2020-01-18 16:00

Real Madrid - Sevilla
2 - 1

En spektakulär klack, två strutar av Casemiro (!) och tre viktiga pinnar

En spektakulär klack, två strutar av Casemiro (!) och tre viktiga pinnar

Marängerna kom till denna match med en stor dos självförtroende i bagaget efter att ha lyckats triumfera på straffar i den spanska supercupen. Sevilla välkomnade hemmalaget med en pasillo, och efter ett enda stort sömnpiller till första halvlek klev en oväntad brasse fram som matchvinnare i den andra.

Real Madrid kom till start i detta toppmöte med en drös skador på toppspelare samt en avstängning på Federico Valverde. (Denna kapade som bekant Morata bakifrån på ett sätt som redan skrivits in i historieböckerna i slutskedet av supercup-finalen.) Således mönstrades en allt annat än samspelt topptrio i form utav Rodrygo, Jovic och Vasquez, vilket skulle leda till en nära på pinsam uddlöshet i matchens första halvlek.

Den enda nämnvärda incidenten innan det var hög tid för Zidane att mana liv i spelarna inträffade i samband med att halvtimmen var spelad. På en hörna från Sevilla kunde Luuk de Jong fullständigt omarkerad nicka in en hörna bakom en chanslös Courtois. Problemet visade sig vara att Militao – som markerade nämnde de Jong i samband med hörnan ifråga – i sekvensen precis innan blivit blockad av en Sevilla-spelare. Något kontroversiellt beslöt sig domaren efter rådgivning från VAR-rummet att underkänna målet; Reals spelare i allmänhet, och Militao i synnerhet, kunde pusta ut.

I andra halvlek skulle det dock blixtra till desto mer. En kort tid innan matchtimmen var slagen lyckades Jovic – som fått betydligt mer ris än ros sedan ankomsten till den spanska huvudstaden – hitta Casemiro med en läcker klack som hade fått självaste Zlatan att slänga sig med superlativ. Brassens instinkt gick inte av för hackor – på ett iskallt, nästintill Neymar-liknande manér chippade Casemiro in bollen i målvaktens nedre högra hörn, och ett 1-0 var ett faktum.

Det skulle tyvärr inte dröja mer än sju minuter innan Lopeteguis mannar lyckats kvittera. de Jong fick revansch i dubbel bemärkelse efter att dels ha lyckats näta, dels slippa bli nekad av VAR vid detta tillfälle. För det otränade ögat är det som att spela på lotto när det gäller att förutse utgången av detta beslutsfattande – lika förvånad över att domaren snabbt bestämde sig för att döma bort det första av de Jongs mål, blev man över att vederbörande vid detta tillfälle fullständigt viftade det bort det faktum att Varane delvis blev bortfintad med en arms hjälp. 

Ställningen var 1-1, och med handen på hjärtat är det inte fy skam att kryssa mot detta Sevilla. Men kvällens oväntade huvudperson ville som sagt annat. Den evige hackkycklingen Vasquez lyckades pricka Casemiros panna med perfekt precision, och mittfältstanken gjorde inga misstag. Nicken gick ned i marken och sedan in i nätmaskorna, och brassen hade för första gången i sin karriär lyckats näta två gånger i en och samma match.

Under matchens sista tjugo minuter hade andalusierna egentligen ingenting som på riktigt hotade Real från att gå hem segern. Den stora behållningen under denna tid var istället den aviga Vinicius, som efter att ha fått ersätta sin jämnåriga landsman Rodrygo bland annat lyckades servera Kroos med en delikat passning från snett-inåt-bakåt efter ett utmärkt förarbete. Tysken skulle med detta läge ha punkterat tillställningen, men hans oförmåga att göra detsamma tillät åtminstone spänningen hålla sig vid liv ända tills slutsignalen ljöd.

Med denna seger – där Real i det närmaste antog två helt olika skepnader under de olika halvlekarna – klättrar Zidanes mannar nu till ligatoppen. Antagonisterna Barcelona har alltjämt en match mindre spelad, och om deras nytillträdde tränare Setien triumferar i sin inledande batalj är det fortsatt jämnt skägg i toppstriden.

Spelaromdömen
1 = Underkänd
2 = Godkänd
3 = Bra
4 = Mycket bra
5 = Världsklass

Courtois – 2
Går egentligen varken att säga bu eller bä om belgarens insats. Får inte så många chanser att visa upp sig och är chanslös på kvitteringsmålet.
 
Marcelo – 2
Kändes inte riktigt som att han kom in i matchtempot. I och med att hans offensiva briljans saknades för dagen drogs en lättnadens suck när han byttes av för Mendy efter 2-1-målet. 

Varane – 2
Stod alltid rätt, men kändes lite väl apatisk i sitt agerande i samband med baklängesmålet. Känslan är fortfarande att han gör sig bäst sida vid sida med Ramos.

Militao – 2
Skall vara glad över att de Jongs nickmål dömdes bort. I övrigt stod brassen för en stabil insats, och det känns betryggande att ha honom som förste back-up istället för Nacho.

Carvajal – 2
Springer mycket, vill mycket, men det blir inte alltför mycket av det hela. Blandad kvalitet på inläggen, men gör åtminstone inte bort sig i defensiven.

Kroos – 2
Som alltid tryggheten själv vad gäller passningsprecision och att bidra med ett lugn. Betyget dras ned på grund av tyskens misslyckande med att förvalta superläget som Vinicius serverade honom.

Casemiro – 4
Vad vore dagens Real utan Casemiro? Förstör några anfall i första halvlek, men spelar upp sig rejält i andra via ett idogt defensivt arbete och två fina baljor.

Modric – 3
Kroaten kan än! 34 år fyllda och visst lyser han inte av samma stjärnglans som för några år sedan, men hans briljanta yttersida och tempoväxlingar i den offensiva tredjedelen är fortfarande en fröjd att beskåda.

Rodrygo – 1
Ända sedan den unge brassen bombade in ett hattrick mot Galatasaray och fotbollsvärlden kändes som hans att erövra, har han dessvärre svalnat av alltmer. Måste våga ta för sig mer.

Jovic – 2
Serben har inte haft en lätt start på sin sejour i huvudstadsklubben. Gjorde inte särskilt mycket väsen av sig, men den imponerande klackassisten räddar betyget. 

Vasquez – 2
Hur mycket denna canterano än sliter för de vita färgerna är han ofta otroligt frustrerande att titta på. Precis som sin anfallskollega räddar dock assisten honom från att underkännas.

Vinicius – 3
Inbytt till förmån för sin jämnåriga brasse-kollega. Hans aktioner då han rör sig mot målet med fart är lika magiska som hans avslut är beklagansvärda. Idag agerade han dock i huvudsak framspelare, och borde fått med sig en assist.

Benzema – 1
Byttes in mot Jovic, och fick spela sista halvtimmen. Gjorde inget större väsen av sig, och gick inte riktigt att känna igen. Förhoppningsvis växlar han upp till normal nivå igen när skadan helt har lagt sig.

Mendy – 2
Ersatte Marcelo för att säkra upp defensiven mot slutet av matchen – ett uppdrag fransosen helgade. Känns tryggt att ha två vänsterbackar i toppklass i truppen.

Bollinnehav: 53-47
Skott: 13-8
Skott på mål: 4-3
Regelbrott: 17-12
Hörnor: 2-4 

Hala Madrid Y Nada Más!

Alfred Bornefalk2020-01-18 19:32:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid