Olímpic Lluís Companys, 2024-05-13 21:00

Barcelona - Sociedad
2 - 0

Stabilt Barça besegrade La Real

Barcelona tog under måndagskvällen en viktig seger i racet om andraplatsen i La Liga. Katalanerna besegrade Real Sociedad på hemmaplan med 2-0 efter mål av Lammen Yamal och Raphinha.

Efter att ha förlorat helt rättvist i förra helgens drabbning borta mot Girona i det katalanska derbyt såg det ut som att Barcelona skulle få vika sig och nöja sig med en tredjeplats i säsongens La Liga. Men Girona följde upp segern mot Barca med att endast få med sig en poäng borta i 2-2 matchen mot Deportivo Alaves. Taktpinnen var alltså tillbaka hos Barcelona och vid en seger hemma på Olympia Stadion på Montjuic berget mot Real Sociedad så skulle man återigen vara tillbaka som ligatvåa.

Det var en väntad startelva som Xavi släppte cirka en timme innan avspark där det enda utropstecknet var att Pau Cubarsi och Inigo Martinez bildade mittbackspar medan Ronald Araujo var förpassad till bänken. Glädjande var att Pedri som varit lite ut och in i startelvan efter sina skadeproblem tog plats på mittfältet med Ilkay Gündogan och Andreas Christensen.

Den första halvtimmen av matchen var jämn och det märktes att det var två lag i behov av poäng, Real Sociedad i kampen om Europa League platserna och Barca om andraplatsen. Robert Lewandowski var spelaren för hemmalaget som började absolut bäst och såg pigg ut i matchinledningen. Polacken var även inblandad i hemmalagets bästa målchans under den första halvtimmen när Lamine Yamal sånär kom till avslut långt in i
offensivt straffområde. Jon Pacheco stod då för en viktig brytning för gästerna.

Hos bortalaget så var det Sheraldo Becker som var absolut närmast ett ledningsmål när han till och med hade en boll i mål men som däremot vinkades av för offside. 29-åringen som kom till “La Real” i januari hotade flertalet gånger både Cubarsi och Martinez som verkligen fick var på tå under matchens inledning.

En i många delar väldigt blek första halvtimme skulle däremot ta fart under den avslutande kvarten då någonting hände med Barcelona som mer och mer tog över matchen, både sett till bollinnehav men även chansmässigt. Raphinha började med att träffa insidan stolpen där Gündogan inte fick tillräckligt bra träff på returen som seglade över Remiros ribba. Det var dock tydligt att Barca var på gång och de skulle även tillslut spräcka kvällens nolla. Ett tre mot ett läge uppstod i den 40:e minuten efter ett bra förarbete från Lewandowski som hittade Gündogan som avancerade med bollen. Tysken släppte sedan bollen i helt rätt tillfälle för Lamine Yamal som placerade in ledningsmålet för hemmalaget.

Mycket mer hände inte under de avslutande minuterna utan Barcelona kunde gå till halvtidsvila med en 1-0 ledning som man ändå får säga var rättvis. Matchen i sig kändes vid det här laget dock inte avgjord på något sätt. Real Sociedad visade flera gånger att de är långt ifrån ofarliga där framförallt den första halvtimmen var mycket jämn.

Det Barca vi såg under den sista kvarten av den första halvleken var även det som tog sig ut i början av den andra. Barca fortsatte styra spelet med bollinnehav. Däremot var det en match som egentligen över 90 minuter inte bjöd på speciellt mycket farliga målchanser. För Barcas del så var det främst distansskott som skulle vara grejen här i den andra halvleken. Och de allra flesta skulle även komma från planens bästa spelare denna kvällen, Raphinha. Tillsammans med Yamal så var det de två som Barca hotade allra mest från. Den allra tydligaste målchansen för hemmalaget under den andra halvleken skulle komma i den 75:e matchminuten. Den då precis inbytte Ferran Torres drog till med ett tungt avslut strax utanför straffområdet och Alex Remiro i Real Sociedad-målet stod för en otroligt bra räddning.

Den absolut bästa möjligheten under den andra halvleken skulle dock komma för bortalaget och Brais Mendez. Spanjoren fick ett helt öppet läge från vänster i straffområdet men avslutet gick strax utanför Ter Stegens stolpe. En möjlighet som Mendez såklart borde gjort mycket bättre.

Vi skulle dock få ett sista mål som även skulle visa sig bli spiken i kistan. Den så aktive Raphinha som skjutit på allt denna kväll testade med en frispark när vi hade gått in på tilläggstid i den första halvleken. Frisparken såg vid första anblick ut att blivit blockerad helt regelrätt men efter någon minut bestämde domare Fernandez sig för att gå ut och ta hjälp av reprisbilder. En tydlig hands på Alvaro Odriozola och straff för Barca när vi kommit så långt som den 93:e matchminuten. Raphinha tog hand om straffen och fick tillslut sitt mål när han punkterade matchen och sköt Barcelona tillbaka upp på andraplatsen.

I stora delar en bra insats av hemmalaget trots att det inte var en av de bättre matcherna man gjort. Flera spelare sticker dock ut och det är främst front trean med Raphinha, Lewandowski och Yamal som är absolut bäst hos hemmalaget. Värda att nämna är även mittbacksparet Cubarsi och Martinez samt Pedri som återigen visar varför han behöver vara frisk för att Barcelona ska få ut sitt absolut yttersta. Bidrar med ett lugn och en kvalitet som vid sin höjd är absolut världsklass. I bortalaget vill jag även nämna vilken otrolig spelare som Robin Le Normand blommat ut till. Den franskfödda spanjoren har varit en av de absolut bästa försvarsspelarna i hela ligan och det tycker jag han återigen visar idag.

För Barca väntar nu liga jumbon Almeria på bortaplan redan på torsdag i omgång 36 av La Liga där man just nu ska försöka behålla andraplatsen som hade betytt en ekonomisk vinst i form av nästa års Super Cup.