Inför den baskiska drömfinalen: Copa del Rey finalen (2020)

Inför den baskiska drömfinalen: Copa del Rey finalen (2020)

Nu ska finalen äntligen spelas. Här är förutsättningarna för Copa del Rey finalen 2020(?).

För er som missat att detta är fjolårets CdR final ska jag förklara historien.
Förra årets final som spelas ikväll skulle egentligen spelats i April/Maj ifjol men sköts först upp pga pandemin. När sedan säsongen gick mot sitt slut och man letade datum för finalen blandade båda klubbarna sig in i leken. Eftersom detta skulle bli en historisk match i baskien ville båda lagen spela inför publik. Real Sociedad var redan klara för Europa medan Athletic Club valde att vinkade adjö till sin bästa chans att ta sig in i Europa. Då kanske ni förstår hur stor matchen är när laget nu blev utan Europaspel. Förbundet gick med på förslaget och man hittad ett datum att spela på. Det datumet har sedan flyttats igen då man ej fick ta in publik.
Klubbarna har forsatt att försöka få finalen uppskjuten så man kan få ta in publik men man var tvungen att spela klart finalen innan CdR finalen 2021 går av stapeln 17e april. Nu står det dock klart sedan i början av året att det inte går skjuta längre. Så det bestämdes att den skulle spelas den 3e april (påskafton) i Sevilla

Tyvärr har beskedet blivit att det inte kommer vara någon publik på finalen. För ca en månad sedan kom det först ett besked om att man skulle få ta in ca 9-12.000 personer på finalen men de fick endast komma från Andalusien där finalen spelas. Detta var något som inte uppskattades särskilt mycket från baskiskt håll så det fanns planer från båda lagen på att försöka flytta finalen till baskien. Störst missnöje var det från den blå/vita sidan då rapporter visat att Athletic har starkare supporterskap i Sevilla delen. Dock kom ett sista bud här för någon vecka sedan där det beslutats att man spelar för tomma läktare.

Hysterin inför finalen har det inte gått att ta miste på i Baskien. Att två baskiska rivaler ska mötas i en final händer inte ofta. Båda städerna nästan tävlar om vilka som har mest och bäst fans. Flaggor hänger överallt och massa lyckovideos skickas ut via lagens sociala medier. Tyvärr gör ju pandemin att det mest måste gå via digital väg nu. 

Lagen har mötts en gång tidigare denna säsong och då vann La Real med 1-0 på nyårsafton efter mål av Portu. Det var en jämn historia som kunde slutat åt vilket håll som helst. Nu möts lagen i den uppskjutna finalen av Copa Del Rey men laget som förlorar kan snabbt ta revansch. Lagen möts nämligen i La Liga igen på onsdag klockan 21 i San Sebastian. 

Läget i Real Sociedad:
Inför finalen i Copa del Rey mot ärkerivalen Athletic har det länge varit oklart kring vissa spelares status. Framförallt har man diskuterat Silva, Aritz och Monreal men nu verkar alla vara redo för spel. Även Merino har dragits med ryggproblem sedan Barca matchen men verkar vara okej. Enda frågetecknet som aspirerar på en startplats är Zubimendi. Han har spelat halvskadad i Spaniens U21 gruppspel. Han deltog i de två första matcherna medan han satt hela sista matchen på bänken. Han lär vara ett frågetecken fram till matchstart. Högerbacken Zaldua är även han tillbaka i truppen men lär vara bänkad.

Skadelägret blev dock större igår då vår kapten Illarramendi fick gå av träningen med en muskelskada. Sent på kvällen rapporterades det om att han ej kommer kunna delta i finalen. Sedan tidigare är Moya och Sangalli helt borta med långtidsskador. 

Under fredagen lämnade laget San Sebastian och reste till Sevillla. De hann knappt ut från träningsanläggningen och in i bussen innan de hörde och såg ett tusentals fans som slutit upp för att visa deras stöd inför final. Det kanske är fint i vanliga fall men just nu känns det lite dumt i denna pandemi. Klubben förklarade senare att man uppskattade vad fansen gjorde men att man borde tänka sig för under en pandemi. 

Hålla koll på:
Som vanligt vår mittfältsgeni David Silva. Han är tillbaka från skada och det ger oss en till dimension i anfallsspelet. Det ska dock tilläggas att Silva inte var med senast när vi vann mot Athletic i ligan den 31e December. Det känns även skönt att Aritz är tillbaka i laget. Hoppas verkligen han startar men det verkar som att han bara blir på bänken.

Min startelva:
Remiro, Gorosabel – RLN – Aritz – Monreal; Zubimendi – Merino – Silva; Portu – Isak – Oyarzabal.

Startelvan enligt media nere i baskien:
Remiro, Gorosabel – RLN – Zubeldia – Monreal; Illarra – Merino – Silva; Portu – Isak – Oyarzabal.

Skillnaden är som ni kan se två platser. Båda dessa positioner är givetvis beroende på hur fit spelarna är för match. Är Aritz och Zubimendi spelklara till 90-100% tror jag de startar. 
Update fredag: Nu är även Illarra helt borta från matchen som det verkar med en muskelskada. Laget får därför eventuellt starta med Ander Guevara som balansspelare på def mitt. En spelare som har spelat mycket och är skicklig med boll men inte lika fysisk som de två andra. Vill man ha en mer fysisk spelare där får man flytta upp Zubieldia som har sin ordinarie position där men har spelat mittback hela året. 

Copa del Rey Finalen
Matchstart: 21.30
Plats: Estadio de La Cartuja, Sevilla
TV: Aftonbladet TV

AUPA LA REAL

Mikael B@Zebillman2021-04-03 08:45:26
Author

Fler artiklar om Real Sociedad