Abanca-Balaídos, 2021-11-06 16:15

Celta Vigo - Barcelona
3 - 3

Celta Vigo - FC Barcelona: 3-3

En sprakande första halvlek följdes av total kollaps i den andra. Ett uppeldat Celta Vigo kvitterade välförtjänt i matchens slutsekunder – och Barça får lov att återigen vända hem till Katalonien med svansen mellan benen.

Tre baklängesmål, tre nya skador och fortsatt utan trepoängare på bortaplan i ligaspelet. Sergi Barjuáns sista match inleddes färgstarkt, men slutade i fullständig besvikelse. Ett desillusionerat, sargat och bräckligt lag föll återigen samman under press – och ingen är väl längre förvånad?

Även om det var Celta som inledde piggast, med ett tidigt friläge för Iago Aspas, lyckades Barcelona snabbt kapitalisera på matchens intensiva natur. Utan större bekymmer spelade man sig ofta förbi galiciernas högt stående mittfält, och efter en sådan situation bröts dödläget. Från vänsterposition i straffområdet flyttade Ansu Fati kvickt bollen i sidled, skapade en lucka, och avlossade ett dalande skott mot Dituros bortre gavel. 0-1 till FC Barcelona i den fjärde matchminuten.

Knappa kvarten senare var det dags igen. Sergio Busquets av alla människor pricksköt – ja, nästan passade – in bollen från distans. Detta efter imponerande förarbete av Nico, som höll undan, drev boll och hittade fram till Barça-kaptenen. Otagbart för burväktare Dituros.

Katalanerna kopplade ett starkt grepp om matchen. Mittfältsfirma Nico och De Jong ingjöt både kontroll och tempo, Gavi var sitt vanliga ettriga jag och Ansu hotade ständigt den himmelsblå backlinjen. Laget var kompakta i linjerna, både horisontellt och vertikalt; och det kändes verkligen som att segern var inom kort räckhåll.

Känslan förstärktes när Memphis Depay nickade in mål nummer tre i den 34:e spelminuten. Återigen såg vi ett avgörande förarbete av Nico, som drev upp bollen i planen och hittade ut till Jordi Alba på vänsterflanken. Ytterbackens inlägg prickade en fristående Depay, som utan bekymmer kunde styra bollen i nät med pannan.

Men halvleken avslutades likväl med bitter eftersmak. Ansu Fati drog på sig en hamstringsskada och tvingades avbryta matchen. Tilltänkt ersättare var Philipe Coutinho men enligt journalister på plats vägrade brassen att äntra planen, rapporterar katalanska TV3. Om mottagandet tidigare varit svalt för Coutinho på Camp Nou lär det inte förbättras nu.
I stället föll Barjuáns val på Álex Balde, som tillsammans med Ronald Araújo byttes in inför de avslutande 45. Ut gick även Eric García efter skadekänningar.

Det var bara början på Barcelonas problem. För ut på planen klev ett skärpt Celta Vigo med nytt liv, som bjöds in i matchen av ett slappt motståndarlag. Efter fem minuter hade galicierna en första boll i nät genom Galhardo, som dock fick sitt firande avbrutet av linjemannens flagga. Reduceringsmålet kom istället två minuter senare, när Iago Aspas påpassligt tog vara på det straffområdeskaos som orsakats av Ter Stegens hala handskar. Efter målet tvingades även Nico till byte och ersattes av Riqui Puig.

Barça var ordentligt tillbakapressat. Tempot var lågt, misstagen var många och bollinnehavet var minimalt. Celta vann duellerna och andrabollarna, medan bortalagets backlinje föll allt lägre. Barcelona såg skärrat, fegt och förvirrat ut; som förlamade av den matchintensitet de tidigare dragit nytta av.

Nolito fick ett mål avvinkat efter en handssituation, men han behövde inte vänta länge innan Balaídos skulle explodera ännu en gång. Spanjoren språngnickade in Celtas andra med kvarten kvar och det kändes bara som en tidsfråga innan kvitteringen skulle komma. Till sist gjorde den det. I 97:e minuten gjorde Iago Aspas sitt andra mål i matchen, genom ett fantastiskt avslut från straffområdetskanten förbi Ter Stegen. Tveklöst välförtjänt.

I den första halvleken såg vi lagets potential, i andra dess problem. Det kändes väntat, men ändå så frustrerande. Nu väntar landslagsuppehåll och sedan derby mot Espanyol hemma på Camp Nou. Tills dess har Xavi mycket att fundera över. Att benämna det som väntar som "en ny era" kanske är onödigt stora ord. Men vi kan ju åtminstone tillåta oss själva att drömma.