José Luis Caminero: "Det enda vi kan göra med Diego är att vänta och se vad som händer"
José Luis Caminero under gårdagens presentation av Cata Díaz, Cristián Rodríguez och Emre.

José Luis Caminero: "Det enda vi kan göra med Diego är att vänta och se vad som händer"

Atléticos sportchef har varit en del av klubbens projekt under ett drygt år. Under gårdagen gjorde MARCA en intervju med Caminero som pratar om allt från truppstrukturen, Diego, spelarförsäljningar, relationen med Simeone och anklagelserna om pengatvätt.

Försäsongen har precis dragit igång, övergångsfönstret har öppnat, men José Luis Camineros arbete pågår året runt. 44-åringen blev en del av Atléticos projekt för drygt ett år sedan och har som sportchef en titel i bagaget. Tvärvändningen efter Diego Simeones övertagande gjorde att alla parter inom den röd-vitrandiga ledningen tjänade på bytet av tränare som genomfördes strax innan jul. Det var en tung höst som följdes av en urstark vår där Simeone lyckades vända på resultaten med en svagare trupp då José Antonio Reyes lämnade klubben för spel i Sevilla under vinterns övergångsfönster. Det man däremot fick var ett mycket mer sammansvetsat kollektiv, kontinuitet på spelaresidan, klarare idéer och framförallt instruktioner och när man vinner så stärks spelarnas självförtroende. Det är så det fungerar i idrott.

Under gårdagen gjorde Alberto Barbero på MARCA en mycket intressant intervju med Atléticos sportchef där han pratade om allt från den gångna säsongen till värvningar och hans problem med lagen.

Det har alltså gått ett år sedan Caminero tillträdde som sportchef, en position som gamle ytterbacken Toni Muñoz sade nej till sedan han fick reda på att Sergio Agüero ville bort från Atlético. Ett år senare har klubben ett ganska slagkraftigt lag och spelar i UEFA Super Cup mot Chelsea i Monaco den 31 augusti: "Det var en säsong som slutade väldigt bra. Det är nödvändigt att vinna titlar för att fortsätta i Atlético. Det har varit ett skakigt och tufft år. Viktiga spelare har lämnat och lika viktiga anslöt till klubben. Det är bara att tacka gud för att arbetet på den sportsliga sidan har givit resultat." inleder Caminero, men det började som sagt inte särskilt bra med framförallt ett bortaspel som gjorde att klubben halkade efter rejält i kampen om Champions League-platserna under hösten. Gregorio Manzano var rejält ifrågasatt och han hjälpte inte sig själv genom att rotera alldeles för mycket: "Alla tränare vet att de bedöms genom deras resultat. Om de inte är bra så blir det snabbt en svår situation. Som vi alla vet är det lättare att göra sig av med en person än 25. Han kom hit för att göra ett bra jobb, men saker och ting gick inte vägen. Hans professionalism kan absolut inte ifrågasättas." sade sportchefen som därmed valde att avsluta kapitlet Manzano som var ett fiasko, speciellt utanför Madrid.

In kom istället Simeone som behövde ungefär tio dagar för att bestämma vilka som skulle bli stöttepelarna i hans lag. De röd-vitrandiga gick obesegrade i nio matcher och höll nollan i argentinarens sex första matcher som Atlético-tränare. Caminero säger att det var en radikal förändring: "Det skedde en radikal förändring med samma spelare. Laget började vinna på bortaplan och det infriade lugn. Samtidigt accepterade spelarna hans arbetssätt." berättar han.

Atlético de Madrid har värvat tre spelare och förlängt Thibaut Courtois lån under sommaren, men dessa har kommit som bosmanfall eller i belgarens fall, så anser man i Chelsea att ytterligare ett år på lån är den bästa lösningen då man redan har en världsmålvakt. Bueno y barato eller billigt och bra på svenska, det har varit visan så här långt under sommaren. Camí berättar om de tre spelarna som Atlético har värvat för sammanlagt €1 miljon: "De är olika spelartyper. Vi har letat efter spelare med vinnarmentalitet som vet vad som krävs för att vinna, men även hur tung Atléticos tröja är. Det här är spelare som inte är rädda för att ta ansvar. Vi tror de har kvalitéen och stabiliteten att utstå en lång säsong." säger sportchefen.

En annan av stöttepelarna förra säsongen var liksom Courtois, inlånad. Det handlar naturligtvis om Diego som uppenbarligen vill stanna i Atlético, men problemet är enligt sportchefen, Wolfsburg. Förra året var en mycket segdragen historia, den här sommaren verkar inte bli bättre: "Det tog lång tid att knyta åt sig honom, inte pg.a. honom för han hade bestämt sig för att spela hos oss, det var snarare klubben som äger honom som drog ut på saker och ting. Vi blev illa tvungna att lägga ned mycket tid på att få över honom hit, men till slut lyckades vi. Det har visat sig att det finns få spelare av hans kvalitéer och bara de bästa kan spela i Atlético. Han tillhör dock Wolfsburg. Det är en stor fotbollsspelare som även har lämnat fina avtryck i vår klubb. Vi har en stor marknad att leta på. Vi har ingen makt i just det här fallet så vi får helt enkelt vänta och se hur det här utvecklas." sade Caminero.

Under sommaren har i stort sett alla journalister som följer Atlético de Madrid rapporterat att klubben vill börja ge spelarna i canteran en ordentlig chans att visa upp sig. Det här innebär att antalet högt betalda spelare kommer bli betydligt mindre, något som även gjorde att såväl Luis Perea som Antonio López inte fick förlängda kontrakt: "Vi kommer att satsa på en mindre trupp som är betydligt mer balanserad. Atlético har en stark cantera som haft sex mästarlag den gångna säsongen och pg.a. det här vill vi fylla ut resten av truppen med dessa spelare. Truppen kommer att bestå av 18 eller 19 spelare och därför planerar vi att ge våra ungdomsspelare chansen. Det finns redan ett lag i Spanien som har gjort något liknande i ett par säsonger. 19 professionella spelare och så flyttar de upp spelare från canteran. Vi kommer göra samma sak, det förtjänar de och de har redan visat att de kan konkurrera." avslöjar Caminero. Atlético har dock 33 spelare i sina led tillsammans med de ynglingar som har kallats till försäsongsträningen. Det här innebär att det kommer försvinna en hel del spelare under sommarens övergångsfönster: "Vi jobbar för att ha ett visst antal platser i laget. Det finns spelare som inte kommer spela i Atlético den här säsongen, men vårt jobb är att testa marknaden eftersom det alltjämt återstår två månader av övergångsfönstret." berättade han samtidigt som MARCA:s journalist genast frågade om Raúl Garcías och Diego Costas framtid, väl där trädde han även in varför Domínguez lämnade Atlético för spel i Bundesliga: "När det gäller Raúl García och Diego Costa så är de spelare med odiskutabla kvalitéer. De är tillgängliga precis som vem som helst. Klubben har en viss budget och måste därför ha ett visst antal platser i truppen. När det gäller Domínguez så har han sagt att han vill spela. Vi har mycket bra spelare i hans position. En bra klubb kom in och det var en bra affär för såväl oss som honom. Därför accepterade vi erbjudandet som vi hade. Domínguez tror på sin kapacitet som fotbollsspelare och enligt honom är det här det bästa sättet att nå landslaget." berättar Caminero som därmed även bekräftar de spekulationer som pågått i media under den senaste månaden där Domínguez och hans omgivning ville se en flytt från Manzanares för att han skulle ha en chans att bli ordinarie i landslaget.

Falcao, Adrián, Arda, Godín, Miranda..alla dessa har haft sina intressenter innan övergångsfönstret ens öppnat, men Atlético har bestämt sig för att behålla de tre första och som det ser ut nu, så verkar även mittförsvararna som var så bra i Europa League den gångna säsongen bli en viktig pusselbit även under 2012-2013-års lagbygge. Det är dock Falcao som intresserar mest och hans värde är högst: "Det här laget är först och främst baserat på tillit till tränaren som är den viktigaste pusselbiten i projektet tillsammans med de 18 eller 19 spelarna som kommer ingå i truppen, vare sig det är Falcao, Adrián eller någon annan. Vi vill skapa en stark grund som är seriös, homogen och som även kan bidra med alternativ. Det jag vill ha är ett lugnt år med en normal linje och utan en massa omsättning på spelarplanet. Om vi även har kontinuitet kommer laget att slåss på den högsta nivån i alla turneringar. Om allt går enligt planerna kommer vi att genomföra ett till spelarköp." sade han.

Caminero och Simeone spelade tillsammans i mitten av 1990-talet, närmare bestämt mellan 1994-1997, men i slutet av den här 3-årsperioden sades förhållandet mellan de båda vara väldigt ansträngt. Riktigt elaka rykten säger att den nurvarande sportchefens fru skall ha varit otrogen med Cholo, något som även gjorde att publiken på Vicente Calderón reagerade med väldigt smaklösa sånger, speciellt i slutet av argentinarens första period i den röd-vitrandiga tröjan. Detta skulle vara ett problem enligt pressen när Cholo tillsattes i vintras, men vi har i ärlighetens namn inte hört någonting negativt mellan dessa två: "Vi kommunicerar dagligen, om det inte är via telefon så gör vi det på träningarna. Vi är tillsammans på morgonen och kvällen. När laget är ute och reser så sover jag alltid i närheten av de. Det är inte bara med mig som han kommunicerar, detsamma gäller även presidenten eller majoritetsägaren. Kommunikationen mellan oss är viktig." avslöjar Caminero som fick uppleva dubbel glädje den gångna säsongen då Real Valladolid tog sig upp i Primera División efter en tid i Segunda.

Atléticos uttalade mål sedan några år tillbaka är att nå spel i UEFA Champions League, något som man har misslyckats med de två senaste säsongerna, då har oftast räddningsplankan var Europa League som man alltså har vunnit två av tre gånger de senaste åren. Pressen har även rapporterat att klubbledningen vill göra bra ifrån sig i Copa del Rey efter förra årets debacel mot Albacete. Planen är att jobba lugnt och metodiskt: "Vi har vissa mål som vi vill uppnå i början av säsongen. Vi kommer att delta i Europa League och UEFA Super Cup, så saker och ting går i rätt riktning. Vi var nära Champions League-spel, men det gled oss ur händerna. Det är naturligtvis ett mål eftersom det bidrar med ekonomisk stabilitet och vi vill vara bland de största." sade han.

Klubben gjorde sig permanent av med nio spelare under förra sommaren, ytterligare tiotalet försvann ut på lån under de båda övergångsfönstrena och in kom åtta spelare. Det har varit ett väldigt långt år, men nu hoppas i alla fall Caminero på lugn, ett lugn som inte är särskilt troligt med tanke på misstankarna om 44-åringens inblandning i en härva med colombianska och mexikanska karteller som Atlético-redaktionen skrev om förra månaden. Hur länge ser han sig själv i rollen som sportchef och hur är det egentligen att vara anklagad för ett brott som detta?: "Jag älskar mitt arbete. Jag är helt besatt av det, men det är ungefär som ett tränarjobb där man har 25 spelare. Skillnaden är dock att mitt arbete utvärderas efter varje säsong, en tränares jobb utvärderas varje vecka. Jag hoppas att jag kan stanna länge här eftersom jag är väldigt nöjd och stolt över att representera Atlético. När det gäller anklagelserna är jag lugn. Jag hoppas det löser sig så snabbt som möjligt. Det är en personligt tema som inte har någonting med fotboll att göra, men jag hoppas det skall lösa sig så att jag sedan kan glömma och gå vidare." säger Caminero som alltså anklagas för att ha varit inblandad i pengatvätt.

Zoran Zoriczoranzoric@gmail.comzoranzoric2012-07-05 15:00:00
Author

Fler artiklar om Atlético