Fuera de juego
Denna landslagsvecka diskuterar panelen spelarvåld, moral, Atléticos målvakter och vi avslutar med det fria ordet
Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Jens Kassnert, Skribent Spanien
Holländske de Jong är åter i blickfånget efter den fula tacklingen i Man C-tröjan som nu uteslutit honom ur Hollands landslagstrupp.
Om vi bortser från de Jong, vad anser du om fula tacklingar i fotbollen? Ska spelare kunna straffas i efterhand och i så fall hur? Och de drabbade?
Robert:
- Ja för fan. Någon form av riktlinje måste man väl kunna döma efter. Hur många gånger missar eller feltolkar domaren inte det som händer. Då är det ju utmärkt.att kunna gå in i efterhand och peka finger. Inte bara muntligt fördöma utan också göra det kännbart. Inte minst för de Jong men också för filmare som Carlos Marchena. Det stör mig så kopiöst att Eliseu friades av den spanska domarkommitéen för hans skalle mot Marchena men att Marchena inte fick någon påföljd. Indirekt är ju Eliseus frikännande också ett statement att Marchena filmade. Men reagerade någon över det? Nej. God natt.
Nina:
- Jag är kluven till allt som heter "i efterhand" när det gäller fotboll, är fortfarande av den konservativa skolan och anser att det ska avgöras på planen och inte på kontoren; tillräckligt mycket bestäms där bakom de slutna dörrarna redan, på alltför mångas bekostnad.
I fråga om tacklingar tycker jag att det daltas lite för mycket med somliga, det finns ju faktiskt de spelare som väljer att hoppa när någon kommer farande och så finns det dem som inser fördelarna med att falla och gör det.
Naturligtvis går medvetet våld som höga sparkar och armbågar i ansiktet bort, men när det gäller en kapning som slutar lite olyckligt är det oftast bra mycket mer diffust. Jag tror verkligen inte att de flesta spelare går in i en situation med ambitionen att skada den andra. Vi ska inte bortse från att många som ser någon komma bakom saktar in och söker kollisionen och där igenom faktiskt själva orsakar den "kapning" den andra sedan bespottas för. Det är inte så enkelt.
Sedan kan jag tycka att man ska tåla lite också. Det förekommer kroppskontakt i fotboll.
Som Lotta Schelin så väl uttryckte det under VM:
- Hade det varit vi [damerna] som höll på och betedde oss sådär, låg ner och vred oss på det sättet, föll så fort någon nuddade vid oss, så hade vi blivit utskrattade.
Medvetet våld upptäcks oftast omedelbart, men låt gå för en hög spark i bröstet som som genom ett under förbigår samtliga domare - då bör det vara möjligt (det här gäller alltså mer extrema fall, inte en tackling som någon fick lite ont av där ord står mot ord) att stänga av eller varna spelaren restriktivt.
Men.
Innan vi inför den regeln kan vi diskutera möjligheten att straffa de största sabotörerna inom den moderna fotbollen "i efterhand". Och med dem menar jag förstås filmarna.
Jens:
- Tacklingar hör till sporten och det kommer vi alltid att få leva med. Dock har vissa tacklingar gått över styr, att inte De Jong blev utvisad i VM-finalen efter karatesparken i bröstet på Alonso är för mig ett mirakel. Här tycker jag att Holland gör en fantastisk sak och säger ifrån. Man plockar bort honom ur truppen efter en rad incidenter och kommer att ha ett inviduellt samtal. Jag är emot att det ska avgöras i efterhand och som vissa förespråkar att man skulle bli avstängd lika många matcher som den spelare man har skadat skulle heller aldrig gå. Det finns regler som säger hur många matcher man missar vid direkt rött kort etc. Gå efter dem och sedan skulle vi kunna använda oss av De Jong-fallet i alla klubbar. Tränaren kan ta tag i det om det går över styr. Bra gjort Holland!
Börjar man rota i alla matcher så tar man fokus från fotbollsplan. En omgång har avslutas men vi får vänta tills på onsdag för att se om alla resultat håller i sig, först ska de granskas av domarkåren och sedan ska disciplinnämnden säga sitt innan vi slutligen skickar ärendet till fotbollsförbundet som får avgöra om fallet ska tas med eller inte. NEJ, så ska vi INTE ha det. Hellre ett domarteam som kommunicerar under match och vid stora händelser, ta hjälp av reprisbilder på en skärm vid sidan av. Den kan fjärde eller femtedomaren granska.
I en ungdomsmatch på Spanska Solkusten så slog en spelare medvetet en straff utanför eftersom han tyckte att den blivit felaktigt dömd. Något pojken nu blivit flerfaldigt hyllad för i Andalusien. Är detta beteende något vi någonsin får se på elitnivå under och efter 2010 tror ni?
Robert:
- Knappast. Men jag skulle vara den fösta att hylla denna typen av fair play. Pojken som spelar i Málagas pojklag är fostrad i en klubb som officiellt inte bara ska försöka vinna varje match utan också vill göra det fair. Därför blev detta givetvis en bra propagandagrej för klubben men det ska också sägas att laget ledde stort vid tidpunkten för straffen. Jag tvivlar på att någon av klubbens a-lagsspelare skulle göra detsamma i en mer spännande match. Men återigen, jag skulle vara den första att hylla situationen.
Nina:
- Nej. Den ödmjukheten existerar nämligen inte på elitnivå, det spelar ingen roll vilka etiketter man försöker sätta fast på sig själv eller med vilket klister.
Och visst går det att applådera detta ädelmod, men nja...
Jag hade blivit vansinning om någon i Zaragoza gjorde så, i en tävlingsmatch. Oftast får man så många domslut mot sig så ett felaktigt i ryggen någon gång ändå inte kommer få rättvisevågen att tippa över.
Nej, det är snudd på oförskämt. Ta tacksamt emot det som ges till dig, sedan kan man om man vill vara rättrådig och få upp ett par ädelmetallsmedaljer på sin magnet i popularitetspoolen "i efterhand" säga att oj, det var ju fel dömt av domaren, så ska det förstås inte gå till.
Som jag alltid brukar säga; alla sätt är bra - till och med de dåliga.
Ta det med en nypa salt.
Jens:
- Jag tror nog inte det händer eftersom det är så mycket andra saker som spelar in på elitnivå. Dock vill jag minnas matchen mellan Arsenal och Liverpool 97, där Robbie Fowler (Liverpool) kommer fri och David Seaman (Arsenal) kastade sig efter bollen, Seaman missar både bollen och Fowler (som hoppade över målvakten och sedan ramlar) och domaren signalerar för straff. Fowler var direkt framme och påpekade att Seaman inte rörde vid honom så någon straff ska det inte vara. Domaren som agerade som alla domare gör (vi vet bäst och jag dömer) stod fast vid sitt beslut vilket jag tycker är fel, här kan man vara lyhörd. Fowler tog straffen och Seaman räddade. Rättvisa var skipad.
Sådana beteenden bör primieras. Här har en spelare förstått innebörden i fair play. Efter ovannämnda situation kan domaren aldrig hävda att denne har förstått budskapet i alla fall. Sedan om man skulle missa straffen med flit vore inte att ta tillvara på alla chanser som bjuds även om jag alltid hoppas på att den räddas om den är felaktigt dömt. Därefter kan båda lagen legitimt gnälla på domaren efter matchen.
Atlético Madrid stoltserar med båda U21-målvakterna i "mini la roja". I klubblaget parkerar de Gea mellan stolparna medan Asenjo får chansen i landslaget ibland. Hur ser du på detta? Kan man som spansk toppklubb ha två landslagsmålvakter i truppen sett till landets bästa och bör någon av herrarna lämna klubben?
Robert:
- Inför förra säsongen fanns det bara ett namn i målvaktsspanien. Sergio Asenjo. Mannen som på egen hand räddade Valladolid i flertalet matcher och som även spikade igen i U21-EM på Ullevi i Göteborg. Efter det blev det Atlético Madrid och allt var frid och fröjd, eller hade åtminstone varit det, om det inte vore för De Gea. Rätt sjukt egentligen hur otur man kan ha med alla tillfälligheter. För om förra årets namn var Asenjo är ju årets De Gea. Och den senare känns som bra mycket mer Atléticos framtid än Asenjo. Tyvärr. För jag kan inte låta bli att tycka synd om Asenjo som jag egentligen tycker är väldigt bra. Det gör jag med De Gea också men ja, ni fattar. Den som inte får spela får mest sympatier.
Asenjo bör byta till en annan klubb i Primeran för att börja om på nytt, annars är jag rädd han glöms bort. Varför inte Zaragoza? De kan behöva någon annan än Leo Franco.
Nina:
- Hmm. Kan man vila sig i form?
Asenjo trodde väl aldrig att han kom till Atletico för att sitta på bänken, det var det väl inte många som trodde.
Givetvis skulle han själv och hans utveckling gynnas av en flytt.
Han var faktiskt på väg till Zaragoza under sin tid i Valladolid och hade särkerligen gått rakt in i startelvan vid det tillfället, men nu har klubben investerat i Leo Franco, Toni Doblas och har dessutom unga löftet Alex Sanchez i B-laget (tillfälligt i A-laget, då Franco är skadad) så det känns inte överdrivet aktuellt längre även om klubben annars har en förkärlek för att ta över Atléti-målvakter.
Nästa sommar köpåer nog Hercules honom. De har förvisso en utmärkt målvakt i Calatayud, men de verkar ha en aldrig sinanade hemlig källa av pengar så varför inte, liksom?
Var de sedan får alla sin tillgångar ifrån är något jag bra gärna skulle vilja veta, men det är en annan diskussion...
Jens:
- Precis den frågan ställde jag en U-21 text. Finns det plats för två stora talanger att utvecklas i den takt som är tänkt då man bara kan spela en åt gången? Jag tror inte det. Jag tror att det kommer att hämma framförallt Asenjo som är andremålvakt bakom De Gea. Asenjo kommer att behöva mycket mer speltid än vad han väntas få i Atlético. De Gea som föddes i Madrid och har Atlético som modersklub kommer nog alltid ligga före i uttagningsprocessen.
Asenjo borde röra på sig till en klubb som är i behov av en målvakt och kan ge honom speltid. Sevilla till exempel. Palop är till åren och kommer att avvecklas inom en snar framtid. På senare tid har även missarna kommit till honom. Klubben har Varas som andremålvakt med skulle nog behöva en Asenjo för att känna tryggheten bakifrån. Det finns självklart andra klubbar som skulle vilja ha honom men frågan är hur Atlético har tänkt? Jag är av uppfattningen att en ung målvakt behöver en rutinerad dito att lära av, gå bredvid och även kunna hoppa in för. Jag tyckte Atlético resonerade helt idiotiskt när man släppte Leo Franco bara för man hade köpt Asenjo. Det blev heller ingen hit direkt utan Asenjo var darrig och hade inte alls fått in rutinen och kommunikationen med försvaret vilket också visade sig under förra hösten. Atlético var helt under isen.
Till sist, som brukligt - Ordet är fritt!
Robert:
- Hmm. Jaa. Målvakter när vi ändå är inne på det. De Gea och Asenjo som upcoming och lovande men kommer de någonsin få chansen? Känns som Iker Casillas har nära tio år kvar mellan stolparna och det ska mycket till för att peta honom. Utöver det har vi Pepe Reina, Victor Valdes, Diego López, Palop och många fler som alla skulle passa i världsmästarlaget. Vilken framtid finns det egentligen för en spansk målvakt? Iker Casillas är kanske den bästa förebilden men samtidigt hindrar han många andra att uppnå sin dröm. Kanske skadar det på sikt Spaniens målvaktsfenomen...
Nina:
- Undrar lite apropå den äntligen avslutade EM-kvalomgången hur mycket Real Madrid ångrar att de inte gav Klaas-Jan Huntelaar den chans han förtjänade, utan valde att sälja honom vidare efter bara ett halvår.
Hur mycket hinner man bevisa på ett halvår? Som ny? I en av världens största klubbar?
Jag hoppas de ångrar sig, det ska de göra.
Jens:
- Då gratulerar jag återigen U-21 laget som tog sig till EM-slutspelet igen. Underbart resultat för det hårt kämpande "La Rojita"! Och i A-laget sätter Llorente sitt namn på allas läppar. Han är den spelartyp Spanien behöver för att hitta variation i spelet. Jag hoppas inte han går till Real Madrid som vill ha alla spelare som slår igenom. Kul att det går bra för honom.
Väl mött!