St Louis - Anaheim2 - 3
Suárez på bettet i England
Uruguayanen spelade för första gången mot engelskt motstånd i sitt Barcelona och resultatet talar för sig själv; två mål på mindre än en kvart och ett utmärkt läge för returen på Camp Nou efter 2-1 till gästerna.
Försnacket hade fokuserats bort från den straffsituation som blev så omtalad under förra årets möten, och istället hade Pellegrini lovat att spela en offensivare fotboll med ett större bollinnehav. I frånvaron av Yaya Touré blev det en rakare 4-4-2-uppställning:
Hart – Zabaleta, Kompany, Demichelis, Clichy – Nasri, Fernando, Milner, Silva – Dzeko, Agüero
Förutom engelskbekantingen Suárez har även unge målvakten ter Stegen anslutit till Barcelona sedan senaste mötet och han fick enligt rutin ta plats mellan stolparna istället för Bravo som annars är given etta i dagens läge. Någon Mathieu blev det inte från start, och inte heller Xavi som vilades i helgens ligamatch, utan istället mönstrades följande elva:
Ter Stegen – Alves, Piqué, Mascherano, Alba – Rakitic, Busquets, Iniesta – Messi, Suárez, Neymar
Första halvlek
Matchen började med bollinnehav för Barcelona men med ett högt presspel från hemmalaget Manchester City. Under den första kvarten böljade spelet ganska frisk med ett högre tempo så fort hemmalaget vann boll, medan bortalaget taktfast rullade runt och letade öppningar. James Milner hade ett hårt skott i muren från ett bra läge, medan Neymar och Messi var nära att hitta igenom Cityförsvaret minuten senare men blockades av en uppoffrande Demichelis. Det var dock ute på Messis högerkant som öppning skulle komma, en bra kross från den lilla argentinaren såg ut att brytas när Kompany stod iväg för Suárez nick vid första stolpen. Bollen studsade dock oturligt för belgaren och bollen lades upp perfekt för Suárez vänsterfot och Joe Hart var chanslös på halv-volleyn.
0 – 1 Barcelona, Luis Suárez i den 16:e minuten
Hemmalaget hängde inte med huvudet utan satte full fart från avspark. Dzeko hade dock ingen tur med avsluten, och Barcelona utnyttjade nyfunna ytor med att förlänga spelet och gå lite mer på kontring. Passningsspelet var stundtals bländande för katalanerna, men Pellegrinis mannar var sin taktik trogen och gick offensivt vilket snart utnyttjades. Återigen var det Messi som drog igång farligheten när han bröt in från sin favoritposition strax ovanför mittlinjen på motståndarnas planhalva, och hans lätta steg mot vänster öppnade en yta för Alba som inte hade några problem att trycka in ett hårt inlägg längs marken. Suárez var först på bollen och kunde aningen turligt styra in bollen vid Harts bortre stolpe.
0 – 2 Barcelona, Luis Suárez i den 30:e minuten
Suárez matchade sina kläder med prestationen; fullkomligt lysande
Den sista kvarten blev jobbigt för hemmalaget som ändå kämpade på friskt så fort man fick låna bollen, vilket skedde alltmer sällan. Suárez var nära att fullborda sitt hattrick, men bästa chansen kom från Dani Alves när på egen hand bröt, väggspelade med Cityspelare och med en aningen missriktad passning fick till en perfekt chip över Citymålvakten och hemmafansen drog en lättnadens suck när bollen stoppades av överliggaren.
Halvtid
Barcelona-dominansen smög sig på under den första halvleken, och mycket har man att tacka Suárez två mål för det. Även om City inte var ofarliga så var de närmare en tremålsledning än en reducering, och firma Kompany/Demichelis fick en otacksam uppgift i att försöka stoppa både Suárez och Messi på lekhumör. För ovanlighetens skull var det kapten Kompany som hade haft svårast att hänga med.
Andra halvlek
Det blev inga byten i halvtid, men City hade dragit nytta av pausen och kom ut som ett starkare lag. Dzeko var återigen farligast, men även Agüero såg piggare ut efter en anonym förstahalvlek. Piqué och Mascherano var dock övertygande i sitt försvarsspel, och de få gånger som City skapade ordentliga farligheter var det Piqué som var där med brytningar i sista sekunden. Knappa kvarten in drog Clichy på sig en onödig varning efter att Rakitic satt honom på efterkälken, en varning som skulle kostat honom deltagande i returmötet. Det var för övrigt hemmalagets första varning efter att Alves och Rakitic varnats i första halvlek. Strax därefter ersattes Nasri med Fernandinho och Milner flyttade ut på kanten. Någon omedelbart förbättring syntes inte, istället blev jakten på bollen allt tuffare när Barçaspelarnas små vändningar hela tiden gjorde att hemmalaget kom efter. Även Dzeko offrades för att ge Wilfried Bony en chans, men det var Agüero som tog den. Silva utmande Mascherno och lyckades peta fram bollen till ett farligt skottläge. Piqués glidtackling nådde inte bollen och Alba fegade ur och tog inte duellen vilket är en dödssynd när en av världens bästa anfallare spelar i motståndarelaget.
Manchester City 1 – 2, Sergio Agüero i den 69:e minuten
Det ack så viktiga målet kom, men det tog längre tid än önskat för Pellegrinis mannar. Luis Enriqué gjorde sitt första byte när Rakitic ersattes av Mathieu, vilket gav ett klart defensivare bortalag med Busquets, Mascherano och Iniesta på mittfältet. Minuten senare tappade City sin nyvunna kraft när Clichy kom in sent i duell med Dani Alves och fick sitt andra gula kort. Tackling var inte överdrivet ful men träffade illa över brasilianarens knä, rättfärdigat eller inte men i vart fall en korkad tackling av en redan varnad spelare. Dani Alves byttes ut efter smällen, men såg inte ut att var illa skadad, Adriano ersatte medan Milner föll ner och tog över vänsterbacksplatsen hos hemmalaget.
De händelserika minuterna gav Barcelona energi att gå framåt och City tvingades snart att byta in Sagna för att fylla tomrummet efter Clichy. Silva offrades, precis som Neymar när Pedro fick ersätta den för kvällen bleke brassen. Under de sista tio minuterna var det Barcelona som satte tempot, men City försökte kontra så ofta de kom till men var lama i sista tredjedelen av planen. Messi å andra sidan fick in bollen i mål men blåstes korrekt av för offside. La Pulga skulle dock få chansen att säga sista ordet när Zabaleta tvingades till en svår glidtackling i eget straffområde, och tyske domaren Felix Bryck hade inget annat val än att peka på straffpunkten när Messi föll utan bollkontakt från försvararen. Straffspecialisten Hart hade dock inget problem att läsa Messis dåliga straff, och inte ens när bollen studsade rakt ut tillbaka till Messi fick han kröns sin insats med ett mål. En stressad nick skickade istället bollen strax utanför stolpen och Felix Brynchs pipa förkunnade fördel Barcelona i dubbelmötet.
Tankar efter matchen
Det var inte långt ifrån en perfekt start på slutspelet för blaugrana, visst är 2-1 ingen säker ledning men få lag kommer till Camp Nou och lyckas vinna med två mål. Spelmässigt är den första halvleken återigen mycket bra mot bra motstånd, vilket är glädjande att se. Offensivt kommer chanserna med ganska hög frekvens, även om det nästa uteslutande är Messi eller Suárez som står för dem. City tilläts inte alltför många farligheter även om det tillslut blev 7-4 i skott på mål i Barças favör. Bollinnehavet sjönk från formidabla 70-30 till ändå ganska trygga 61-39, så Pellegrini har en del läxa att göra innan man bestämmer sig för att försöka dominera bollinnehavet i en match mot taki-takans bästa lag. På fel sida av statistiken, och försvarlinjen: åtta offsideavblåsningar för Barcelona. Visst kan man tolka det som att laget spelar offensivt och med mer chansbollar, men när Suárez är offside så ofta att Inzaghi sitter och gnäller hemma i TV-soffan, ja då är någonting fel. Ett bättre samförstånd i sista tredjedelen hade utan tvekan kunnat ge både 4-1 och 5-1.
Kvällens…
Kvällens Puyol: Piqué
Vilket underbar mening att få skriva, och det är inte någon ny frisyr det handlar om. Framför allt glidtackling i mitten på andra halvlek visar en inställning i försvarsspelet som spanjoren inte har visat upp på länge, och kanske har de som anser att Piqué är på väg tillbaka till världstoppen faktiskt lite sanning i det hela. Fenomenal under hela matchen, även om hans glidtackling vid målet skrämde slag på Jordi Alba.
Kvällens killer: Suárez
Två mål som engelsmännen säkert sett innan från anfallaren, men i Barcelona har han haft svårt att göra mål och det var när det krävdes som Suárez klev fram. Är ännu inte i någon formtopp, men visar tydligt en styrka på planen, framför allt i sitt fysiska spel. Ger precis den extra dimension som det tjatades om när Ibrahimovic anslöt till Barça, med skillnaden att Suárez gör mål på engelska lag direkt.
Kvällens keeper: Hart
Visst gjorde Ter Stegen en mer än godkänd match i det som kan varit hans viktigaste match hittills i karriären, men Hart är anledningen till att City kan ta med sig en gnutta hopp till returen i Barcelona. Straffräddningen var viktigare än vad den var svår, men räddningen mellan sina egna ben på Neymars friläge var inget annat än världsklass. Tyvärr för Hart krävs det en ännu bättre prestation om en månad.
Returen spelas den 18:e mars på Camp Nou, efter en på pappret enkel match mot Burnley för City under helgen. Barcelona möter förvisso nykomlingen Eibar, men kommer utan tvekan att snegla på el Clásico som spelas fyra dagar efter returmötet. 2-1 till Barcelona på bortaplan innebär att City måste göra minst göra minst två mål. Clichy är avstängd medan Yaya Touré åter kommer vara tillgänglig för spel.
Visça Barça