Fuera de juego
Veckans Fuera släpps mitt i en veckoomgång och behandlar därför inte det allra senaste utan fokusera på frågan om La Liga blivit för mycket teater och skådespel och hur ligan i så fall kan räddas. I panelen sitter Spanienredaktion.
Deltagare:
Robert Johansson, Redaktör Spanien
Nina Ljung Fredman, Krönikör Spanien
Daniel Jakobsson, Skribent Spanien
Ända sedan alla el clásicos har ligan fått stor kritik för att innehålla mängder av skådespel och teater. Något vi tyvärr fått se en hel del av på sistone. Inte minst i matcherna mellan Levante - Real Madrid och Athletic - Betis. Vad är det som sker med vår älskade liga egentligen?
Robert:
- Frågar ni mig har La Liga alltid haft denna typ av cirkus. Ni vet, en kille ramlar och har mest ont av alla i hela världen, får en tillsägelse och flyger upp för att göra upp med allt och alla för att i nästa stund vara lika oskyldig som ett barn på BB. Problemet är att det på senare tid varit lite väl mycket av den varan. Jag kanske har blundat för det förut men det jag en gång tyckte var charmigt är nu bara clowneri. Troligen har detta satts i system för att vinna fördelar och på något sätt har det slagit bakut.
Di Marías dykning senast är inget annat än en pajas verk, så också Ballesteros skådespel när Khedira "trycker till". Det försvarar inte på något sätt de knuffar båda dessa herrar får utstå men hallå - stå på benen! Att inte domarna beivrar den här typen av filmningar oftare går mig bet och på något sätt tycker jag fotbollen dör lite extra varje gång det sker. Och det är ingen bra reklam för ligan.
På samma sätt älskade jag att se Athletic kämpa för poängen hemma mot Betis men när Muniain blev väldigt ojuste tagen och i nästa sekvens störtdyker till marken som om han trampat på en landmina så vill jag bara stänga av tv´n...
Nina:
- Beteende föder beteende. Man ser någon slänga sig ogenerat och få fördel, kanske få en annan utvisad, frispark i ett bra läge eller straff i bästa fall. (Tycker för övrigt att en straff ska ställas in om spelarna börjar fira domslutet, då är det verkligen resultatet av något man arbetat för att uppnå, dvs oftast slängt sig, men det är en annan diskussion.)
Daniel:
- Jag tror att det är en blandning av att fotbollen går framåt, att domarna går bakåt och att tempot höjs. Fotbollen är snabbare och hårdare än vad den var förr, kanske inte under 80-talets England, men i resten av världen. Att åka på en tackling nu, i hög fart, gör att du riskerar fler skador än tidigare. Denna ”framfart” av filmningar och skådespeleri är inte bara något som växer i Spanien, utan även i länder som är typiskt emot detta som England, Tyskland och även Sverige. Det går knappt en match i någon av ligorna i Europa utan att någon förstärker en situation eller försöker fuska på något annat sätt.
En annan faktor kan vara att spelarna numer ses som filmstjärnor och spelarna själva har vant sig vid den situationen. En utomstående ska inte få prata, röra eller närma sig en av dessa stjärnor och lite av den mentaliteten följer säkert med in på plan. Förr när du klev ut på en fotbollsplan så var du där i form av en fotbollsspelare, nu är det inte bara fotbollen som spelarna tänker på , utan även deras image. Därför så tror jag att man ser färre filmningar ju längre ner i serierna du kommer – även om Segunda-lagen har en jäkla tendens att filma lite extra mycket.
Filmningarna har blivit en del av vår kära idrott och om man inte kan acceptera det vid det här laget så bör man kanske tänka på att hitta en ny hobby. Likt tröjdragningar och fusk vid inkast så kommer man inte att få bort det och det är bara att gå vidare. Man har till och med börjat filma i ishockey.
Hur ska man få bukt med alla filmningar, allt gestikulerande, gnäll på domaren och alla tränarbråk? Finns det hopp för vår liga?
Robert:
- Vi ska inte stämpla hela ligan som oren men visst förekommer det stort psykiskt spel gentemot domare och motståndare. Det enda rätta är någon form av nolltolerans. Precis som det varit internationellt något år. Eller skulle ha varit. Ni vet - gult kort till den spelare som viftar med ett osynligt kort i handen för att motståndaren borde få ett kort och så vidare. Domarna måste i så fall ha lite känsla vilket de ofta saknar i Spanien men i en perfekt värld skulle alla störtdykningar och klungbildningar ge tillsägelser, gula och röda kort.
Ligan är inte dödsdömd på något sätt men visst är de tröttsamt att se hur vissa håller på titt som tätt.
Nina:
- Avstängning i efterhand. Simple as. Och klubben ska inte ha veto eller något att över huvudtaget invända (typ men luften var faktiskt extra hård där, eller det uppstod nån KROSSVIND när den varma luften från spelarens kropp kolliderade med den kalla runtomkring och det är faktiskt väldigt svårt att stå upp då när man kommer i sådan fart). Man kan tillsätta en kommité (som INTE bara utgörs av representanter från två lag som tex är fallet med LFP) som går igenom tveksamma situationer dagen efter match och helt sonika stänger av spelaren ifråga i kommande match, och det ska kvitta vilken turnering det rör sig om.
Daniel:
- Jag gillar inte att en speciell liga ska pekas ut som en ”filmarliga”. Det är orättvist att säga så eftersom det kanske är 2-3% som håller på och försöker fuska på detta sätt, medan resten av spelarna i ligan sköter sig och uppträder schyst. Förr pekade man ut Italien som filmare, nu är det Spanien. Vilka är det härnäst som ska få bära denna fana?
Sen anser jag inte heller att La Liga på något sätt ska vara värre än några andra gällande gester, gnäll på domarna eller tränarbråk. Alla lag gestikulerar hej vilt, ta Premier League som ett exempel. Där har Chelsea-spelarna i åratal omringat domaren vid varje situation. I Manchester så har Sir Alex Ferguson vid ett X-antal tillfällen klagat på domaren efter matcherna och samma gäller för Arsene Wenger. I Italien så finns det ingenting annat än att klaga på domaren och de är solklart värst på listan. Spanien har inte överdrivet många tränarbråk, istället så anser jag att man har rätt så få i förhållande med många andra storligor.
"Medelsvensson" har redan på många håll gett upp La Liga för ligatoppens brist på spänning men också för all teater. Kan på sikt även den spanska publiken svika sina lag eller busvissla åt sina egna specifika spelare? Vilka konsekvenser skulle det få?
Robert:
- Som sagt - vi är inte där än - men det är klart att publik, fans och sponsorer till slut tröttnar på ett osportsligt beteende. Samma personer och företag som är klubbarnas viktigaste inkomstkällor. Slutar de gå på matcherna kan ni själva räkna ut vad som händer. Fotboll är en föreställning, till viss del teater men absolut ingen fars. Än så länge lever La Liga men när övriga Europa börjar säga ifrån som många tunga namn gjort efter alla clásicomötena så går det fort. La Liga får passa sig.
Nina:
- Det är klart att folk kommer tröttna, särskilt dem som inte hunnit förälska sig så djupt att man förlåter eller överser alla bristerna.
Daniel:
- Nu ska det sägas att ”medelsvensson” läser på aftonbladet och där får man väll knappast en rättvis syn av vad som händer inom den spanska fotbollen. Inte ens deras information om Barcelona eller Real Madrid brukar stämma. Men alla vi som faktiskt har sett en spanskfotbollsmatch kan väll knappast hålla med aftonbladet och dess, i många fall, katastrofala journalistik. Om medelsvensson redan har tappat tron på La Liga så får det vara så. Själv så får de gärna sluta se på spansk fotboll överhuvudtaget och bara ägna sig åt att vara anglofiler. I skrivande stund så ser jag på Real Sociedad mot Granada och jag kunde inte vara lyckligare.
Jag tror inte att den spanska publiken kommer att svika. Snarare så lär man höja sig ännu en nivå inom kort. Ta mitt Deportivo som exempel. Inför säsongen så har Depor fått över 25,000 socios och man har hittills haft ett publiksnitt på över 20,000 åskådare efter tre hemmamatcher. Deportivo må vara i Segundan och man må vara långt ifrån den stora fotbollsscenen, men vad spelar det för roll? I England så ansåg många fans till Newcastle att de fick sin klubb tillbaka efter en sejour i The Championship och vissa klubbar kan behöva lite motgång för att sedan resa sig och bli ännu starkare.
Barcelona och Real Madrids dominans kommer säkert att hålla på i flera år till. Men en vacker dag kommer något annat lag att vinna ligan och andra fans får känna känslan av ett guldfirande. Men tills den dagen så kommer den spanska publiken och klubbarnas fans att stå bakom sina lag. Det har man alltid gjort och det är något som man kommer att fortsätta att göra.
Till sist - Något vi missat?
Robert:
- Jag frångår fotbollen ett tag och uppmärksammar er på basketguldet. Sporten är otroligt stor i Spanien och spelarna hyllas stort efter att ha försvarat sitt Europamästerskap. Framöver planeras en match i Barcelona mellan spanjorerna och USA, en repris på OS-finalen där Spanien söker revansch och även tror sig kunna vinna. USA är inte lika överlägset som under Dream Teams dagar i Barcelona OS 1992 men att Pau Gasol och hans vänner skulle besegra amerikanerna har jag svårt att se. Men återigen - det jag kan om basket är att jag sett Plannja spela i Basketligan hemma i Pontushallen någon gång runt milleniumskiftet.
Förresten. Namnet på mötet. NBA vs. ÑBA. Så klart.
Nina:
- Sandro Rosell sätter sig i sandlådan tillsammans med C.Ronaldo och tar upp sin spegelglasspade.
Daniel:
- Som vanligt så tänkte jag lägga in en kort liten uppdatering från getingboet i Segunda División. Inför den gångna helgen så toppade Elche och Sabadell (!) tabellen med nio poäng vardera på tre matcher. Men i lördags så skulle faktiskt båda två tappa poäng samtidigt, Elche torskade mot Recreativo borta medan Sabadell gick på en nit på Riazor mot Deportivo. Detta ger nu Segundan fyra lag, i toppen, på samma poäng: Elche, Hércules, Sabadell och Deportivo. Den absolut största skrällen är givetvis Sabadell som är nykomlingar i Segundan.
Förhandsfavoriten Celta Vigo har, efter en fin inledning, förlorat två raka matcher och ligger nu mitt i tabellen. Upp har istället Almería klättrat som har två raka segrar, senast så besegrade man just Celta hemma i Andalusien. Den största överraskningen, för mig personligen, är att Cartagena ligger sist. Jag hade, inför säsongen, tippat Cartagena på en kvalplats till uppflyttning, men efter att ha sett dem förlora hemma mot Alcorcón i lördags så har jag nu svårt att se detta hända.
För den som är intresserad så spelar Elche mot Almería under fredagen, ett mycket intressant toppmöte. En annan högintressant match är söndagsdrabbningen mellan Celta Vigo och Real Valladolid, även det två förutspådda topplag. Barcelona B, som har inlett tungt, behöver tre poäng och kan ta detta mot ett svajigt Recreativo .
Väl Mött!