Mestalla, 2023-12-16 21:00

Valencia - Barcelona
1 - 1

Valencia CF - FC Barcelona 1-1

Valencia tog under lördagskvällen emot Barcelona på Mestalla. En match som slutade oavgjort efter en händelserik och sevärd tillställning.

Tre viktiga poäng stod på spel när Barcelona under lördagskvällen gästade Mestalla och hemmalaget Valencia i La Ligas 16:e omgång. Det var även tre viktiga poäng för bortalaget Barcelona som inför matchen förlorat två raka tävlingsmatcher, däribland förra helgen när man föll mot de nya serieledarna Girona som därmed ökade avståndet till Barcelona med sju poäng.

När startelvorna inför kvällens drabbning släpptes kunde vi se att den unge och lovande vänsterbacken Alejandro Balde var tillbaka i startelvan efter att ha varit petad de senaste matcherna. Utöver 20-åringen som ersatte mittbacken Christensen så var det inte några andra ändringar i startelvan förutom att Frenkie De Jong som saknades i veckans Champions League match i Belgien på grund av sjukdom var tillbaka i Xavis startelva.

Mycket av försnacket i Barcelona handlade på förhand om den polske spjutspetsen Robert Lewandowski. 35-åringen som haft en tuff säsong såhär långt skulle även vara inblandad i en hel del i inledningen av matchen där han hade två avslut de första 20 minuterna, ett utanför och ett som Mamardashvili i Valencia-målet kunde stå emot. Utöver det så såg det för en stund ut som att polacken inte skulle klara att slutföra matchen på grund av skada. Såklart vet man aldrig vad som skett men med tanke på den intensiva uppvärmningen av Ferran Torres trodde i alla fall jag att ett byte inte var långt borta. Polacken spelade däremot vidare och skulle även vara den som var inblandad i nästa målchans där han framspelad av Gündogan provade med hjälp av en konstspark, dessvärre mitt på räddande Mamardashvili.

Resterande tid av den första halvleken bestod av en intensiv samt underhållande fotboll. Den bestod av lite strö chanser för båda lagen där återigen Lewandowski i ett friläge stod för ett svagt chipförsök. I mångt och mycket en underhållande första halvlek där båda lagen visar upp en vilja att spela offensiv fotboll där man enbart hade velat ha mer klara och tydliga målchanser och såklart från Barca-håll även ett ledningsmål. Men mållöst var det alltjämt på Mestalla.

Den andra halvleken inleds liknande till den första. Tempot fortsatte att vara högt samtidigt som de bägge lagen visade en anfalls vilja som verkligen gjorde matchen öppen och
intressant. Däremot kändes det precis som i den första halvleken att de båda lagen hade svårt att skapa några klara och farliga målchanser, men så helt plötsligt så kom det. Från ingenstans stod De Jong för en fin, öppnande djupledsboll där Raphinha spelade Joao Felix till öppet mål och Barca var helt plötsligt i ledning. Någonting man inte riktigt såg komma trots ett tydligt fall i prestationen hos Valencia. Ett mer passivt hemmalag där pressen inte alls gav samma utdelning samtidigt som det istället öppnades allt fler ytor för gästande Barca. Hur som helst Barcelona i ledning genom det portugisiska lånet Joao Felix där passningen av De Jong verkligen stod ut.

Trots matchbilden och en total dominans av Xavis Barcelona så klarar de inte att hålla emot. Återigen lite från ingenstans kunde Hugo Guillamon kliva in i banan efter ett inlägg från Valencias högerkant och läckert placera in 1-1 bakom en chanslös Inaki Pena. Såklart starkt av Valencia som för stunden var rejält tillbakatryckta. I samband med kvitteringen stod även Xavi för sitt första byte. Det var Ferran Torres som bytte av målskytten Felix. Det var även Torres som höll sig framme när De Jong återigen stod för en läcker passning till just Torres men Mamardashvili stod återigen emot.

Den avslutande kvarten skulle handla mycket om Barcelona. Ett stort bollinnehav från bortalaget där även Lamine Yamal kom in i spel istället för Gündogan. Bara minuten efter det bytet
kom även den stora lednings möjligheten. Det var Raphinha som kom loss från Valencia försvaret men där det första avslutet stoppades av Mamardashvili och det andra av en Valencia- försvarare. I matchens slutsekunder var Torres nära att få ett jätteläge till att avgöra mot sin före detta klubb men släkten var i detta fall inte värst och istället delade poäng och nya viktiga poäng tappade av de regerande mästarna.

Till skillnad från tidigare matcher mot exempelvis Girona så är det inte fel att påstå att Barca faktiskt gör en spelmässigt bra match. Då det istället handlade om mängden missade chanser för bortalaget. Dessvärre står Xavi och hans mannar på nytt med nya tappade poäng där Girona och Real Madrid kan öka avståndet till nio respektive sju poäng om de vinner sina matcher som de har i hand. Anledningen till att det ser ut som det gör och varför poängtapp fortsätter komma kan det och kanske bör diskuteras länge om, men att fokuset ändå hamnar hos tränare Xavi är fullkomligt rimligt. Den före detta Barca-kaptenen besitter en otroligt kvalitativ trupp där det verkligen går att ställa sig frågan, är han rätt man för jobbet? Jag är inte övertygad.