La Esquina: Bye, bye Rubi

La Esquina: Bye, bye Rubi

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

Som en skänk från ovan var La Liga tillbaka efter ett alldeles för långt landslagsuppehåll, och det var som vanligt en händelserik omgång vi bjöds på.

Uppe i Baskien tog hemmalaget Eibar emot ett Barcelona i jakt på serieledning och 90 minuter senare var de just där, i ensam serieledning. Griezmann gjorde ett mål, en assist och stod för en briljant öppnande passning innan Barças tredje, allt detta från den ytterposition de flesta INTE vill se honom på. Inför säsongen ansåg många nämligen, mig själv inkluderad, att Suárez tid som odiskutabel etta på Barcelonas centrala forwardsposition borde vara över. Det kan man givetvis fortfarande tycka men Valverde tycker uppenbarligen annorlunda och det är svårt att säga att han har fel när uruguayanen sparkar in drömmål i var och varannan match, då är vänsterkanten helt enkelt det enda lediga utrymmet för Griezmann.

Skönt för alla inblandade att fransmannen då för en gångs skull tog saken i egna händer och visade att det faktiskt går att vara produktiv trots att man underkastar sig lagets två största stjärnor. Det kanske finns en ljus framtid för den där, om än något obalanserade, stjärntrion längst fram ändå.


*****

Real Madrid åkte på lördagskvällen på säsongens första förlust i ligasammanhang och den kom borta mot nykomlingarna Mallorca på ett nästintill fullsmockat Son Moix. Lago Junior prickade snyggt in matchens enda mål i första halvlek och marängernas svajiga trend fortsätter. Zidanes mannar har nu en seger på de fyra senaste och tappade där med serieledningen till deras blåröda ärkerivaler från Katalonien. Dessutom ligger de sist i sin Champions League grupp där de i veckan ställs mot Galatasaray vilket kan ses som lite av en ödesmatch för deras framtid i Europaspelet.

Hur som helst, big up till Mallorca som tog matchen exakt dit de ville. De stängde den nämligen totalt. Vicente Moreno, lagets tränare, är extremt skicklig på denna typ av matchplaner, det är inte för ingenting han av vissa beskrivs som Spaniens Diego Simeone.

I övrigt var Idrissu Baba bäst på plan från sin defensiva mittfältsposition, något som inte varit ovanligt denna höst för 23-åringen då han varit en av ligans stora utropstecken.

*****

Jag har tidigare skrivit om hur Fran Escribá borde lämna posten som Celta Vigos tränare och medan det fortfarande gäller (för han sitter otroligt nog kvar) så bör blickarna nu dessutom riktas mot Andalusien och de grönvita delarna av Sevilla. Rubi gör nämligen ingenting vettigt med Real Betis riktigt starka trupp.

Underprestationen är ingen enorm överraskning då Rubi är en tränare som snarare vill jobba efter starka defensiva ramar än en flytande offensiv. Detta passar Betis spelartrupp illa. De ligger för närvarande på nedflyttning och trenden är minst sagt oroväckande för de förtjänar att ligga där nere, det handlar inte om dålig utdelning. Laget saknar identitet, självförtroende och en tränare som maximerar chanserna till framgång utefter vad personen har att tillgå. Just nu försöker sig Rubi på saker som inte passar materialet, det är uppenbarligen inte hållbart i längden. Det har redan börjat ryktas om tränarbyte och tipset är att det sker snart, kanske redan i veckan. Abelardo och Javi Gracia är namnen det pratas mest om för tillfället.

*****

Atlético Madrid - Valencia var objektivt sett helgens match på förhand och även om det inte blev något målkalas (väldigt väntat) så var det ett intressant möte på många sätt.

Hemmalagets första halvlek var kanske deras bästa för säsongen där Simeone mixtrade (som han gjort betydligt mer än vanligt denna säsong) i startelvan med Arias (riktigt bra insats) istället för Trippier ute till höger samtidigt som Hermoso ersatte Lodi som vanligtvis startar till vänster i backlinjen. Detta gjorde att det blev en 3-5-2 i anfall och en annorlunda dynamik vilket föll mycket väl ut. 1-0 i halvtid kunde i bästa fall varit mer. I andra blev de dock betydligt mer passiva samtidigt som Dani Parejo tog tag i matchen fullständigt, och då är Valencia svårspelade. För när Parejo är som bäst är han bland de bästa innermittfältarna i ligan och det var symtomatiskt på så många sätt att just han fick trycka dit kvitteringen och sedermera slutresultatet efter en drömfrispark.

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222019-10-21 10:39:50
Author

Fler artiklar om Spanien