Politiskt kaos i Betis
Ingen vet vem som äger klubben. Styrelsen vänder sig till domstol för besked: Farusa och Lopera, eller Bitton Sport och Luis Oliver.
Efter att förvaltningsdomstolen i Sevilla förra veckan lyfte den tvångsförvaltning som funnits över Real Betis sedan 2010 har det blivit tvist om vem som egentligen äger klubben.
Manuel Ruiz de Lopera äger, genom sitt företag Farusa, 51,34 procent av Betis aktier. Luis Oliver köpte, genom Bitton Sport, aktierna 2010 för 16 miljoner euro. Strax efter fick Lopera sina tillgångar frysta av domstolen och aktieaffären stoppades. Nu gör både Farusa och Bitton Sport anspråk på att äga aktierna.
Betis nuvarande styrelse, en interimstyrelse satt tills vidare av domstolen efter konkursen 2010, har nu vänt sig till Audencia Provincial de Sevilla, en domstol för Andalusien, för att klara ut vem som äger klubben. Domstolen kan besluta själv eller besluta att det är Consejo Superior de Deportes, Nationella Idrottsrådet, som ska bestämma i saken. Om idrottsrådet får ärendet, kan ett beslut därifrån dröja minst tre månader.
Ruiz de Lopera och Luis Oliver efter att aktierna bytt ägare 2010. Bara dagar senare frös domstolen affären.
Extra bolagsstämma
Efter domstolens besked förra veckan har Betis president Juan Carlos Ollero och den tillsatte juridiske förvaltaren Francisco Estepa utlyst extra bolagsstämma till den 23 september med en enda punkt på dagordningen: att välja en ny styrelse.
Om Nationella Idrottsrådet dröjer med att godkänna försäljningen av aktierna till Bitton Sport kan den extra bolagsstämman i september komma att hållas innan besked om vem som äger klubben kommit. I så fall övertar Ruiz de Lopera den politiska makten i klubben, i egenskap av ägare av aktierna. Om Luis Oliver och Bitton Sport sedermera får rätt tvingas de i så fall vänta tills december och ordinarie bolagsstämman för att få överta makten i klubben.
Utöver detta pågår en tvist i marknadsdomstolen, dit sjutton aktieägare lämnat in en klagan mot Ruiz de Lopera angående 31,38 procent av Loperas aktier. Dömer domstolen mot Lopera tvångsförvaltas dessa aktier, Lopera förlorar aktiemajoriteten, och makten hamnar igen hos interimstyrelsen för obestämd framtid.