Jesé Rodriguez - juvelen som försvann ur kronan

Jesé Rodriguez - juvelen som försvann ur kronan

Han var på väg att bli en ny stjärna från den egna akademin, slog målrekord i klubbens ungdomslag och spåddes att bli en joker till den spanska VM-truppen 2014. För tio år sedan var Jesé Rodriguez var på väg mot stjärnorna när en allvarlig knäskada plötsligt satte stopp. 

Jesé Rodriguez föddes i Las Palmas på Kanarieöarna den 16 februari 1993. Han började sitt fotbollsspelande i El Pilar FC innan han 2005 hamnade i Huracán. Att han var talangfull såg åskådarna tidigt och när Sixto Alfonso, scout åt Real Madrid på Kanarieöarna, såg Jesé tvekade han inte en sekund. Han såg till att spelaren kunde komma över och spela en turnering med Real Madrid och det tog inte lång tid innan man bestämde sig för att ”honom vill vi ha”. Sommaren 2007 gav han sig iväg till den spanska huvudstaden.

Jesé kom till Real Madrid och gjorde i stort sett vad han ville med motståndarna. Han öste in mål och var en stor stjärna bland ungdomarna. Framgångarna ledde givetvis till att motståndarna gick hårt åt honom och försökte få honom ur balans. Ett år efter att han lyckats göra ett hattrick mot Atletico såg de rödvita till att göra honom frustrerad. Det hela slutade med att Jesé skallade domaren, fick 15 matchers avstängning och en varning från klubben. 

Visst kunde humöret ställa till det för honom vissa gånger men det gick inte att blunda för hans talang och det var inte bara i Madrid han gjorde framsteg. I de spanska ungdomslandslagen firade han stora framgångar. 2012 vann Spanien U-19 EM, till stor del tack vare Jesé. Han avgjorde finalen mot Grekland men blev också skyttekung i turneringen med sina fem fullträffar. Han imponerade även i U-20 VM 2013 där han smällde in fem mål och fick Silverskon, trots att laget åkte ut redan i kvartsfinal.


Jesé var framgångsrik i de spanska ungdomslandslagen.

I Real Madrid var det José Mourinho som såg till att Jesé fick göra a-lagsdebut. Det blev dock rubriker angående ett uttalande om att just Mourinho inte gav honom en riktig chans i a-laget. Jesé ville få en ärlig chans att visa vad han kunde göra men Mourinho ansåg att det var svårt för Castilla-spelare att komma upp och få chansen eftersom a-laget spelade på ett annorlunda sätt och att Jesés position, ”släpande nia”, inte fanns i hans lag. 

Istället fick han fortsätta att göra sig ett namn i Real Madrid Castilla där han slog ett nytt klubbrekord genom att göra 22 ligamål säsongen 12/13. Den tidigare innehavaren av rekordet var ingen mindre än Emilio Butragueno, som satte det 1983-84. Det var nu man började förstå att detta kunde vara något alldeles extra och framgångarna fick president Florentino Pérez att gnugga händerna och Jesé sågs som ”juvelen i kronan” i akademin.

I och med Carlo Ancelottis intåg i klubben säsongen 13/14 skulle det däremot hända saker för Jesé. Inför den säsongen hade det ryktats om att han skulle lämna klubben för att få speltid men till slut kom man överens om ett fyraårskontrakt med en utköpsklausul på 200 miljoner euro, vilket gjorde det tydligt att detta var en spelare man var rädd om. Champions League-debuten skedde den 2 oktober 2013 på bortaplan mot Köpenhamn. Drygt tre veckor senare skulle det första målet komma. På tilläggstid borta mot Barcelona rullade Jesé in sitt första mål för Real Madrids a-lag och även om det var ett reduceringsmål på tilläggstid var det början på något som såg extremt lovande ut.

Ju längre säsongen led, desto mer speltid blev det för Jesé och i början av februari 2014 nätade han i fem raka matcher, liga och cup. Detta i konkurrens med klassiska BBC, Bale, Benzema och Cristiano. En som visste vad han ville och som kände att utvecklingen gick framåt var Jesé själv. Efter att ha gjort matchens enda mål mot Espanyol i cupen och avancerat till semifinal var han tydlig med vad han ville:

– Jag drömmer om att få vinna Ballon D’or om fyra år. Jag har som mål att göra minst tio mål denna säsong, jag tror på mig själv och mina lagkamrater.

Jesé med sin idol.

I Real Madrid fanns spelaren som Jesé såg upp till och som han nu dessutom fick spela tillsammans med, Cristiano Ronaldo. Det var inte bara fysiken och spelstilen som gjorde att media såg likheter med portugisen. Rörelsemönstret, acceleration, farten och avsluten. Jesé belönades med mer speltid och var nu en spelare som Ancelotti kunde lita på. Han började inte bara att växa ut till en ny publikfavorit i Madrid, utan det började även diskuteras om att han var redo att få chansen i det spanska landslaget där han kanske kunde bli en joker till VM 2014.

– Jesé är bara 20 år och en galen talang, berömde Ancelotti honom
 
Det var dock innan det otäcka som skulle komma.

Efter åtta mål och åtta assist under säsongen (bland annat matchavgörande mot Valencia innan årskiftet) var det den 18 mars dags att ta emot Schalke 04 på hemmaplan i Champions League. I det första kvartsfinalmötet hade man krossat tyskarna med 6-1 och nu skulle man bara ”spela av” returmötet. Det hann dock bara gå två minuter av matchen när Jesé skulle skydda bollen i duell med Sead Kolasinac. Jesé fick en hård smäll av vänsterbacken, vred sig i smärtor och tog sig för högerknät. Det visade sig att 21-åringen hade slitit av korsbandet. Jesé missade resten av säsongen, en eventuell VM-plats och stora delar av säsongen 15/16.

– Vi är ledsna. Vi förlorar en väldigt viktig spelare, en ung man som har gjort det riktigt bra under säsongen och överraskat alla. Men vi finns här för honom och önskar att allt går bra, sa Ancelotti efter skadan

Jesés säsong fick ett tidigt slut.

Säsongen avslutades i förtid för Jesé men han kunde sitta vid sidan och se laget vinna både Copa del Rey och Champions League, efter många års väntan. Man var även med länge i racet om La Liga men man missade trippeln. Ancelotti har i efterhand sagt att om det inte vore för Jesés skada så hade man även vunnit den titeln.

Det skulle dröja hela nio månader innan han kunde äntra Santiago Bernabéus gräs igen och comebacken skedde mot Cornellá i cupen. Förväntningarna var givetvis höga efter den tidigare succén och publiken skanderade hans namn när han fick ersätta Sami Khedira i andra halvlek. Det slutade med en 9-1-seger och Jesé fick göra det sista målet. Men kunde dock tidigt se att detta var en helt annan spelare än tidigare, trots att han försökte se positivt på det hela: 

– Det har varit en tuff tid men jag tror att saker i livet händer av en anledning. Kanske åkte jag på denna skada för att mogna som spelare.


Jesé lyckades hitt rätt i comebacken.

Matcherna rullade på efter comebacken men det blev bara tre matcher från start under våren, vilket knappast var optimalt för någon som varit borta från fotbollen i nio månader. Inför säsongen 15/16 hade det återigen spekulerats kring en flytt från huvudstaden men med Rafa Benitez vid rodret fanns det förhoppningar. Konkurrensen var dock för hård och Jesé lyckades aldrig hota om en startplats på samma sätt som innan skadan. Det blev totalt 63 matcher och 13 mål i Madridtröjan.

Sommaren 2016 lockade PSG med ett femårskontrakt och flytten kostade fransmännen cirka 25 miljoner euro. Sedan dess har karriären tyvärr gått i stå och man har kunnat se honom oftare i ett gym och rehaba istället för på fotbollsplanen. Efter ett halvår i Paris (som senare skulle bryta kontraktet) blev det utlåning till Las Palmas utan någon större succé och nästa låneperiod, i Stoke, blev en stökig historia trots den fina starten med det matchavgörande målet i debuten mot ett Arsenal med just Sead Kolasinac i laget.

Där och då trodde man att det kanske skulle kunna vända men om det inte var problem på planen så var det istället det vid sidan av. I slutet av 2017 fick Jesé sin tredje son, Nyan, med sin dåvarande flickvän Aurah Ruiz men pojken föddes fyra månader för tidigt och detta var början på ett infekterat bråk med flera anklagelser, domstol och som slutade med att paret gick skilda vägar.

Jesés privatliv har varit rejält stökigt och 2018 sägs det att han betalade runt 50 000 kronor för att rösta ut just Aurah Ruiz från spanska Big Brother. Han har också ett stort intresse för musik och han har gått under namnet Jey M. Han har även innan solokarriären varit med i ett reggaeton-band vid namn Big Flow som dock slittrades. Många menade att han hade för lite fokus på fotbollen vilket knappast hjälpte karriären. En som följde hans karriär var Jesés tidigare tränare i Castilla, Alberto Toril.

– Hans liv förändrades när han flyttade från Madrid. Han hade svårt att hitta rätt och det blev mycket med musiken istället. Det tog bort lite fokus från fotbollen. Men Jesé hade allt och fysiskt var han otrolig. Stark, snabb, kraftfull och smidig. Och tekniskt såg man tidigt att han hade något som andra inte har, menar Toril.

Sedan flytten till PSG har Jesé varit runt i många klubbar. Real Betis, Las Palmas två gånger, Stoke, Sporting Lissabon, Sampdoria, Ankargücü och Coritiba i Brasilien men utan att lyfta någonstans.


Jesé och Aurah Ruiz vid PSG:s presentation.

Jesé är nu 31 år och klubblös. Efter sin senaste sejour med Coritiba i Brasilien kör han träning på egen hand i väntan på att anbud ska dyka upp. Han själv vill helst spela i Spanien men frågan är vad som kan komma att erbjudas med tanke på att han har haft extremt svårt att nå en tillräcklig hög nivå igen.

Om det varit struligt på planen så har det dock lugnat ned sig utanför den. Jesé och Aurah Ruiz har hittat tillbaka till varandra och paret har lagt allt bråk bakom sig och är nu gifta.

Men hur kunde det bli såhär med en så pass lovande spelare, klubbens juvel, som såg ut att kunna bli en världsstjärna? Under de senaste åren har Jesé gett sin syn på saker och ting.

– Det är ingen ursäkt utan det är fakta att skadan satte ett rejält stopp för min karriär, både inom fotbollen och privat och jag förlorade mycket. Det är svårt när man inte har någon kontinuitet och inte känner sig säker och bekväm. Det är svårt för folk utifrån att förstå vad en sådan skada gör, man måste själv vara med om det men det är ingenting jag önskar någon annan. Skadan, infektionerna efteråt, nio månader av rehab och när jag väl var tillbaka var det tufft med speltid. Jag lämnade Madrid eftersom jag var tvungen att spela och få kontinuitet. 

– Jag tror att jag blev för bekväm när jag kom tillbaka, la på mig för mycket muskler och då fungerar det inte. Du måste jobba hårt och inte bli bekväm. Ni, journalister, var med och skapade förväntningarna på mig eftersom ni såg hur jag presterade. Det var ingen som hittade på någonting,.

Och hur ser han egentligen på det där med Ballon d’Or såhär tio år efter sitt uttalande.

– Jag vet inte om jag hade kunnat vinna det priset. Jag stoppades från att göra saker men jag vet att jag i alla fall hade varit en Real Madrid-spelare än idag om det inte vore för skadan. Det är jag säker på.

Jesé hann bara visa glimtar av sin potential på Bernabéu.



Jesés meriter hittills i karriären

EM-guld U-19 och Guldskon (2012)
La Liga med Real Madrid (11/12)
2x Champions League med Real Madrid (13/14 och 15/16)
Copa del Rey med Real Madrid (13/14)
Europeiska Supercupen med Real Madrid (14/15)
Klubblags-VM med Real Madrid (2015)
Franska Ligacupen med PSG (16/17)
Franska Supercupen med PSG (17/18)



HALA MADRID!

Alexander Ellharalex_e_89@hotmail.com@EllharAlex2024-03-19 18:27:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid