Fuera de juego
Denna vecka gästas Redaktör Johansson av idel etablerade namn när Asienmarknaden, den målsnåla ligan och David Silva diskuteras.
Deltagare:
Robert Johansson, SvenskaFans Spanien
Erik Niva, Aftonbladet
Johanna Garå, SvD
Johanna Frändén, Aftonbladet/SVT
De tidigare söndagsmatcherna ska uttalat bredda intresset i Asien. Allt för att öka intäkterna så klart. Men gör matinéerna någon skillnad tycker du?
Robert:
- Av rent egoistiska skäl hoppas jag inte det för jag är inte något fan av tidiga matcher. Men det är klart, det är svårt att bortse från att det enligt uppgift satt 60 miljoner kineser och såg Real Madrid krossa Osasuna. Där och då förstår vi hur stor den asiatiska marknaden är och vilken skillnad lite tröjköp från orienten kan göra. Före matchen sa den gamle förbundskaptenen Camacho i radio att intresset i Asien är svalt. "Kineserna tittar hellre på ping-pong eller badminton." Och det kanske han har rätt i men även om 60 miljoner är i minioritet så är det en väldans massa folk.
Niva:
- Med tiden riskerar de om inte annat att påverka matchkvaliteten. I England har ju så kallade högriskmatcher tidigarelagts i årtionden, då polisen upptäckt att det är ett effektivt sätt att adrenalinet ur tillfället. Tyvärr gäller ju inte den här avtrubbningen bara i gathörnen, utan märks även på läktarna och i förlängningen även på planen. Stämningen blir såsigare, helt enkelt, spelet generellt sömnigare. Risken för att effekten blir ännu tydligare i den spanska värmen är givetvis stora. Och där någonstans ligger även paradoxen man måste förhålla sig till. Är det sådär vansinnigt stor kommersiell fördel att sända sämre matcher på – för Asien – bättre tider?
Garå:
- Jag är morgonpigg och har inget emot lunchmatcher. Jag snarare föredrar dem framför 22-matcherna. Publiken på Bernabéu verkade dessutom trivas i söndags. Resultatet hjälpte säkert till i och för sig… Vad gäller intresset i Asien så får tiden utvisa hur stort det kommer bli. Först ryktades det om att 60-120 miljoner kineser skulle titta på Real Madrid-Osasuna men siffran kommer snarare att ligga på runt 10 miljoner (Länk). Grundproblemet är detsamma som i Sverige. Om det inte är Real Madrid och Barcelona som spelar vid lunch lär den stora massan strunta i att titta. Och Sandro Rosell sa i måndags att Barça minsann aldrig kommer spela klockan 12 så länge han är president så det ser inte ljust ut.
Frändén:
- Om det gör någon skillnad i Asien kan jag inte svara på, men med tanke på hur mycket pengar det handlar om så räknar jag med att de gjort sin research på den punkten. I Spanien? Ja, det är alltid vanskligt att prata om vad som är "fotbollskultur" i olika länder för det förändras ju alltid, men i Spanien är det tradition att gå och titta på boll sent på kvällen och spanjorerna är ett ganska traditionsbundet fotbollsfolk. För egen del tycker jag mest det känns ovant att slå på tv:n (har inte varit på någon tidig match live än) direkt när man vaknar på lördagsmorgonen, men det kommer man säkert vänja sig vid. På ett sätt vore det ju ekonomiskt smart att faktiskt lägga det första Clásicot tidigt, eftersom det är en av ytterst få matcher som skulle väcka precis lika stort intresse i Spanien om den så spelades klockan fem på morgonen.
Spanska ligan som alltid haft en Vilda-västern-stämpel på sig har nu nära hälften av alla lag som knappt snittar ett mål per match. Vad beror detta på tror du?
Robert:
- Jag blir lite förbryllad när ett topplag som Sevilla inte lyckas göra mer än elva mål på lika många matcher. Visst har man haft problem med skador men laget är ändå så pass bra och truppen så pass bred att det borde löst sig ändå. Att Sevilla ändå ligger femma säger väl det mesta om ligan just nu. Nämligen att det är så pass jämt att få av lagen vågar gå framåt av rädsla att förlora. Marginalerna är så pass små att det i slutändan kan skilja ett mål från att åka ut och då passar det bäst att säkra hemåt i första hand. Det är bara min personliga teori men det är känslan jag har och det förklarar varför det görs så få mål. Det och att ligan vattnats ut på målskyttar. Det är egentligen bara Barcelona och Real Madrid som lyckats göra det de ska i målväg men de gör å andra sidan alldeles för många mål om man nu kan säga så.
Niva:
- En långsam verklighetsanpassning, om vi nu ska tro att det här blir en långsiktig tendens. Tidigare hade ju även de mindre spanska lagen för vana att åka till Camp Nou, Bernabéu eller Mestalla med en rejäl tro på sin egen förmåga. De åkte dit för att mäta krafter och byta chanser – acceptera att man kanske skulle släppa in tre bollar, men samtidigt hoppas på att man faktiskt kunde göra fyra. Idag har nog smällarna blivit för många och för hårda. Hellre än att riskera ytterligare en 7-1-förlust försöker man stänga ytor, spela snålt och hoppas på ett kontringsmål.
Garå:
- Titta på anfallarna i de klubbar som inte gör mål – de är helt enkelt för dåliga. Väldigt få av bottenlagen har någon där uppe som kommer kunna sätta fler än tio bollar. Anfallare kostar mycket pengar och i dagsläget har de skuldsatta spanska klubbarna inte råd. De bästa utländska anfallarna väljer inte Spanien om de vill tjäna pengar och spela i bra lag. En tråkig utveckling, inte minst eftersom det nu görs fler mål i Serie A än i La Liga (om vi räknar bort Real Madrid och Barcelona). Fördelningen av tv-pengarna måste bli jämnare för att bryta den negativa trenden.
Frändén:
- Det har varit en liten försvarshype i år hittills, har det inte? Levante gick som tåget tack vare få insläppta mål och försvarare som Adil Rami och Jordi Alba i Valencia och Sevillas målvakt Javi Varas har fått mycket uppmärksamhet. Framför allt har väl de stora lagen, åtminstone Barcelona, gjort färre 8-0-matcher och det påverkar så klart snittet. I övrigt får vi nog vänta några omgångar till innan vi slår fast att det är ett paradigmskifte på gång, för det har jag svårt att tro. Spanjorerna vill ha glad anfallsfotboll och mål.
David Silva har inte fått mycket förtroende i landslaget men har under hösten visat sig vara oumbärlig i dels City och dels i EM-kvalet mot Skottland när han väl fick chansen. Bör del Bosque satsa på Silva som en man för startelvan i sommarens EM?
Robert:
- Då ska vi se. Silva i all ära, men då ska han först slå sig in på ett mittfält bestående av Xavi, Iniesta, Cesc och/eller Xabi Alonso alternativt ett anfall med David Villa, Pedro och/eller Fernando Llorente och det vet jag inte om han gör. Jag hoppas verkligen att Silva lyckas för han är en spelare jag gillar väldigt mycket men av det vi sett i kvalet hitills så ska det nästan till en skada eller avstängning för att Silva ska bli ordinarie. Killen från Kanarieöarna var fantastisk mot Skottland i Alicante och har spelat väldigt imponerande i Premier League. Blir våren likadan får del Bosque svårt att hålla honom utanför laget men jag tror som sagt det kommer krävas en hel del. David Silva blir misnt en super-sub och det är inte fy skam det heller.
Niva:
- Nu när Spanien ska spela landskamp mot England är det ju en smått tragikomisk illustration över förhållandet mellan de två nationernas talangpooler – David Silva är hela Premier Leagues bäste spelare, men har likafullt förtvivlat svårt att ta plats i den spanska startelvan. Obegripligt? Nä, faktiskt inte. Jag förstår hur Del Bosque har
resonerat. Så som han byggt upp sitt lag har Silva i hög utsträckning konkurrerat med Andrésito Iniesta om en plats, och hur man än värderar de två sinsemellan så är Iniesta ofrånkomligen betydligt mer inkörd i landslagets spelsätt. Och alltjämt handlar ju fotboll om att balansera ihop det bästa möjliga laget, snarare än att ställa upp med de elva individuellt bästa spelarna. Det är lätt att säga att David Silva självfallet borde ha en starttröja – betydligt mindre givet i realiteten.
Garå:
- Det är svårt att ifrågasätta en förbundskapten vars lag har vunnit 43 av 49 landskamper, varav tre av förlusterna kom i träningslandskamper. Men när David Silva är i den form han har varit den här hösten så är det inget snack om saken – då ska han finnas med i startelvan i EM.
Frändén:
- Det här handlar ju inte om att Silva inte är värd en plats, utan vad det finns för konkurrens. Att vara spansk offensiv mittfältare/ytterspringaranfallare är ingen dröm konkurrensmässigt. Jag kan tycka att namn som Jesús Navas borde komma en bra bit efter David Silva just nu i alla fall.
Något du själv vill tillägga?
Robert:
- 18 lag i ligan? 16 lag i ligan? Varför inte, just nu finns det ju bara två! Skämt åsido, Rosells tanke behöver inte vara så illa även om jag inte stödjer den. 16 lag ger färre matcher, färre risker för spelarna som troligen blir mer utvilade. 16 lag ger också en möjlighet att en gång för alla sanera klubbarnas ekonomi genom hårdare krav för att vara mer i ligan och rent sportsligt ökar konkurrensen. Dock tycker jag inte vi är där ännu men på sikt behöver inte idén vara så jäkla dum.
Niva:
- En av de saker jag gillar allra mest med den spanska fotbollskulturen är hur de allra flesta av spelarna alltjämt framstår som riktiga, mångsidiga människor. Mitt senaste exempel: Inför Villarreals bortamatch mot Espanyol i söndags ville Borja Valero ha något att läsa på resan. Han hade visserligen med sig en novell av Lorenzo Silva, men befarade att han skulle läsa ut den rätt snabbt. Därför efterlyste han rekommendationer på Twitter. En av de första som svarade var Esteban Granero. Han rekommenderade "Pulp", den sista boken Charles Bukowski skrev. Jag har väldigt svårt att hämta en liknande episod från någon av de andra europeiska toppligorna.
Johanna Garå:
- Nej
Frändén:
- Nej! Jag är i Sverige sedan några dagar och har varit lite frånkopplad faktiskt.
Väl Mött!