Lagbanner
King Fahd International Stadium, 2023-01-15 20:00

Real Madrid - Barcelona
1 - 3

Real Madrid – FC Barcelona: 1–3

Real Madrid – FC Barcelona: 1–3

Barcelona bjöd på en alldeles strålande insats när Real Madrid besegrades i den spanska supercupen på söndagen. Därmed är Xavis första titel som Barça-tränare bärgad.

Det hade blivit dags för säsongens första titelchans för Barcelona, i den spanska supercupen, i Saudiarabien. Det vankades ett Clásico, då det var de vita från Madrid som stod för motståndet. Barça hade besegrat Real Betis i semifinalen, medan Real Madrid slagit ut Valencia.

Barça: ter Stegen – Araújo, Koundé, Christensen, Balde – Pedri, Busquets, de Jong – Dembélé, Lewandowski, Gavi.

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Militão, Rüdiger, Mendy – Modric, Kroos, Camavinga – Valverde, Benzema, Vinícius.

Nämnvärt i Barça-elvan var att Xavi den här kvällen spelade Gavi i vänsterpositionen, till skillnad från Pedri senast. Därtill fanns Ronald Araújo på högerbacksplatsen, för en numera rätt klassisk duell med Vinícius Júnior.

Den första halvleken skulle bli blåröd. Redan efter knappa kvarten träffade Robert Lewandowski stolpen, vilket även Karim Benzema gjorde några minuter senare. Efter en dryg halvtimme kom ledningsmålet, när Real Madrid spelade rakt in i Barça-pressen. Busquets vann boll, Pedri hittade en kvick passning till Lewandowski. Anfallaren fann Gavi, som inte gjorde några misstag när läget serverades.

Precis före halvtid kom även 2–0. Frenkie de Jong fick en touch på bollen samtidigt som halva Real Madrid-backlinjen stötte. En Rambla för Gavi öppnade sig, och när Lewandowski sedan fick öppet mål var det bara att tacka och ta emot. Det var på det stora hela en imponerande första halvlek av Barça, samtidigt som motståndet såg blekt ut.

Den som kan sitt Xavi-Barça vet däremot att en 2–0-ledning inte betyder att en match är över – speciellt inte när det är Real Madrid som står för motståndet. Med det sagt fanns det därmed en del frågetecken att räta ut i den andra halvleken.

Det kunde blivit 3–0 rätt omgående, då både Dembélé och Lewandowski hade chanser. Samtidigt varnades både Christensen och Araújo. Känslan var att ett typiskt Barça-öde var en reducering. Men så var firma Lewy-Gavi igång igen. Den här gången var det däremot Pedri som avslutade ett mycket vackert blårött anfall.

Det hela såg ut att gå mot en klar Barça-seger, så skulle även bli fallet och de blåröda kunde spela ut ordentligt. Visst skulle det komma en sen reducering från Karim Benzema, men det hade bara akademisk betydelse. Ett rejält besked från Barça, ett rejält besked för Xavi – tränarens första trofé som tränare för Barcelona, och tillika Barças första titel sedan Copa del Rey våren 2021.

Visst är den spanska supercupen svår att räkna som en tung titel, och det lär krävas just en riktig sådan i vår för att säsongen ska hållas som godkänd. Med det sagt är en mindre ansedd titel fortfarande en titel, och framför allt är 3–1 i ett Clásico fortfarande 3–1 i ett Clásico.

Till sist vore det närmast tjänstefel att inte skriva en matchtext utan att nämna Pedri. Kvalitet, elegans och briljans.

¡Bona nit!

Jonathan Aronsson FältTwitter: @jaronssonfalt2023-01-15 21:53:00
Author

Fler artiklar om Barcelona