Lagbanner
Statistikbloggen #1: Ansu Fati
Ansu Fati är statistikbloggens fokus denna vecka.

Statistikbloggen #1: Ansu Fati

Hej och välkomna till Statistikbloggen! Här kommer vi att utforska siffrorna bakom lagets och spelarnas prestationer under säsongen. Säsongens första studieobjekt blir självklart Ansu Fati, pojken på allas läppar efter de tre inledande omgångarna i La Liga.

Innan vi går in på Ansu Fati behöver vi veta lite mer om verktyget vi använder. Det vi kommer att fokusera på är xG eller expected goals (förväntade mål). Här kommer en liten beskrivning av verktyget. 
 
Förväntade mål beräknar man genom att mäta ett skott utifrån flera variabler, däribland skottets vinkel, distans från mål och om det är en nick eller skott med foten. Genom att addera en spelares (eller ett lags) förväntade mål så får man en indikation på hur många mål en spelare eller ett lag borde ha gjort i genomsnitt, givet skotten de har tagit. 
 
Det första vi kan säga är att Ansu Fati har gjort tre mål på 203 spelade minuter vilket är ett snitt på ett mål var 68:e minut. Han lyckas även med 70% av alla sina dribblingar (7 av 10 så här långt). Träffsäker är han också. Fem av sex skott har träffat mål (83,3%). Och som bekant så har dessa fem skott resulterat i tre mål. I nuläget är han i delad skytteliga ledning med spelare som Paco Alcacer, Gerard Moreno och Iago Aspas.
 
Men det är när vi kollar på förväntade mål som Fati verkligen sticker ut. Efter tre matcher ligger hans xG på 0,6. Trots detta har han redan gjort tre mål. Vilket får ses som en stark överprestation från Fatis sida. 


Ansu Fatis bästa egenskaper. Foto: Wyscout.

Ovan ser vi några av Ansu Fatis spetsegenskaper. Jämfört med andra spelare i ligan är han i toppen när det kommer till mål per 90 minuter, tillslag i motståndarens straffområde, passningsprecision och dribblingar. Fortsätter han såhär så blir det minst sagt en händelserik säsong för unga Ansu Fati.
 
Förhoppningsvis blir detta inte enda gången vi kollar närmare på Ansu Fatis prestationer!
 
Vi hörs snart igen!
 
Källa: Wyscout

Emilio Valdés Bahri2020-10-12 07:00:00
Author

Fler artiklar om Barcelona