Spanienredaktionen bloggar om Spansk Fotboll: Del Nidos revolution

Nina:


Sevillas president José Maria del Nido har varit den drivande kraften bakom det TV-rättighetsuppror vars grunddrag på allvar började skissas upp redan förra säsongen. Då kallades gruppen han ledde för G-6 och bestod utöver Sevilla dessutom av Real Sociedad, Villarreal, Real Zaragoza, Espanyol och Athletic Bilbao.
Missnöjet med fördelningen av TV-intäkterna är ni inte främmande för vid det här laget men jag har gjort en noggrannare genomgång av det hela här, för den som vill friska upp sitt minne.
Del Nido gick så långt som att öppna dörren för idén om bildandet av en helt egen liga, utan Barcelona och Real Madrid, även om han förra hösten var mer hypotetisk än konkret i sitt resonemang.
 
Säsongen avverkades hur som helst utan vidare kontroverser. Barcelona vann, Real Madrid kom tvåa och på tredjeplats med behörigt avstånd upp till giganterna placerade sig Valencia.
 
När ligan efter en omgångs strejkuppehåll så sparkade igång eskalerade missnöjet då klassiska Real Zaragoza manglades ner totalt av Real Madrid på La Romareda, och Villarreal, som de senaste åren envist klängt sig fast i toppen och petat retsamt på de etablerade topplagen stod utelämnade, chanslösa på Camp Nou.
- Får det här fortgå blir det döden för den spanska klubblagsfotbollen, sa Villarreals president Fernando Roig efter matchen. I Italien säger man att spanska ligan är ett roulettespel, du spelar på svart eller du spelar på röd men det finns inga andra alternativ för man kan inte räkna med den enda gröna rutan. I Spanien säger vi att det är världens största skämt.




Såhär ser det ut.
 
Del Nido var inne på samma spår och han fick under gårdagen medhåll av Sevillas tränare Marcelino Garcia Toral.
- För varje år som går utan att vi gör någonting kommer avstånden mellan oss och dem att öka och tillslut förlorar vi anledningen att över huvudtaget engagera oss.
 
Under gårdagskvällen skickades en kallelse ut till samtliga lag i ligan - förbehållet Real Madrid och FC Barcelona.
Del Nido ämnar ordna ett möte om torsdag, med MediaPro, med representanter från LFP och med de intresserade klubbarnas presidenter.
- 95% av dem jag kallat kommer att dyka upp, sa han. Det vi kommer att kräva är en rättighetsfördelning liknande den i Premier League eller Bundesliga.
 
Följande klubbare presidenter eller representanter kommer med säkerhet att medverka:
- Valencia 
- Racing Santander 
- Villarreal 
- Real Betis 
- Granada 
- Real Zaragoza 
- Málaga 
- Espanyol 
- Real Sociedad
 
I mån av tid deltar även Osasunas, Rayo Vallecanos, Mallorcas och Athletic Bilbaos företrädare.
Getafes Angel Torres har på grund av andra förehavanden den dagen tvingats tacka nej, men har intygat att han i själ och hjärta stöder kampen och kommer att delta på framtida sammankomster.
De enda utöver de oinbjudna som inte kommer att saverka är Sporting Gijon, som påstår sig inte ha något intresse i det hela.
(Ponera att en fördelningsändring skulle bli det slutgiltiga resultatet av inte bara torsdagens naturligtvis utan många långa möten därtill, skulle de också konsekvent tacka nej till den hhypotetiska del av kakan som reserverats för deras del?)
Atlético Madrid har - av vad jag läst - ännu inte lämnat besked åt endera håll.
 
Tilläggas bör att det var samme Del Nido som för ett antal år sedan propagerade för att var klubb själv skulle få förhandla fram sina egna avtal, då ivrigt påhejad av Barcelona och Real Madrid. Fördraget trädde i kraft för tre år sedan och per säsong har vi sett gapen mellan lagen vidgas. Antänd, men inte bränd, av erfarenheten försöker han nu reda upp situationen och utan antydan till eftertanke finns det givetvis många som tycker att han "får skylla sig själv" efter som det var "han som ville ha det såhär från början".
Mycket snarstucket.
Givetvis var det inte såhär han ville ha det från början, men det är snudd på omöjligt att se utgången av någonting som bara är en idé som inte omsatts och prövats i praktiken. Del Nido trodde att lagens möjligheter skulle förbättras om de fick föra sin egen talan och han hade fel men hur skulle han ha kunat veta det på förhand?
Det hade kunnat fungera men det gjorde det inte och förmågan att ändra sig är nödvändigtvis inte synonym med inkonsekvens. Det handlar minst lika mycket om intellektuell rörlighet, en fallenhet att tänka annorlunda, lära sig och lära om igen.
 
 
Spanienredaktionen kommer naturligtvis att återkomma med mer information efter torsdagens möte.
 
 
 
 

Nina Ljung Fredman2011-09-06 09:32:00
Author

Fler artiklar om Spanien