UD Barbastro - FC Barcelona 2-3

Under söndagskvällen var det dags för ny bortamatch för Barcelona. Efter att tidigare under veckan slagit Las Palmas på bortaplan var det idag dags att resa till Aragonien för att besöka fjärde division slaget Barbastro.

Det var en taggad och högljudd hemmapublik på Estadio Municipal de Barbastro när Barcelona gästade fjärde divisionklubben UD Barbastro under söndagskvällen för sextondelsfinal i Copa del Rey. En match där Barca såklart gick in som enorma favoriter och en förväntad matchbild där Barca skulle stå för det mesta av bollinnehavet. Något som däremot förvånade många var att nyförvärvet Vitor Roque inte fanns med i Xavis startelva utan på nytt startade på bänken och därmed får vänta på sin debut från start.

Matchbilden i den första halvleken var även som förväntad med spel mot ett mål i princip hela halvleken. Det var ett Barbastro som sjönk ned och fick fokusera en hel del på försvarsspel. Det skulle heller inte dröja länge innan Barca började skapa målchanser. Raphinha fick det första vassa läget när han efter en retur försökt lyfta bollen över den utrusande Fábrega i Barbastro-målet, men bollen seglade över. Joao Felix skulle få nästa möjlighet när portugisens skott styrde via en försvarare och där Fábrega räddade med en benparad. Men målet skulle tillslut komma och detta efter att Raphinha spelat fram Férmin López som helt fri i straffområdet kunde sätta 1-0 för bortalaget efter 18 spelade minuter.

Efter ledningsmålet så fortsatte matchen precis som den skulle göra hela halvleken, med ett enormt tryck från Barca och i den 42:e matchminuten såg det även ut som att Barca utökade till 2-0. Det var när den väldigt företagsamme Férmin tog sig ned längs högerkanten och satte bollen på Felix panna som nickade 2-0 men där även flaggan för offside kom upp. Ett beslut som enligt reprisbilderna verkligen går att diskutera och där det såg ut som att Barca blivit snuvade på 2-0. Sammanfattningsvis en helt okej första halvlek för Barca där de avslutar med 77% bollinnehav och 15 skott mot Barbastros ett.

I den andra halvleken var det ett Barbastro som kom ut med en hel del energi och skapade mer under den första matchminuten än vad de gjorde under de första 45 minuterna. Men det skulle dock slå tillbaka efter att den unge ytterbacken Hector Fort stod för ett fint inlägg som Raphinha mer eller mindre kunde slå in bollen i öppet mål. Fin prestation av 17-åringen som idag fick chansen från start. Barbastro skulle dock ta sig tillbaka in i matchen ganska så omgående. Efter att Felix gett bort en hörna hamnade bollen tillslut hos Adriá de Mesa som framför Inaki Pena kunde sätta reduceringen och återigen var det match. Det ska dock sägas att enligt repriser så är det återigen en tveksamt offside, denna gången på målskytten De Mesa men målet stod och reduceringen efter drygt en timme var ett faktum.

Efter reduceringsmålet agerade Xavi i princip med en gång. Inigo Martinez, nyligen tillbaka från skada, ersatte Christensen samtidigt som Roque ersatte målskytten Raphinha. Matchens fortsättning blev en svängig historia, i alla fall de kommande tio minuterna. Detta fram till att Xavi på nytt agerade där Robert Lewandowski och Ilkay Gündogan bytte av Romeu och Felix. Men någon ordning blev det ändå inte för Barcelona. Istället frustrerat och Barbastro som stod för de vassare chanserna där mittbacken Israel Garcia fick en jättechans men tyvärr från hemmalagets sida gick nicken en ganska bra bit utanför. Bättre blev det inte heller för Barca när Martinez, som alltså precis kommit tillbaka från skada, tvingades utgå med en ny befarad muskelskada. Tufft bakslag för Xavi som istället satte in Sergi Roberto samtidigt som Barbastro inte på något sätt var ofarliga.

Det som i alla fall där och då kändes som spiken i kistan skulle komma efter en hands i offensivt straffområde efter en nick av Lewandowski. Domaren pekade på straffpunkten och Lewandowski kunde säkert rulla in 1-3 från elva meter. Efter utökningen till 1-3 fick Roque ett jätteläge att göra sitt första mål för klubben men där Fábrega återigen stod för en bra räddning. Men som tidigare sagt så var det ingen spik i kistan från Lewandowski. Férmin var den olycklige när han orsakade en straff åt det andra hållet och återigen fanns det möjlighet till reducering för hemmalaget. Marc Prat klev fram och dunkade upp bollen i nättaket, otagbart för Pena. Någon mer spänning skulle det däremot inte bli utan Barca klarade att hålla ut och gå vidare till de kommande åttondelsfinalerna.

Första halvleken ska ändå ses som helt okej från Barcas sida, ett stort bollinnehav där hemmalaget inte hotar överhuvudtaget och där man ändå blir snuvade på ett 2-0 mål som iallafall på repris bilderna såg felaktigt ut. I den andra halvleken blir det tyvärr sämre, för mycket slarv som bland annat leder till det första reduceringsmålet. Såklart går det återigen att peka på den offsidestående De Mesa men samtidigt ska det inte få hända från första början. Istället är det nu dags att blicka fram mot den kommande resan till Saudiarabien och semifinalen i supercupen där Osasuna väntar.