Osasuna - Real Madrid
1 - 4

Klar seger på El Sadar mot Osasuna!
Visade vägen som så många gånger förr!

Efter cupfiaskot tidigare i veckan reste ligaledarna över till tjurfäktningsprovinsen Pamplona för att möta nykomlingen Osasuna.

Avbytare: Areola, Militao, Marcelo, Kroos, Vazuquez, Vinicius Jr, Jovic

Ett kokande El Sadar, precis som varje gång när Real Madrid kommer på besök och ett Osasuna som tar initiativet direkt och har ett avslut som går en bit utanför. Chanserna fortsätter komma för hemmalaget som rider på en hög adrenalinkick i inledningen av matchen, en lång boll ut på kanten som hittar till Ruben Garcia som är onside och gör det bra när han viker in i straffområdet, förbi Varane och Ramos men avslutet räddas av Courtios och returen går högt över sedan. Tio minuter in i matchen kan Real Madrid börja rulla bollen något mer kontrollerat men utan att komma någon vidare vart i och med hemmalagets höga press, man har såhär långt skapat enorma problem för den nuvarande ligaledaren. Målet kommer sedermera därför utan större förvåning, efter slarvigt bolltapp ifrån tidigare högt hyllade Valverde så vinner hemmalaget en hörna som vackert nickas in till 1-0 för Osasuna och en ännu större uppförsbacke för Madrid.

Real försöker hitta tillbaka direkt efter målet och Benzema har ett bra läge efter att ha snurrat sig förbi målvakten men två försvarare räddar bollen på mållinjen. I och med ledningsmålet så sjunker Osasuna i sin press och tillåter Real Madrid att hålla bollen högre upp i banan men tempot är lågt och spelarna för stillastående. Carvajal och Bale har sedan ett varsitt avslut men dessvärre uteblir målen. Matchen sjunker i sitt tempo, Madrid tillåts hålla bollen och rulla men de heta chanserna uteblir vilket är Osasuna helt till freds. Men, helt ur det blå kommer kvitteringen, Isco spelas turligt fram av Bale och Isco avslutar iskallt – 1-1.

Målet kommer i ett viktigt läge och tvingar nu fram hemmalaget igen, drygt tio minuter kvar till paus. Ett listigt inläggs-skott ifrån Carvajal är nära på att ställa målvakten som dock lyckas tippa bollen ut till hörna. Real skapar lite tryck, ännu en hörna kort därpå efter att målvakten åter spelat ut bollen. Och trycket betalar av sig, Casemiro vinner luftduellen och på bortre dyker Captain Fantastic upp, Sergio Ramos, som nickar bollen in i mål! Vändningen ett faktum. Precis som resultatet på tavlan tyder på så har matchbilden viktat över och nu med Madrid i ett helt annat stim än tidigare i matchen, men nu i ledning så är det hemmalaget som blir aggressivare i sin press men utan att lyckas störa tillräckligt för att skapa oreda och Real Madrid kan tillslut kliva ut för pausvila i ledning med 1-2.

Kommentar
Riktigt usel matchinledning, precis som vi sett förr, om det är nonchalans eller trötthet är svårt för en tittare att avgöra. Man straffas denna gång, väldigt rättvist dessutom, med ett baklängesmål och det ser väldigt länge ut som att detta ska bli en väldigt svår och typisk ångestmatch. Men så händer något, man får ett mål väldigt tursamt, dock ligger hela upprinnelsen i att hemmalaget blir passiva efter att ha tagit ledningen vilket i sin tur tillåter Real att börja spela fotboll. Så även om målet är slumpartat och något turligt så finns det en grund till att möjligheten uppstår. Efter målet vänder också vikten i matchen där vi nu ser Real sätta högre press och med mer vilja om att vända matchen, vilket man också lyckas med.

Kort och gott, en halvlek med två ansikten och med två lag som lite likt två boxare vevar loss mot varandra och där den som tål mest vinner. I detta fall lyckas Real vända på matchen men det lämnar med en hel del rop om förbättringar ut till andra halvlek.

Real Madrid inleder andra halvlek precis i raka motsatsen för hur man startade den första. Helt annan energi, rakare och rejälare spel som leder till ett par halvchanser. Benzema betydligt mer involverad nu och har ett par fina aktioner. Mitt i den fina uppvisningen vinner Osasuna en frispark på offensiv halva och skottet i andra vågen är nära att ställa till stora problem men den går precis över ribban. Hemmalaget får ny energi och skapar två riktigt heta chanser, ett avslut som smiter precis utanför stolpen efter styrning vilket leder till en hörna som sedan nickas strax över. Dock går det att argumentera för om det borde ha varit frispark för Isco strax där innan men domaren valde att fria. En tuffare, gruffigare och vildare match drygt tio minuter in.
Många fler avbrott i den andra halvleken som gör att matchbilden blir ryckigare även om Isco blixtrar till emellanåt med fina öppnande passningar och dribblingar. Benzema jobbar mer som en ytter och har fina ytor men såhär långt lyckas man inte skapa de klara målchanserna och istället blir matchen en kamp på mitten.

Ett bra skott ifrån Isco är bland de aktioner som sticker ut när matchklockan har tickat upp på nästan 70’ men målvakten räddar och Varane, som sedan avslutar från returen, vinkas av för offside. Därefter gör Real sitt första byte, Bale har spelat klart och in kommer Lucas Vazquez. Osasuna har sedan nästa vassa chans, en frispark på offensiv planhalva leder ut till ett skott som blockeras ut till hörna, frågan är var den bollen hade hamnat om inte den blockeringen hade funnits. I matchens 82’ minut kliver en fenomenal Isco ut och in kommer Vinicius Jr. Sedan kommer målet som stänger matchen, Benzema lägger upp fint för Lucas som via målvakten sätter det förlösande målet. Men det är framförallt Benzemas briljans i detta mål, då han först löper hem och snor åt sig bollen framför fötterna på en försvarare, sedan hittar ny yta innan han spelar fram Lucas. Efter målet svalnar matchen av helt, Jovic som kommit in får avsluta målskyttet och Real kan spela av den utan några större problem. En tuff halvlek, som inte saknade intensitet även om chanserna uteblev i det stora hela, hemmalaget gjorde ett ärligt försök till att störa och få matchen dit dem ville men ett rutinerat mästarlag som Real är reder ut och lyckas sedan stänga matchen tillslut. Slutresultatet skrivs 1-4 och Madrid är fortsatt ligaledare!

Spelarbetygen 1-5

Courtios – 3
Agerar lika stabilt som alltid, står för ett par fina räddningar och ingripanden. Ingen chans på målet.
Carvajal – 3
Det har varit märkbart utan honom på högerkanten. Gör en bra match, särskilt defensivt i andra halvlek.
Varane y Ramos – 3+
Stod och sov i inledningen men ryckte upp sig och i andra halvlek är de samma fruktade mittblock som bara de två kan vara. Ramos står även för ett matchvinnande mål.
Mendy – 3+
Han har spelat till sig en ordinarie plats i elvan och han fortsätter visa varför. Stenhård, stark och löpvillig – han ger allt plus lite till i alla lägen.
Casemiro – 3
Han saknades mot Sociedad i cupen, man behöver inte älta vidare om hans betydelse men vi ser det om och om igen. Gör också assist idag.
Modric – 2+
Gör mycket arbete i det tysta idag, är lite vilsen i första halvlek men spelar upp sig i andra. Ligger bakom tredje målet tillsammans med Benzema.
Valverde – 2+
Har visat sig vara mänsklig på senare tid. Ynglingen fortsätter stå för stabila insatser men har visat sig kunna slarva emellanåt. Hans bolltapp ligger till grund för Osasunas mål men precis som övriga så står han för en stark andra halvlek.
Bale – 2
En godkänd insats efter att ha varit petad en längre tid, står för assist men sett över matchens helhet så är det ingen dundermatch han gör.
Isco – 4
Ett av de stora utropstecknen! Han växlar upp och är helt briljant i andra halvlek. Stundtals en flashback tillbaka till ca 3 år sedan när han visade upp sig som sitt allra bästa jag. Dribblingarna, vändningarna, passningarna och kröner detta med ett mål!
Benzema – 3
Inte mycket väsen i första halvlek men desto mer involverad i andra. Har fina ytor att jobba över och ligger bakom det ända Real har i offensiv väg i slutet av matchen. Lägg därtill en assist och hans prestation är klart godkänd idag.

Stort plus till både Lucas och Jovic som båda hoppar in och gör mål idag, Vinicius spelar alldeles för kort för att bedömas.