Jornada #9: Barça felaktigt blåsta på segern – Greenwood gjorde sitt första La Liga-mål
Besvikna Barcelona-spelare trots vändningen mot Granada

Jornada #9: Barça felaktigt blåsta på segern – Greenwood gjorde sitt första La Liga-mål

Tränarlösa Almería, Bellinghams nya mål, Sevilla sparkar Mendilibar, 14 raka segrar för Atlético och Rafael Benitez hänger löst.

Den nionde omgången nådde igår sin ända och idag påbörjades det tolv dagar långa landslagsuppehållet. Omgången inleddes i fredags där Athletic Club tog en tung seger hemma mot ett krisande Almería. Det var i stort sett spel mot ett mål på San Mamés och baskerna vann komfortabelt med 3-0 i en match där Oihan Sancet var en av förgrundsfigurerna för hemmalaget. Någon ny tränare för Almería hade vid det här laget inte presenterats då serben Veljko Paunovic, som ryktades vara klar, dragit sig ur. Under söndagen presenterade man dock Gaizka Garitano som ny huvudtränare och han har minsann ett stort jobb framför sig för att rädda ligajumbon Almería. Stora pengar har spenderats under sommaren och laget ser brutalt svaga ut. Annat ljud i skällan är det kring Athletic som klättrar upp till en femteplats i tabellen.


Real Madrid imponerade och slog Osasuna med klara 4-0, två nya mål av Bellingham

Lördagen kickstartade med att Girona var tillbaka på vinnarspåret efter torsken mot Real Madrid senast. Laget ligger tvåa i tabellen efter segern mot Cádiz där kapten Aleix García var ensam målskytt. Gironas manager, Míchel, blev för övrigt utsedd till månadens manager i september – helt rättvist. Girona gick upp i tillfällig serieledning i och med vinsten men bara två timmar senare hade Real Madrid återtagit förstaplatsen efter en utomordentlig vinst hemma mot ett, för dagen, svagt Osasuna. Jude Bellingham verkar inte kunna sluta göra mål och pytsade in två nya stänkare på nya Santiago Bernabéu. Vinicius Júnior fanns åter bland målskyttarna och Joselu, som även han gjorde mål, börjar bli svårare och svårare att peta för Carlo Ancelotti. Vid ställningen 4-0 fick Real också en straff som Osasunas målvakt Sergio Herrera, ni vet han som byttes ut på grund av strumpproblem mot Alavés sist, räddade och firade gestikulerande mot den vita väggen. Lite komiskt med tanke på hur det gick för hans lag.

Sevilla fortsätter att ha svårt att vinna matcher och en poäng hemma mot Rayo Vallecano var nog för ledningen som ganska omedelbart sparkade José Luis Mendilibar. Sevilla har bara en seger på de senaste sex matcherna (liga och CL inräknat) och beslutet att sparka Mendilibar var väntat. Rayo däremot kryssade för fjärde matchen i rad och har gått fem raka utan torsk, vilket leder dem till en åttondeplats. Nog grämer de sig dock att Sevilla lyckades hitta en kvittering i den 96:e minuten men Rayo är på gång. Ett annat förväntat topplag som totalfloppat är Villarreal och de inledde söndagen med en tung förlust mot nykomlingarna Las Palmas. Nye managern Pacheta lär inte bli långlivad om Villarreal fortsätter som de gör. Saúl Cocos 0-1-mål för Las Palmas var en godbit och den frisparken gör han nog inte om på ett tag. Las Palmas har verkligen vaknat sedan Kirian Rodríguez sena vinnarmål mot Granada häromveckan och har nu plockat tre segrar på fyra matcher med en respektabel 2-0-torsk borta mot Real Madrid däremellan. De bolltrillande kanarierna börjar få resultat och de spelar sannerligen en rolig fotboll.


Atléticos seger mot La Real var lagets 14:e raka hemma på Metropolitano

Söndagens stormatch var annars den på Metropolitano mellan Atlético de Madrid och Real Sociedad. Det var två lag i god form som möttes men Atléti blev för tunga för La Real denna eftermiddag. Likt Atléticos möte mot Real Madrid där de plockade bort Jude Bellingham från matchen kunde Simeones mannar taktiskt utmanövrera septembers bästa spelare Take Kubo. Atlético vann matchen med 2-1 efter ett sent straffmål av Antoine Griezmann mot sin gamla klubb och har nu 14 raka segrar på hemmagräs. Noterbart är också att Mikel Oyarzabal äntligen fick chansen från start och gjorde, precis som han gjort de senaste veckorna, mål för Sociedad. Lite senare under söndagen var det kniven mot strupen för Rafael Benitez och hans Celta Vigo när svårspelade Getafe kom på besök. El Geta tog ledningen redan efter en minut genom Borja Mayoral men ett rött redan i den 29:e minuten för gästerna gav Celta det spelmässiga övertaget. Norrmannen Jørgen Strand Larsen, som stundom var oduglig ifjol, är numer given i offensiven och är en av få ljusglimtar i ett svagt Celta som inte heller denna gång kunde vinna. Jonathan Bamba gjorde 1-1 för Celta men kort därpå rullade Mason Greenwood in sitt första La Liga-mål i öppen bur innan nämnda norrman kvitterade för galicierna. Celta Vigo har bara en seger på de första nio matcherna i ligan och ligger sålunda under strecket. Frågan är hur mycket tålamod ledningen har med Rafael Benitez. De kan åtminstone glädjas åt att deras b-lag slog antagonisterna Deportivo de la Coruña i tredje ligan.

Slutligen då skulle det smälla rejält på Los Cármenes när omgången avslutades sent under söndagskvällen. Granada, som jag häcklat ganska mycket de senaste veckorna, såg ut som ett helt nytt lag och äntligen såg Paco López ut som en La Liga-manager igen. Bryan Zaragoza har varit den enda i Granada som egentligen kommit undan med godkänt i säsongsinledningen och wow vilken spelare. Redan efter 17 sekunder nätade han mot ett gästande Barcelona som mentalt var kvar i omklädningsrummet. Spola fram 28 minuter och samma Zaragoza rullade in 2-0 till andalusierna efter att Jules Koundé och Marc-André ter Stegen farit upp på läktaren och köpt korv (eller solrosfrön kanske). Zaragozas nummer resulterade i att han blev uttagen i det spanska landslaget och få kan nog argumentera emot det faktumet. Barcelona var spelmässigt dominanta dock och fick med sig en poäng efter ännu en upphämtning. Lamine Yamal nätade och blev därmed den yngsta spelaren någonsin att göra mål i La Liga och den ständigt trogne Sergi Roberto hoppade in och gjorde sitt första mål i ligan för säsongen för att jämna ut ställningen. I slutet av matchen träffade Zaragoza stolpen men framförallt blev Barca blåsta på segern sedan domaren blåst offside på Ferran Torres när João Félix rullat in 2-3. Ferran rör inte bollen och stör inte spelet och givetvis borde Barcelona ha fått det målet godkänt. Det struntar nog Granada i som tog en viktig poäng.

***

Se alla målen från den nionde omgången HÄR.

Omgång 9:
Athletic Club – Almería 3-0
Cádiz – Girona 0-1
Real Madrid – Osasuna 4-0
Mallorca – Valencia 1-1
Sevilla – Rayo Vallecano 2-2
Villarreal – Las Palmas 1-2
Atlético de Madrid – Real Sociedad 2-1
Celta Vigo – Getafe 2-2
Deportivo Alavés – Real Betis 1-1
Granada – Barcelona 2-2

Nionde omgångens elva enligt La Liga (3-4-3):
Ferreira
Sergi Roberto - Coco - Yuri Beriche
Bamba - Aleix García - Bellingham - Lino
Vinicius Junior - Mayoral - Bryan Zaragoza

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-10-09 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien