vara matchavgörande. Efter att Leo Messi varit just Leo Messi och vänt och vridit strax utanför gästernas straffområde och första skapat läge åt Vidal med pannan. Inbytte Ivan Rakitic assisterades av just Messi med en lätt touch och kunde från nära håll dundra in 1-0.

Målet av Rakitic betyder att Barca åter är i serieledning. Foto: Bildbyrån

Strax efter målet blåste domare Manzano för ett så kallat "cooling break". Alltså något som tillämpas under vissa förhållanden när spelarna behöver få i sig extra mycket vätska. Pausa de agua som den spanske kommentatorn sade, eller bara vattenpaus på svenska.

Efter ledningsmålet hade Barcelona flera lägen att definitivt avgöra matchen. Messi bröt in från sin kant och avslutade med vänstern tätt utanför och han hade även en frispark som gick i muren. Ansu Fati avslutade också i stolpen efter en rörig situation och Messi sköt från halvcirkeln utanför Bilbaos straffområde, men det blev inget mer mål.

Slutresultatet skrevs till 1-0 och med en match mer spelad är nu Barcelona åter i serieledning, tre poäng före Real Madrid.

Barcelona på Camp Nou: (4-3-3) ter Stegen - Semedo, Pique, Lenglet, Alba - Arthur (55), Busquets (63), Vidal - Messi, Suarez (84), Griezmann (63).

Byten: Ricard Puig (55), Ivan Rakitic (63), Ansu Fati (63), Martin Braithwaite (84).

Varningar Barcelona: Busquets (32), Rakitic (90+1)