Fuera de juego: Spanien och Afrikaturnén
Spanien träningskampade förra veckan mot både Ekvatorialguinea och Sydafrika. Två länder som normalt inte ligger på priolistan för la roja. Som regerande världsmästare kan del Bosques mannar välja och vraka över motståndet och att man plötsligt möter en diktatur rankad på plats 119 i världen och att man senare förlorar mot det andra landet är en gåta.
Johannes Cleris, Spanienkännare på TT, svarar på frågorna.
Spanien har som regerande världsmästare turnerat runt i världen och mött nationer som alla velat se världsstjärnorna på plats i sina länder. Nationer som ofta betalat stora pengar för att få göra det. Den senaste turnén gick till Afrika och Ekvatorialguinea, ett land med tveksamt politiskt statsskick, och Sydafrika. Kommentarer på detta? Varför tror du la roja valde just dessa länder att träningsspela mot?
– Varför? Det korta svaret på den frågan är tyvärr nästan alltid detsamma när det handlar om toppfotboll: pengar. Det finns många som är beredda att slanta rätt bra för att få till en match mot de regerande Världs- och Europamästarna.
Spanska fotbollsjournalister rapporterar sällan om fotbollens världspolitiska aspekter, och jag är dåligt insatt i vilken typ av deal det spanska fotbollsförbundet, RFEF, gjort för de två de två matcherna.
Sydafrika kan jag förstå. Det finns naturligtvis en poäng i att möta utomeuropeiskt motstånd inför ett VM. Men Ekvatorialguinea, som Utrikespolitiska institutet kallar för en av världens hårdaste diktaturer… det ger knappast något sportsligt för spanjorernas del. Visst kan det finnas ett värde i att även u-länders invånare ges en chans att se riktigt stora stjärnor live, men är det värt risken att en odemokratisk regim använder matchen i PR-syfte? Ytterst tveksamt.
Kanske spelade det in att Ekvatorialguinea tränas av ”slaktaren från Bilbao”, Andoni Goikoetxea. Jag vet inte. Men jag landar nog i att matchen inte borde ha spelats, även om man i konsekvensens namn då även måste ifrågasätta diplomatiska relationer och affärsförbindelser länderna emellan. Jag tycker inte att man kan kräva att fotbollen ska följa en annan moralisk kompass än övriga samhället.
Så politik och fotboll hör ihop? Oavsett deal spanjorerna gjort med Ekvatorialguinea så är ju den ganska smutsig med tanke på vilken typ av land det handlar om.
– Man kan tycka vad man vill om det, men faktum är att politik och idrott går hand i hand. Huruvida Spaniens deal är smutsig eller ej är en ideologisk fråga. Det jag efterlyser är konsekvens. Ska andra moraliska spelregler gälla för fotboll än för politik och företagande? Först när vi bestämt oss i den frågan kan vi utvärdera om Spanien gjorde rätt eller fel som åkte till Ekvatorialguinea för att spela fotboll.
Att Spanien åkte till Sydafrika är mer logiskt med tanke på VM-guldet 2010 men ska Spanien verkligen förlora, ens med ett b-lag, mot Sydafrika borta? Att spanjorerna dessutom råkade göra ett byte för mycket vilket i sin tur gör att FIFA inte kan räkna med matchen i sitt rankingsystem gör ju också att man börjar fundera. Ändock, utan att anklaga Spanien, tror du att uppgjorda/köpta matcher förekommer på den här nivån?
– Ska och ska. Det händer. Barcelona föll precis mot Ajax i Champions League. Spanien föll i en träningslandskamp. Ju mer framgångsrikt ett lag blir, desto större blir risken för mättnad. Att en sådan mättnad visar sig i en träningsmatch mot Sydafrika i november känns inte helt överraskande. Vad gäller spelfusk inom fotbollen så är jag cynisk. Vi har flera pågående skandaler bara i Sverige. Fusket är bevisligen vanligare än många trott. Med tanke på pengarna det handlar om så skulle jag bli väldigt förvånad om det inte förekommit alls på den allra högsta nivån. Men då tror jag att det handlar om enskilda spelare som köpts för att påverka matcher, inte hela lag.
En mer lättsammare fråga; Hur går det i sommarens VM för Spanien?
– Jag brukar envist luta mig mot att traditionens makt är stor inom fotbollen och tippa därefter. Med den logiken borde Spanien inte ha någon chans i sommarens VM. Men. Den här spanska landslagsgenerationen har redan visat att den inte bryr sig särskilt mycket om traditionens eventuella grepp om makten, och jag tror faktiskt att ”la roja” kan lyckas mycket bättre i VM än vad många i Sverige kanske tror. Resultatet i Confederations cup betyder inte ett skvatt. Vi märkte redan i EM förra året att Spanien hade lite svårt att lyfta sig, att tända till, i några av matcherna. Men när det verkligen gällde i finalen, då spelades Italien ut fullständigt. Spanien slåss definitivt med Brasilien, Argentina och Tyskland om VM-titeln när det drar ihop sig i sommar.
Vad tror ni läsare om Spaniens framfart i Afrika? Skulle Spanien tänkt politiskt när de valde motstånd eller gör vi en höna av en fjäder? Vad ska man tro om matchen mot Sydafrika? Och viktigast av allt- hur går det i VM?