Lagbanner
Camp Nou, 2021-09-14 21:00

Barcelona - Bayern München

Säsongens första riktiga prövning
Barcelona tar emot Bayern München i den första omgången av Champions League.

Säsongens första riktiga prövning

Champions League är äntligen tillbaka och under tisdagskvällen tar Barcelona emot Bayern München på Camp Nou. Mycket är upp till bevis för katalanerna, och mötet blir Barcelonas första riktiga prövning denna säsong.

Turneringen som får oss att sjunga den bekanta hymnen och som ger ett ljus i höstmörkret är äntligen tillbaka. Efter att planerna på den tilltänkta superligan havererat fullständigt tidigare i år (tack gode Gud) får vi också en turnering i precis samma format som vi är vana vid, men denna säsong även med publik på läktarna. Det välkomnar vi såklart med öppna armar och är glada över att återigen kunna höra sånger från läktarplats och inte enbart domarens vissla eller diffusa skrik från spelare. Champions League-kvällarna är ju faktiskt något speciellt. 

Barcelona inleder turneringen med tuffast möjliga uppgift framför sig. Men å andra sidan är det som man säger, vill du vara bäst måste du tävla mot de bästa. De tre inledande omgångarna av La Liga har spelmässigt och prestationsmässigt lämnat en hel del att önska från Barcelonas sida, men man har trots allt ännu inte förlorat i ligaspelet. Och nu kommer det första riktiga styrketestet. Förväntningarna på Barcelona är av uppenbara skäl inte skyhöga när man nu kliver in i den mest prestigefyllda turneringen av alla, men samtidigt är man fortfarande FC Barcelona och då medföljer en kravbild oavsett. 

En spelare som många blickar riktas mot är Memphis Depay. Om tisdagens möte blir ett test för Barcelona som lag, kommer denna Champions League-höst att vara ett test för Memphis Depay som spelare på den absoluta världstoppen. I Leo Messis frånvaro är det dags för någon annan att kliva fram. Vill Memphis vara ansedd som den nye ledaren i Barcelonas anfall, som han numera får anses vara i landslaget, är det dags att leverera på riktigt i matcherna som betyder mest. 

Bayern München är möjligen (förhoppningsvis) lite tröttkörda efter att ha genomfört en extremt välspelad och underhållande match mot ett tufft motstånd i form av RB Leipzig i helgen. Däremot vann man ju den bekymmerslöst med 1-4 och som vi alla vet så tenderar det tyska maskineriet att ständigt ånga på som det ska. I övrigt ligger Bayern på en andraplats i Bundesliga efter tio inspelade poäng på fyra matcher, och i skytteligatoppen har man alltjämt en viss Mr Lewandowski som smällt in sex mål på dessa matcher. 

Matchen får på förhand ses som väldigt intressant på många olika sätt och från många olika perspektiv, och det finns få saker i fotbollssammanhang som motsvarar Champions League-kvällarna. Äntligen är det dags igen.   

Filip Elofsson2021-09-13 21:30:00
Author

Fler artiklar om Barcelona