Statistikbloggen: FC Barcelona 4-2 Real Sociedad

FC Barcelona besegrade ett Alexander Isak-löst "La Real" i en händelserik premiärmatch i La Liga. Här tar vi en titt på siffrorna bakom vinsten.

Första matchen för FC Barcelona i en ny era, utan Lionel Messi. Det omtalade Anoeta-spöket, som under ett decennium såg till att Barça gick vinstlösa från det så karga Txuri-Urdin-territoriet, har ändock inte lyckats bryta sig loss från Biscayabukten och San Sebastián. Real Sociedad har inte vunnit på Camp Nou sedan 1991 (1-3) – då anförda av Liverpool-sonen John Aldridge, som gjorde två av målen på en Ronald Koeman-ledd defensiv. Och den negativa bortatrenden för baskerna fortsätter.
4 (2,56 xG) mål mot 2 (0,98 xG), med 58% bollinnehav i Barças favör.

Dominant och dynamiskt
Barcelona visade stundtals prov på ett mycket aggressivt och intensivt återerövringsspel. Med verktyget PPDA kan man mäta just detta, genom att kolla på antalet passningar motståndaren slår per defensiv aktion på de sista 60% av planen. Det vill säga: ju lägre PPDA, desto högre intensitet i presspelet. Under de första 15 minuterna pressade Barça fram den smått sensationella siffran 3,3 (alltså i snitt cirka 3 motståndarpassningar innan återerövring av bollen) – tillsammans med 74% bollinnehav och 1,07 anfall i minuten. Snacka om rivstart!

Efter 45 minuters spel hade baskerna till följd av detta endast mäktat med 0,01 xG, men i inledningen av den andra halvleken förändrades matchdynamiken kraftigt. Mellan matchminut 46 till 60 mer än tredubblades Real Sociedads anfall per minut från 0,18 till 0,60; lagets PPDA gick från 10,1 till 5,4 samtidigt som Barças sjönk till 15,5 och hemmalagets genomsnittliga formation föll så lågt som 37 meter från det egna målet.

En ökning av pressintensiteten från FC Barcelona under den följande perioden (61 till 75) såg till att lagets totala PPDA i matchen skrevs till 7,26 – vilket kan jämföras med förra säsongens genomsnitt på 10,79. Med 21 bollvinster på motståndarnas planhalva, varav 8 på offensiv tredjedel lyckades katalanerna bibehålla ett offensivt tryck i matchens nyckelskeden.

Faktum är att Real Sociedad var ett av de lag i La Liga med lägst PDDA (8,94) under den förra säsongen – och för att avväpna deras förstapress kunde man i Barcelonas speluppbyggnad notera en tydlig tendens: långa uppspel från Neto. 21 av brassens 41 passningar slogs mot ytor bortom den defensiva tredjedelen av planen, med en passningssäkerhet på 71%. Men även om detta är markant högre siffror än Ter Stegen snittade under fjolårssäsongen (5,89 långbollar per 90 minuter i La Liga) så vittnar statistiken från Koemans föregående möten mot just Real Sociedad att detta är ett taktiskt drag snarare än på eget bevåg från Neto. I hemmamötet 2020/2021 var 18 av 30 passningar (med 79% passningssäkerhet) från tysken av den längre sorten, och 18 av 48 passningar (78% passningssäkerhet) i 1-6-vinsten på Anoeta.

Antoine Griezmann, som förvisso inte noterades i poängprotokollet, var ändå en nyckelfigur för Barça med sin initiering och sitt utförande av presspelet. Med 26 försök att sätta press på bollhållare och 15 bollvinster på dessa ansträngningar (57,7%) var fransmannen den överlägset mest effektiva presspelaren. Lägg dessutom till 3 vunna glidtacklingar, 3 lyckade rensningar och 4 defensiva dueller med bollvinst så vittnar siffrorna om en mycket skicklig defensiv insats.

Under matchen var FC Barcelona som farligast från höger. Även om minst antal anfall (12) kom från den flanken så genererade de störst hot mot Real Sociedad (1,16 xG). 14 av anfallen var centrala i planen (0,73 xG) och 19 stycken kom från vänster (0,68 xG). Från den sistnämnda kanten slogs även flest inlägg, varav 8 kom från Jordi Alba (flest på planen). På samma sida av planen skapade emellertid Real Sociedad farligast chanser (8 anfall, 0,62 xG), jämfört med 11 anfall och 0,09 xG från deras vänsterflank samt 10 anfall med 0,28 xG centralt.

Nyförvärven presenterade sig inför efterlängtad publik på Camp Nou
Ronald Koeman ställde upp en startelva innehållande två av sommarens nytillskott: Eric García och Memphis Depay. Och de lär inte ha gjort de drygt 20 000 supportrarna på Camp Nou besvikna.

Hemvändaren Eric García stod för 10 bollvinster (flest i hemmalaget), ett blockerat skott, tredje flest antal passningar – efter Pedri och Busquets – in på den offensiva tredjedelen (5) och hade en passningssäkerhet på 97%. I luftrummet vann den 182 centimeter långe katalanen 1 av 3 dueller.

Depay då? Jo, med 8 dribblingsförsök (flest på planen) varav 4 lyckade, 3 nyckelpassningar (även det flest på planen) och en assist drog holländaren ett tungt lass framåt. Men även i offensiva dueller, där spelaren tvingas använda kroppen för att skydda bollen, sticker Memphis ut med sina 26 försök, varav 11 var framgångsrika (42%).

Lovande debuter i en underhållande match!

Kuriosa: FC Barcelona - Real Sociedad
Salvador Artigas är den enda tränare som tränat båda lagen (Real Sociedad 1955-60, FC Barcelona 1967-69).

Spelare som representerat båda lagen: Peio Artola, Perico Alonso, Javier Urruticoechea, José Mari Bakero, Txiki Begiristain, Jon Andoni Goikoetxea, Aitor López Rekarte, Meho Kodro,
Claudio Bravo och Antoine Griezmann.

Barça-spelare med flest matcher mot Real Sociedad: Migueli (31), Messi (27), Alexanko (26), Xavi (25) och Carrasco (24).

Barça-spelare med flest mål mot Real Sociedad: Messi (18), Arocha (15), César (12), Basora (9).

***

I nästa match väntar Athletic Club borta på San Mamés, på lördag den 21:a augusti 22:00.

Källor: Wyscout, StatsBomb