Kinesiska bubblan spricker: betala eller ni spelar inte
Brasilianaren Oscar från Chelsea FC till Shanghai SIPG FC för 700 miljoner kronor i julas är den dyraste kinesiska fotbollsvärvningen.

Kinesiska bubblan spricker: betala eller ni spelar inte

Asiatiska förbundet ger kinesiska klubbar tjugo dagar för att betala skulderna eller bli utsparkade från Superligan och Champions League. Kinesiska ligan totalt spenderar i sommar på spelarköp mindre än vad en La Liga-klubb gör.

Det kinesiska ekonomiska undret inom fotbollen verkar ha nått vägs ände. Kinesiska förbundet har infört en lyxskatt på 100 procent på utländska spelares värde för klubbar med röda siffror i boksluten, har sänkt antalet utländska spelare per match från fyra till tre och tar tag i att förbättra den inhemska fotbollen. Lyxskatten går oavkortat till en ny fond vars syfte är att utveckla den kinesiska fotbollen på ungdoms- och grundnivå.

Kinesiska Superligan spelas till skillnad från de stora europeiska ligorna och i likhet med de nordiska vår-höst från mars till november och består som Allsvenskan av sexton klubbar där vinterfönstret är viktigaste marknaden. Senaste sommarfönstret slutade med att kinesiska klubbar investerade totalt 28 miljoner euro på förstärkningar. Så lite har inte kinesiska ligan spenderat sedan före 2014 då kinesiska undret började. Som jämförelse är det mindre än vad spanska La Ligas sjunde ekonomiskt starkaste och tionde mest värda klubben Real Betis planerar göra av med i sommar - ensamma.


Spanjorerna Mario Suárez, Gregorio Manzano och Rubén Castro i Guizhou Hengfeng Zhicheng FC, en av endast tre kinesiska klubbar med reglerade skulder.

Asiatiska konfederationen (AFC) informerade genom kinesiska fotbollförbundet tretton klubbar i Superligan att de har till 15 augusti att komma tillrätta med skulderna. Sker inte det exkluderas klubbarna från internationella tävlingar under 2018 och kan komma att straffas i inhemska ligan, allt från poängavdrag till förbud att tävla i Superligan.

Enda kinesiska klubbarna i Superligan vilka idag har svarta siffror är Yanbian Funde FC, Henan Jianye FC och Guizhou Hengfeng Zhicheng FC med spanske Gregorio Manzano som tränare och Rubén Castro och Mario Suárez i anfallet. Också klubbar i andradivisionen förblir varslade, som Beijing Renhe FC och Shanghai Shenxin FC. Bubblan når även till tredje divisionen med Qingdao Jonoon FC varslad för obetalda skulder. AFC sätter nu hårt mot hårt: antingen betalar klubbarna eller ni spelar inte.

Växt ekonomiskt sedan 2014
Sedan vintern 2014/15 har de kinesiska klubbarna satsat ekonomiskt för att locka till sig spelare. Carlos Téves är världens högst betalde spelare med 40 miljoner euro per säsong, Oscar tjänar 24 miljoner euro per säsong och Graziano Pellè 24 miljoner. Också tränare lockas till Kina, bland dessa Fabio Capello, Luiz Felipe Scolari, Manuel Pellegrini, André Villas-Boas, Fabio Cannavaro, Gregorio Manzano eller den senaste från Real Betis uruguayanen Gustavo Poyet, samtliga en gång verksamma i Spanien.


Kineska Superligans utlägg på förstärkningar sedan 2014. Källa: Marca.

En som tackade nej till kinesiska inviter och som uttalar sig kritiskt om den kinesiska marknaden är tysken Lukas Podolski, nu i japanska Vissel Kobe i J-League:

- Kinesiska Superligan kommer aldrig bli en elitliga. Det som sker mellan kulisserna har inget med fotboll att göra. Det är lockande att [kinesiska klubbar] erbjuder dig 15 eller 20 miljoner euro i lön per säsong men klubbarnas sätt att förhandla, med åtta eller nio mellanagenter påminner om kriminella. De pengar som på slutet hamnar på ditt konto är betydligt mindre än det överenskomna efter allt som försvinner i skuggorna.

Kinesiska värvningar har snabbt blivit blygsammare. Med den hundraprocentiga lyxskatten kostar idag utländska spelare dubbelt för kinesiska klubbar. Adrián Ramos för 12 miljoner euro till Chongqing Dangdai Lifan FC, Modeste utlånad för 5,7 miljoner euro till Tianjin Quanjian FC och Moukandjo för 5,5 miljoner euro till Jiangsu Suning FC är sommarmarknadens dyraste övergångar. Bara i vintras betalade kinesiska klubbar 60 miljoner för Oscar, 23,3 miljoner för Ighalo eller 20 miljoner för Witsel. Sommaren 2014 spenderade kinesiska klubbar 27,5 miljoner euro, sommaren 2015 spenderades 70,5 miljoner euro och sommaren 2016 spenderades 140 miljoner euro.

Dålig lönsamhet
De utländska värvningarna är sällan produktiva. Alex Teixeira kostade 50 miljoner och har på fjorton matcher gjort fem mål. Graziano Pellè har den här säsongen gjort två mål. Jackson Martínez kostade 42 miljoner euro och har inte spelat sedan november och Carlos Tévez, världens bäst betalde spelare har på nio matcher gjort två mål.

Pablo Lizama Farias2017-07-29 09:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien