Lagbanner
2020-06-19 22:00

Sevilla - Barcelona
0 - 0

Sevilla FC - FC Barcelona: Hamna inte i fällan

Sevilla FC - FC Barcelona: Hamna inte i fällan

Detta var ingen rolig kväll för culés. 0-0 och eventuellt tappad serieledning. Än värre: målchanser för Barcelona lyste extremt starkt med sin frånvaro. Real Madrid har chans att gå upp på lika många inspelade poäng på söndag kväll. Fram till ligaavslutning är det många matcher kvar och mycket kan hända, men tittar man på spelschemat för FC Barcelona respektive Real Madrid så vill jag påstå att de sistnämnda har ett något mer överkomligt schema. Är det matchen ikväll, mot Sevilla, vi kommer se tillbaka på som den match som fällde avgörandet i kampen om ligatiteln?

Var detta kvällen som Semedo en gång för alla befäste att han är den spelare i truppen som skall starta ute till höger i backlinjen? Okej, kanske inte. Men han var riktigt bra ikväll. Nu var visserligen Sergi Roberto skadad, men det var glädjande att se att Semedo tog chansen som skänkts från ovan på allvar och klev fram, både bokstavligt och bildligt talat. Semedo var ständigt närvarande i offensiven och skoningslös i defensiven. Alltid spelbar och kreativ men lyckades också för det mesta hålla det stängt på sin kant, även om den gamla Barcelonabekantingen Munir tog sig förbi ett par gånger. Om Semedo kan hålla denna nivå över tid, så är högerbacksplatsen hans.
 
Någon som inte spelar i backlinjen, åtminstone inte på pappret, är allas vår dansk Martin Braithwaite. Men oj vilket jobb dansken lägger ned ikväll. För den ovetande skulle en nästan kunna tro att han spelar vänsterback, för det var inte många gånger Jordi Alba fick försvara ensam på sin vänsterkant. Det är extremt tacksamt att ha sådana spelare i sitt lag, särskilt då Messi och Suaréz inte lägger ned all sin energi i defensiven. Tyvärr kommer det också med en kostnad och kostnaden ikväll blir att Braithwaites offensiva bidrag blir lidande. Det var tyvärr väldigt sällan han fick chansen att göra något på offensiv planhalva. Men trots det så gick han i en sån här match före Barcelonas dyraste inköp genom tiderna.
 
Antonie Griezmann, alltså. Jag ska (försöka) låta bli att bli alltför personlig i denna matchrapport. Men oj, vilken alibispelare. Vad bidrar han med? Jag vet att han själv inte har satt sin egna prislapp och kan inte på något sätt hållas ansvarig för den, men vad är det som någonsin motiverat att han är Barcelonas dyraste köp genom tiderna? För mig kommer det för evigt vara en gåta, inte minst när det slår en att Griezmann fyller 30 år nästa år. Ikväll spelade han ungefär 20 minuter i vad som var en planerad forcering men Sevillaspelarnas uppgift blev snarare enklare efter Griezmanns inhopp, eftersom hans främsta bidrag till matchbilden bestod av temposänkande hemåtpassningar.

För gudarna ska veta att Sevillaspelarna hade det tufft under matchen, särskilt under första halvlek där Barcelona visade upp ett imponerande presspel. Det var inte många sekunder de vitklädda fick vila med bollen och i lugn och ro bygga upp sitt spel. Icke, Barcelonaspelarna var där på en gång och extra eloge ska Sergio Busquets ha, som var osedvanligt aggressiv och hade många viktiga brytningar och bollerövringar.
 
Tyvärr ledde det aggressiva och lyckade presspelet och de många bollvinsterna sällan till något konkret, eftersom nästa aktion efter varje bollvinst blev väldigt uppenbar och lättläst. Vinn bollen, ge den till Messi. Repeat. Jag förstår, det måste vara extremt svårt att låta bli att passa bollen till Messi. Det är bara gå till sig själv: hade man själv inte instinktivt sökt Messi hela tiden? Den som säger nej, den ljuger. Och det är inte svårt att förstå. Messi är världens bästa spelare, självklart ska han ha bollen. 9/10 gånger är det också en lyckad taktik. Men i sådana här matcher måste man tidigare inse att detta är den sällsynta 10:e gången, där Messi inte kommer kunna vinna matchen på egen hand.
 
Barça har, inte minst under de senaste två säsongerna, mer och mer gått mot hur det ser ut i det argentinska landslaget. Och så även ikväll. Alltså: ge bollen till Messi så löser det sig. Det smärtar en givetvis att erkänna, men vi alla vet att Argentinas landslag sällan går särskilt bra när det kommer till att vinna turneringar. Det finns en massa anledningar till det, men en av anledningarna är just att taktiken till stora delar går ut på att Messi ska lösa allting på egen hand, alltid. Återigen, det är mer än fullt förståeligt att ett lag med Messi vandrar den vägen. Snälla Setién, försök att inte hamna i den fällan, du med.

Dino Curovac2020-06-20 01:20:00

Fler artiklar om Barcelona