Krönika: Alltid Zubieta först

Krönika: Alltid Zubieta först

Nu när transferfönster öppnar väntar en oviss tid för lagen. Vem ska lämna och hur ska man ersätta spelaren i så fall. När det gäller Real Sociedad säger jag alltid: titta vilka spelare vi har från Zubieta först.

Först måste vi gå in på Zubieta här. Vad är Zubieta för något? Det är en liten del i utkanten av San Sebastian där Real Sociedads träningsanläggning ligger. Om man ska benämna det korrekt så heter det ”Instalaciones de Zubieta”. På träningsanläggningen bedrivs allt från ungdomsfotboll till träningar för seniorerna. Här finns det i dagsläget sex fotbollsplaner men det är en sjunde på gång.

Det kan låta klyschigt att säga att man bara ska satsa på egna spelare men faktum är att La Real har visat att det till största delen går. Här kommer många av er att ställa frågan ”Men ni härmar ju bara grannen i Bilbao här?”. Nej det gör vi inte tycker jag. Jag vill inte på något sätt ta ner grannklubben och deras filosofi men de värvar ganska många etablerade baskiska spelare om jag inte har fel. La Real uppfostrar spelare från grunden och tidig ålder i sin akademi. Klubben har ett samarbete med ett 70 tal klubbar runt om i Gipuzkoa regionen. Spelarna får spela där de växer upp innan La Real plockar in dem till sig i 13 årsåldern. 

I dagens seniortrupp är det 16st som gått genom Zubietas utbildningssystem. Lägg där till att ibland kommer det spelare upp från Sanse så det kan bli ytterligare några till. Den mest kända spelaren i nutid som gått genom hela Zubieta är Xabi Prieto tycker jag. Många trodde säkert jag skulle skriva Xabi Alonso här men han kom till Real Sociedad först när han 18 år och fick börja i Sanse. Han spelade stora delar av sin juniortid i Sport Club of Antiguo. 

Varför skriver jag så mycket om Zubieta och egenfostrade spelare här då? Jo jag tycker det är för lätt att stirra sig blind på att förbättra sitt lag genom att alltid värva nya spelare. I dagens fotboll ska man hela tiden titta utanför egna laget för att få en bra spelare som snabbt kan prestera. Var finns tålamodet? Under covid-19 har man sett en liten tendens till att våga satsa på egna spelare och det har ganska ofta fallit ut bra för många. Men i La Real försöker man bygga på egna spelare och sedan plocka in andra spelarna som besitter egenskap som saknas. 

Exempel på detta är att just nu har La Real många duktiga defensiva mittfältare från Zubieta i Illarramendi, Guevara, Zubimendi och Zubeldia. Alla kan inte spela samtidigt så man har gjort om Zubeldia till mittback för tillfället. Däremot saknar man en kreatör på det offensiva mittfältet. Till i år plockade man upp Roberto Lopez från Sanse som är en bra offensiv mittfältare men saknar kvalitéerna i att luckra upp försvar med sina passningar. Därför valde klubben att värva in David Silva. Med en erfaren Silva kan Lopez agera back-up och lära sig massa under de kommande två säsongerna innan det är hans tur att förmodligen ta över rollen. 

Just nu står det massa rykten om Willian José är på väg till Atletico Madrid. Samtidigt kommer det rapporter om att La Real ska ersätta han med Carlos Fernandez från Sevilla. Jag ställer mig frågan varför? Vi har en Alexander Isak som behöver få mer förtroende för då kommer målskyttet lossnade snart. Annars har vi Bautista som är en bra målskytt men inte riktigt i la liga nivå än. Men hur ska han kunna bli det när han alltid får agera tredje forward. Han har bevisat i Euro Leauge att han är bra som inhoppare. 

Jag menar inte att vi bara ska klara oss på egenfostrade spelare men majoriteten i truppen och startelvan varje vecka ska vara det. Jag tar hellre en plats 4-8 i la liga varje år med spelare man ser utvecklas i vår miljö än en topplacering för att vi köper in spelare. Det saknas för lite hjärta i klubbar nu för tiden och det finns inte många ”one-club-men” längre tyvärr. 

Så när Real Sociedad ska jaga nya spelare tänker alltid jag: kolla vad vi har själva först.

Mike Billman@Zebillman2021-01-06 13:00:00
Author

Fler artiklar om Real Sociedad