La Liga skjuter upp två omgångar
Det var glest på läktarplats när Valencia mötte Atalanta i tisdags på Mestalla

La Liga skjuter upp två omgångar

Efter att Real Madrid satts i karantän väljer La Liga att skjuta upp de två kommande omgångarna av seriespelet.

I tisdags skrev vi att La Liga kommit fram till att de kommande två omgångarna skulle spelas utan publik efter ett beslut av den spanska regeringen i samverkan med bland annat La Liga. Under torsdagseftermiddagen gick man ut med ett nytt beslut. Då Real Madrid-spelarna satts i corona-karantän fann La Liga inget annat sätt än att skjuta upp de två kommande omgångarna helt. Anledningen till att Real Madrid sätts i karantän är på grund av att en basketspelare i klubben testats positivt för coronaviruset.

La Liga skriver att de följer protokollen för virussmittan och därför blir tvungna att skjuta upp minst två matchomgångar. I värsta fall kan det bli som i Italien där Serie A helt står stilla. Om två veckor kommer man att analysera situationen och återkomma med ett nytt beslut om hur man går vidare. Enligt uppgifter till Marca var inte La Liga positivt inställda till att skjuta upp omgångarna men spelarfacket AFE och det spanska fotbollsförbundet RFEF har legat på La Liga att gå med på kraven om uppskjutning.

Huruvida det blir EM i sommar eller inte är fortfarande oklart men om turneringen kommer att spelas kommer det givetvis att påverka även spansk fotboll en del. Matchkalendern är redan fullpackad och att två omgångar skjuts upp hjälper inte planerarna. Marca listar tre eventuella möjligheter:

Alternativ 1: Om La Liga bara skjuts upp i två veckor kan en av omgångarna spelas den 17-19:e april när Copa del Rey-finalen ska gå av stapeln. Om CL och EL ställs in kan man också spela matcherna på deras datum. Om CL och EL ska spelas kan en av omgångarna spelas den 19-21:a maj.

Alternativ 2: Om sommarens EM ställs in kan man ”ta” datum av dem och spela klart La Liga under sommaren – vilket bland annat Italien och Serie A har önskat. Ett alternativ är också att skjuta upp EM till senare i sommar så klubblagen hinner spela klart sina turneringar.

Alternativ 3: Om det inte går att hitta plats för de två uppskjutna omgångarna får man ställa in La Liga tills vidare. Skulle detta ske kommer samtal om hur nästa säsong ska fortskrida att ta form.

Värsta tänkbara scenario är så klart det tredje alternativet. Skulle det bli så att La Liga ställs in helt och inte fortsätta efter dessa två veckor kommer ligan att förlora 700 miljoner euro i intäkter. Med en viss Javier Tebas som La Liga-president, med hans enorma ekonomiska fokus, lär La Liga göra allt i sin makt för att inte avsluta säsongen redan nu. Beslutet att skjuta upp omgångarna i Primera División gäller också Segunda División.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-03-12 21:48:32
Author

Fler artiklar om Spanien