Lagbanner
Mrsool Park, 2024-01-14 20:00

Real Madrid - Barcelona

Inför Real Madrid - FC Barcelona

Inför Real Madrid - FC Barcelona

Det har blivit dags för final i den spanska supercupen. Barcelona står som bortalag när det ställs mot Real Madrid på Al Awwal Park i Riyadh, Saudiarabien.

Efter att Barcelona planenligt slog Osasuna med 2-0 i sin semifinal dagen efter att Real Madrid slagit ut Atletico Madrid i sin semifinal stod det klart att vi skulle få ett till El Clasico denna säsongen. Kvällens möte blir säsongen andra El Clasico efter att lagen tidigare under säsongen drabbades samman i säsongens första La Liga Clasico. Det mötet slutade med ett sent avgörande av marängerna i en match som slutade 1-2 där Jude Bellingham stod för två mål. 

Som tidigare sagt så tog sig Barca under torsdagen vidare till kvällens final genom en 2-0 seger efter att Robert Lewandowski och Lamine Yamal hittat nätet för katalanerna. På flera sätt så var det ingen fantastisk insats av Xavis lag men det var ändå ett Barca som kändes på väg i rätt riktning efter en rad tuffa resultat och svaga prestationer den senaste tiden. Försvarsspelet såg mycket mer robust ut samtidigt som Barca, som fick stå för det mesta av bollinnehavet, höll ett relativt högt bolltempo matchen igenom. Det ska dock förtydligas att det inte var någon jättebra insats utan i stället precis som tidigare nämnt istället ett steg i rätt riktning. Matchen ikväll mot Real Madrid är en helt annan utmaning där det inte bara står en titel på spel utan även en stolthet och prestige som El Clasico alltid bär med sig. 

Ifall vi istället vänder oss till Xavis trupp samt försöker oss på en gissning kring hur startelvan kommer se ut så kan vi konstatera ett tufft bakslag hos katalanerna. Raphinha tvingades utgå under slutet av den första halvleken mot Osasuna och är ytterst tveksam att komma till start inför kvällens match. Kopplat till Raphinhas skada så kommer frågetecknet kring vem som kommer spela till höger i Barcas tremannaanfall. Både Joao Felix och Lamine Yamal stod för bra inhopp under semifinalen där den förstnämnda dessutom assisterade den sistnämnde för Barcas 2-0 mål. Kommer någon av dem ersätta den skadade brassen eller kommer kanske båda två ta plats i startelvan på Ferran Torres bekostnad? Högst troligt är ändå att Yamal kliver in på högerkanten samtidigt som Ferran Torres spelar kvar i sin mer naturliga position till vänster. Nästa frågetecken är hur mittfältet kommer att formera sig. Lagkapten Sergi Roberto har under den senaste tiden stått för bra prestationer i Pedris frånvaro men lär förmodligen få förhålla sig till bänken ifall Pedri är redo för att starta. Pedri byttes under semifinalen in under den avslutande halvtimmen och bör spelas från start ikväll eftersom Barca blir ett så mycket bättre lag med honom på planen. Det sista frågetecknet är vad Xavi kommer göra av högbacksplatsen. Under tidigare Clasicos har Ronald Araujo spelat till höger i ett försök att neutralisera Vinicius JR men på grund av Vinicius mer centrala roll för tillfället så är det inte helt säkert. Övriga skador i Barca ser ut precis som det tidigare gjort med Marc-Andre Ter Stegen, Gavi och Marcos Alonso borta sen tidigare och där Joao Cancelo och Inigo Martinez finns med i truppen men där ingen är tillgänglig för spel. 

Förväntad startelva:

Pena; Balde, Christensen, Kounde, Araujo; Pedri, Gündogan, De Jong; Torres, Lewandowski, Yamal

Huvudstadslaget till lika serieledande Real Madrid kommer in till kvällens final efter ett förlängningsdrama mot statsrivalen Atletico Madrid. Efter ett sent kvitteringsmål av Dani Carvajal kunde Real Madrid sent in i förlängningen via ett självmål och ett mål av Brahim Diaz ta sig vidare till final via 5-3. Utöver semifinalen så är det Real Madrid som har en hyfsat stark höst i ryggen där man på delad poäng toppar La Liga samtidigt som det väntar ett Champions League slutspel mot Red Bull Leipzig. Mycket av det här är tack vare nyförvärvet Jude Bellingham. Engelsmannen toppar La Ligas skytteliga på 13 mål och har tagit hela fotbollsvärlden med storm sedan ankomsten till Madrid. Såklart fanns det en förväntan och en potential att den 20-årige mittfältaren kunde bli en av de bästa på sin position, men att han skulle stå för så många mål samt matchavgörande mål var det inte många som såg framför sig. Bellingham gjorde båda målen under höstens Clasico och har självklart alla blickar på sig även ikväll. 

Skadeläget hos Madrid är precis som Barcas inte speciellt tacksamt. Thibaut Courtois, David Alaba och Eder Militao dras alla med knäskador som kommer att hålla dem borta resten av säsongen. Utöver de tre så är Lucas Vazquez borta på grund av en lårskada. Med tanke på dessa sen tidigare otillgängliga spelare så blir Carlo Ancelottis startelva hyfsat enkel att förutspå. Några frågetecken finns dock. Bland annat vem som kommer att ställas mellan stolparna i Courtois frånvaro. Den inlånade Kepa Arrizabalaga har stått majoriteten av säsongen matcher men har trots det stått för en del tveksamma ingripanden, inte minst nu sist mot Atleti. Högst troligt så blir det fortsatt Kepa som Ancelotti förlitar sig på istället för Andriy Lunin. Nästa frågetecken ligger hos mittfältet hos marängerna och handlar egentligen om vilka som spelar bredvid Aurelien Tchouameni. En blandning mellan rutin samt dagsform får min känsla att tro att Luka Modric och Toni Kroos kommer spela framför Federico Valverde och Eduardo Camavinga. Bredden är ju dock stor och det går att spekulera en hel del om hur de kommer formera sig. 

Möjlig startelva:

Kepa; Mendy, Nacho, Rudiger, Carvajal; Modric, Tchouameni, Kroos; Bellingham; Vinicius, Rodrygo

Som sagt så är det här inte bara en titel som står på spel utan även alltid en enorm prestige när dessa lag ställs mot varandra. För Barcelonas är det upp till bevis kring hur de ska klara en uppgift som Real Madrid. Efter de senaste månadernas svaga form kommer det verkligen bli spännande att se hur det håller sig mot de tuffast möjliga.  


          

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-01-14 13:30:00
Author

Fler artiklar om Barcelona