Krönika: Från utbuad – till bäst i världen
Karim Benzema - världens bästa fotbollsspelare 2022.

Krönika: Från utbuad – till bäst i världen

Under många år fick han inte den uppmärksamhet han förtjänade och har buats ut av sin hemmapublik. Men efter en fantastisk comeback och en fjolårssäsong som saknar motstycke lyckades Karim Benzema till slut vinna Ballon d’Or.

Under flera år av sin Real Madrid-karriär stod Karim Benzema i skuggan av Cristiano Ronaldo. Medan portugisen öste in mål och var avgörande i varje Champions League-slutspel stod fransmannen visserligen för mycket av förarbetet men fick sällan de stora rubrikerna. 

2015 uttryckte han sin dröm om att en dag vinna Ballon d’Or, något som folk mest bara skrattade åt. Inte blev det bättre när han så sent som säsongen 2017/18 var inne i sin tyngsta period poängmässigt i Real Madrid och bara mäktade med ynka fem mål i ligan. Det är hans sämsta facit i Madridkarriären och han fick höra både det ena och det andra från hemmapubliken som buade ut honom kraftigt under en hemmamatch mot Real Sociedad efter en missad målchans. Där och då var det knappast någon som trodde att Karim Benzema skulle kunna utmana om vare sig skytteligatitlar eller Ballon d’Or. 

Men säsongen efter, när Cristiano Ronaldo lämnade klubben, var det som att någonting hände. Benzema fick ta ett större ansvar och såg helt plötsligt ut som en annan spelare. Tidigare upplevde undertecknad en spelare som hade svårt att visa känslor på planen och man kunde bli frustrerad av det, men nu var det något helt annat. Benzema växte med uppgiften, mognade och tog ett annat ansvar. Två raka säsonger landade han på 21 ligamål och därefter 23, innan han fullkomligt exploderade i fjol. 

Den gångna säsongen var hans bästa i karriären och det hela slutade med 27 ligamål, 15 fullträffar i Champions League och bland annat liga- och Champions League-titel. Ett overkligt slutspel där Benzema var den stora hjälten med tio (!) mål i utslagsrundorna och han plockade hem skytteligatiteln i både Champions League och ligan.


Benzema hade show i fjol, med bland annat hattricks mot både PSG och Chelsea.

Och igår kom alltså den stora belöningen när han äntligen fick vinna Ballon d’Or, priset till världens bästa fotbollsspelare. Och det kunde knappast ha varit en mer rättvis vinnare. Karim Benzema har gjort en fantastisk resa och får äntligen det stora erkännandet som han förtjänar. 

Han har visat att det går att utvecklas och ta enorma kliv sent i karriären. Men det som imponerar mest är jobbet han lägger ner för laget och sättet han leder, både på och utanför planen. Hur han alltid har satt laget för jaget, vilket José Mourinho har hyllat honom för:

–  Den bästa komplimangen du kan ge Karim Benzema är att Cristiano Ronaldo älskade honom i Real Madrid. Och att Cristiano tycker så om en annan anfallare betyder att den spelaren gör mycket för honom - vilket Benzema gör för alla offensiva spelare runt honom. 

– Karim är förmodligen den enda osjälviska nian jag vet om. Hans spelförståelse är fantastisk och han njuter av fotbollen när han får mycket frihet, har Mourinho berättat tidigare. 

Vi får inte glömma bort att Benzema under stora delar de senaste säsongerna drog offensiven i princip ensam. Cristiano Ronaldo var som sagt inte kvar, Gareth Bale var slutkörd och hans tänkta lekkamrat, Eden Hazard, slutade helt enkelt att bry sig efter övergången till Madrid 2019. Kvar fanns två unga brasilianare som sakta men säkert skulle ta gigantiska kliv, men som var långt ifrån färdigutvecklade, vilket gör det hela än mer imponerande. 

Inte ens i den bästa av sagor hade jag vågat tro på att Karim Benzema skulle kunna vinna Ballon d’Or 2022, som 34-åring, den äldste att lyckas med bedriften sedan 1956. Men Benzema reste sig när det var som jobbigast och motbevisade sina kritiker. Det är bara för oss fotbollsälskare att gratulera och fortsätta att njuta av världens bästa fotbollsspelare, i världens största klubb. 

”Det här är folkets Ballon d’Or." / Karim Benzema

HALA MADRID!

Alexander Ellharalex_e_89@hotmail.com@EllharAlex2022-10-18 20:05:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid