Lagbanner
Fallet Betis: Vad händer nu?

Fallet Betis: Vad händer nu?

Återtar Lopera nu kontrollen i Betis? Stort missnöje med Loperas återkomst till klubben. Juridiken har ännu inte sagt sista ordet.

Manuel Ruiz de Lopera har efter fem års tvångsförvaltning fått tillbaka sina 51,34 procent av Betis aktier. Därmed är Lopera igen störste aktieägare i Real Betis Balompié S.A.D. Fredagen den 31 juli tar Lopera över. Vad händer då? Det finns flera scenarion.

Kalla till extra bolagsstämma
När Lopera, eller Bitton Sport, väl tar över aktierna vore det naturliga att den nuvarande interimstyrelsen kallar till extra bolagsstämma för att lösa ägarfrågan enligt de spanska aktielagarna. Bolagsstämman, som måste hållas inom trettio dagar, kan kallas samman på måndag eller så sent som den 31 juli. Därmed händer ingenting till september.

Juridiske rådgivaren ut, in ny president
Den extra bolagsstämman beslutar enligt aktiemajoritet, där majoriteten skulle tillhöra Lopera, och en ny styrelse utses. Den tillsatte juridiske förvaltaren Francisco Estepa, utsedd av förvaltningsdomstolen i Sevilla, förlorar sin funktion och försvinner. Den nya styrelsen utser därmed en ny president. I dagsläget skulle denna nya president bli Manolo Castaño, skyddsling till Lopera.

Fatta nya beslut
Den nya presidenten och styrelsen tar över kommandot och rådgivare utses. Då Castaño hittills varit öppen med sitt missnöje angående hur han anser att den nuvarande styrelsen sköter klubben är det ingen vild gissning att tro att många huvuden kommer rulla.


Manolo Castaño utanför Benito Villamarín.


Manuel Ruiz de Lopera, vid ett av sina otaliga domstolsförhandlingar under de senaste åren för att få tillbaka kontrollen över Real Betis.

Hur INTE få tillbaka Lopera
Det råder stort missnöje bland supportrarna över att Lopera återvänder till klubben. En juridisk öppning återstår för att stoppa Lopera. Adolfo Cuéllar, medlem i Ligan över betiska jurister, förklarar att Juzgado de lo Mercantil, ungefär Marknadsdomstolen, kan fatta beslut om tvångsförvaltning av 31,38 procent av Loperas aktier, baserat på den grupptalan som sjutton aktieägare ställt i Marknadsdomstolen nummer 1 i Sevilla i ett civilrättsligt mål, angående Loperas förvärv och innehav av aktierna. Förvärvet går tillbaka till 30 juni 1992. Därmed skulle Lopera tappa aktiemajoriteten i klubben.


Adolfo Cuéllar, spansk jurist och Betissupporter.

Om det scenariot inträffar skulle den juridiska snöboll som idag efter fem år smälte i den juridiska ugnen, ånyo börja rulla i de spanska förvaltningsdomstolarna.

Pablo Lizama Farias2015-07-11 06:00:00
Author

Fler artiklar om Real Betis