King Fahd International Stadium, 2023-01-12 20:00

Real Betis - Barcelona
4 - 6

Real Betis – FC Barcelona: 2–2 (2–4)

FC Barcelona är klara för final i den spanska supercupen efter straffavgörande mot Real Betis. Nu väntar El Clásico i finalen på söndag.

En plats i supercupfinalen stod på spel när FC Barcelona tog sig an Real Betis i Riyadh, Saudiarabien. Katalanerna var på förhand medvetna om att ett finalmöte med Real Madrid låg i potten, då antagonisterna från huvudstaden drog det längsta strået mot Valencia under gårdagen.

Xavi formerade följande startelva: Ter Stegen – S. Roberto, Araújo, Kounde, Jordi Alba – Pedri, F. De Jong, Gavi – Raphinha, Lewandowski, O. Dembélé.

Barça öppnade matchen piggast. Laget dominerande matchbilden, men saknade precision och effektivitet framåt. Robert Lewandowski, som alltså tillåts delta i den spanska supercupen trots den rådande avstängningen i La Liga, såg till en början okaraktäristiskt otajmad och klumpig ut i straffområdet.

Efter dryga tjugo minuter var det i stället Real Betis som fick matchens första stora målchans, med betoning på fick. Nabil Fekir ställdes öga mot öga med Ter Stegen efter en slapp hemåtpassning av Jules Koundé. Fransmannen rundade tysken, men tack vare en heroisk brytning av Ronald Araújo förblev Barça-nollan intakt.

Därefter blev spelet mer böljande, matchen öppnades upp och Barça tappade i allt större utsträckning kontrollen. Förvisso var man en tåspets ifrån ett ledningsmål, då ett Pedri-mål vinkades av för offside efter VAR-granskning. Men det var Pellegrinis lag som skapade de farligaste målchanserna under denna fas av matchen.

Ter Stegen tvingades till en svettig parad efter att Pezzella nådde högst på en Fekir-hörna. Minuter senare lyckades Sergi Roberto med nöd och näppe hindra Rodri från att styra in bollen i öppet mål.

Likafullt var det FC Barcelona som till sist lyckades spräcka dödläget. Efter en snabb kontring ledd av Ousmane Dembelé tilläts Lewandowski avsluta två gånger mot Claudio Bravos mål. Det första försöket blockerades av Luiz Felipe, det andra hittade nätmaskorna till 0–1.

Den andra halvleken saknade ofta rytm. Frekventa spelavbrott präglade matchen och inget av lagen lyckades skapa något vidare tryck i offensiv riktning. Barça var mer återhållsamma än tidigare och Real Betis kunde sakta men säkert krypa närmare en kvittering. Med tretton minuter kvar av ordinarie tid revanscherade Nabil Fekir sig efter den tidigare missen genom att placera in 1–1.

Xavis motdrag? Att byta in två försvarare. Marcos Alonso och Andreas Christensen ersatte Jordi Alba och Sergi Roberto. Strax därefter gjorde Lewandowski sitt andra mål i matchen, men ännu en gång hittade VAR-granskningen en offside i uppbyggnaden till målet.

I takt med att lagen blev tröttare växte ytorna och målchanserna blev fler till antalet. Ter Stegen stod i vägen när Barça-fostrade Juan Miranda tog sig fram på sin vänsterkant och Claudio Bravo gjorde en jätteräddning när Ansu Fati bröt sig fram på stopptid. Men likaläget kvarstod och förlängning stundade.

Bara två minuter in i förlängningsspelet trollade Ansu fram ett fantastiskt volleyavslut som åter gav Barça ledningen. Och drömmål skulle det komma fler av i den här matchen. I minut 100 klackade nämligen Real Betis-anfallaren Loren Morón bollen mellan benen på Araújo och förbi Ter Stegen till 2–2.

Inbytte Andrés Guardado fick sedan syna det röda kortet i den 118:e minuten, till följd av ett andra gult kort.

Men straffavgörande tycktes stå skrivet i stjärnorna – och straffar blev det. I den tredje straffomgången såg Ter Stegen till att sätta sitt lag i förarsätet. Tysken räddade först Juanmis elvametersspark och sedan upprepade han bedriften när han ställdes mot William Carvalho. Detta medan Lewandowski, Kessie och Fati alla tre gjorde mål. Således fick Pedri chansen att avgöra i den fjärde straffrundan – och det gjorde han.

FC Barcelona till final alltså, efter denna dramatiska och böljande match. Där väntar som nämnt de eviga rivalerna Real Madrid. Matchen spelas på söndag.