Royal Antwerp FC - FC Barcelona 3-2

Barcelona gästade under onsdagskvällen Royal Antwerpen på bortaplan i Champions Leagues sista gruppspelsomgång. En match där Barcelona säkrade gruppsegern trots att hemmalaget vann med 3-2.

Det var ett roterat lag som Xavi ställde upp under kvällens match mot Royal Antwerpen. Spanjoren gjorde sju ändringar i startelvan från helgens förlustmatch mot Girona där bland annat Fermín Lopéz och Lamine Yamal fick chansen från start. Även den 17 årige akademispelaren Hector Fort fick chansen från start i vad som var hans A-lagsdebut.

Barcelona, som i princip redan var klara gruppsegrare, kunde enbart bli passerade av ukrainska Shakhtar Donetsk eftersom man på inbördes möten var bättre än Porto. Shakhtar som hade behövt vinna med flera bollar mot Porto hamnade tidigt i underläge på Dragao och var aldrig nära att hota Barcelona om förstaplatsen.

Det skulle visa sig bli en mardrömsstart för bortalaget. Royal Antwerpen tog påpassligt vara på ett misstag i Barcelonas uppspel och den 18 årige talangen Arthur Vermeeren kunde göra 1-0 för hemmalaget. Ett mål som den vikarierande målvakten Inaki Pena tillsammans med Oriol Romeu får ta på sig där Romeus passning hamnat i gapet på den unge belgaren.
Den första halvleken i Antwerpen var inte en speciellt sevärd första halvlek. Ett lågt tempo där det inte skapades speciellt mycket från något av lagen. Det var först i matchens 36:e minut som Barcelona kunde kontra efter en defensiv hörna och den unge Yamal fint spelade fram Ferran Torres som kunde utjämna på Bosuilstadion. Ett vackert mål där det återigen är värt att lyfta fram den 16 år gamla yttern som låg bakom kvitteringen. Resterande tiden av den första halvleken fortsatte precis som den tidigare gjort, händelselös.

Den andra halvleken hann knappt börja förrän nästa boll låg i mål. Denna gång var det Vincent Janssen som fyra minuter in i den andra halvleken satte bollen i nät. Som tur är för Barcelona så vinkades målet av för en knapp offside. Om den första halvleken var händelselös så började den andra halvleken tvärtom. Enbart några minuter efter Janssens offsidemål hade Yamal en boll i ribban, följt av ett rött kort på bortalagets lagkapten Sergi Roberto. Ett rött kort som domaren efter en titt på VAR ändrade till gult. Den händelserika inledande 15 minuterna på den andra halvleken skulle däremot avslutas med ett regelrätt mål. Det var när Romeu återigen tappade bollen och Janssen kunde göra sitt första Champions League mål.

Efter timmen spelad agerade även Xavi. Pedri, Cancelo och Gündogan kom in i spel i stället för Fermin, Fort och den olycklige Romeu som var inblandad i båda baklängesmålen. Den andra halvleken fortsatte hålla bra tempo. Pedri och Coulibaly hade varsin chans innan Barcelona skulle byta på nytt. Marc Guiu bytte först med Lewandowski innan Roberto med dryga kvarten kvar bytte med Marc Casado.

Den resterande kvarten innehölls av ett stort bollinnehav av gästerna utan att någon målchans egentligen skapades. Det var först på stopptid som saker återigen skulle börja hända. Först var det unge inhopparen Marc Guiu som nickade in Gündogans frispark till 2-2, men bara sekunder efter det kunde 17-åring George Ilenikhena återigen ge hemmalaget ledningen. Mer än så blev det inte utan Antwerpen klarar att hålla ut och ta sin första och enda trepoängare i höstens gruppspel.

Sammanfattningsvis en match som det kanske inte ska läggas allt för mycket fokus på med tanke på förutsättningarna. Shakhtar var aldrig nära att hota förstaplatsen och startelvan var ordentligt roterad med bland annat debutanter. Kul att se Lamine Yamal få 90 minuter där han bland annat stod för en vacker assist. Även Guiu visar på nytt upp sig på den lilla speltiden han fått. En match där Barcelona på nytt inte imponerar, men en match där flera yngre spelare kunde få chansen.