Lagbanner
Veckans med Alavi och Zander
Hemma bra men borta bäst.

Veckans med Alavi och Zander

Veckans Alavi är tillbaka på SvenskaFans, denna gång med ett större fokus på den spanska fotbollen och med namnet "Veckans med Alavi och Zander". Vid min sida kommer jag vissa veckor (i mån av tid) ha med Per Zander, som kommer lista ett par händelser som genomsyrat den spanska fotbollen under veckan. Själv går jag in på de mest intressanta matcherna till nästa omgång.

Förord: Spanjoren som trivs bäst utomlands.
Vi har av naturliga skäl många spanska spelare inom den spanska ligan som håller en bra klass. Vi har unga talanger som Muniain och Canales, tillsammans med världsstjärnor som David Villa i Valencia samt Xavi i Barcelona. Men hur många spanska spelare är det som spelar den mesta tiden av sin proffskarriär utomlands? 

Säkerligen finns det ett par stycken, men ett namn har fastnat hos undertecknad. Låter namnet Mikel Arteta bekant för er? För dem flesta ringer det en klocka eller två. Mikel Arteta är en speciell spelare som spelat i ett par klubbar från utlandet, men endast en i La Liga. Det hela började med att han började spela i ett knattelag med bl.a. sin nära vän Xabi Alonso.

Han lockades dock över till Barcelonas ungdomslag och gjorde närmare bestämt ett tjugotal matcher för B-laget mellan 1999-02. Men genombrottet kom aldrig i Barcelona och han lånades istället ut till PSG där han till slut även hamnade i den skotska ligan och Rangers. Det dröjde ända fram tills 2004 då han återvände till La Liga där han spelade för Alonsos tidigare klubb Real "La Real " Sociedad. Det blev dock bara femtonmatcher innan det var dags att flytta igen till de brittiska öarna. 

Den gången blev det Everton där han spelar än idag och bär på det viktiga numret tio som lagets spelfördelare. Arteta har blivit ett namn i de brittiska öarna men frågan är hur hans status är i Spanien? Inte lika het. Han är dock en profil och en annan sak som gör honom speciell är att han aldrig representerat Spaniens A-lag. Det har blivit en massa U-landskamper och bl.a. en match för det baskiska laget men aldrig en match för Spaniens första lag.

En intressant punkt är att Mikel Arteta, som trivs bäst på bortaplan, skulle enligt FIFA-regler kunna representera Englands landslag. Däremot vill han inte själv göra det, vilket tyder på att han trots allt känner lite för Spanien.

Hassans lista över veckans mest intressanta matcher

Mallorca - Barcelona:
Detta blir en mycket intressant och på förhand en tuff match för Barcelona. Man skall resa till "Mallis" för att ta sig ann ett av ligans tre bästa hemmalag under denna säsong, vem hade kunnat tro det när säsongen egentligen drog igång?! Statistiken är god för Ö-gänget som på tretton hemmamatcher tagit tolv segrar och endast förlorat en, vilket var mot Sevilla. Laget är även inne i en bra period med en vinst på hemmaplan med 4-1 mot Atlético Madrid och ett hyfsat kryss borta mot Racing Santander. Frågan är naturligtvis om de klarar av Barcelona?

Barcelona kommer till matchen med en Ibra som nu gjort två mål på två raka matcher. Dani Alves gick ut i media och pratade om hur viktigt det är att Zlatan kommer igång och gör mål för harmonin och för lagets form. Bra nyheter för azulgrana är att spelare som Pique och Xavi återvänder från sina tidigare skador, om de däremot startar är en annan femma. 

Statistiken mellan lagen pekar åt ett speciellt håll, Barcelona. Barcelona trivs att spela på "Mallis". Sedan 2006 har Barcelona tagit fyra vinster, ett kryss och förlorat en match mot Mallorca på bortaplan. Dessutom har Barcelona på dessa matcher målskillnaden 11 - 4 mot Mallorca. Det ska dock nämnas att den senaste matchen mellan lagen på Mallis slutade 2-1 till hemmalagets favör. 

Villarreal - Sevilla:
Sevilla har haft det jobbigt under ett bra tag nu och till slut fick ledningen nog och sparkade Jimenez från sitt jobb. Tanken var att Aragónes skulle ta över laget men efter knepiga förhandlingar blev det ett nej från den gode mästaren. Den som tränar laget på söndag mot Villarreal är ingen mindre än lagets föredetta andratränare, Antonio Alvarez. Alvarez har mycket att jobba med då Sevilla haft svaga resultat under den sista tiden med uttåget från Champions League och krysset mot tabelljumbon Xerez. 

Hur är det då för hemmalaget? Villarreal, som även de sparkat en tränare under säsongen, hade ett tämligen mediokert resultat mot nedflyttningslaget Tenerife på bortaplan. Villarreal trivs dock bra på hemmaplan och jag undrar om de inte kommer att ta hem denna match? Det är viktiga poäng som båda lagen spelar för. Sevilla måste ta hand om fjärdeplatsen som Mallorca tagit över och Villarreal fortsätter att jaga en plats ute i Europa. Just nu är det bara fem poäng upp till den sista Europa-platsen. Frågan är vilket lag som kommer ut med mest motivation?

Real Madrid - Atlético Madrid:
Dags för ännu ett derby i Madrid. Igår fick vi se på derbyt mellan Madrid och Getafe men på söndag är det dags för det stora derbyt, El derbi Madrileño som spelas på Santiago Bernabéu. Madridismo vs Anti-Madridismo. 

Real Madrid fortsätter att hålla formen och kommer göra allt för att inte tappa några poäng inför klassikern som spelas om två veckor. Pellegrini kommer dock med en massvis tveksamheter till detta derby. Det är redan känt att spelare som Pepe, Drenthe och Garay kommer att missa matchen. Frågan är hur det är med Kaká och Benzema? Det verkar som att de två även verkar missa matchen. Positivt är att spelare som Sergio Ramos, Ronaldo, Van der Vaart och Higuaín fortfarande är i form.

För Atléticos del gäller det att besegra spöket. Laget har inte tagit en vinst mot Madrid sedan säsongen 99/00 då en viss Hasselbaink var glödhet. Nu finns dock andra kuggar i laget som Agüero och Forlan. Det blev en viktig seger igår för laget hemma mot Bilbao. Atlético Madrid som anses vara lillebror, kommer att ge 110% mot Madrid. Förra derbyt slutade 2-3 till bortalaget och förra årets match på Bernabéu slutade 1-1. Frågan är om Atlético har det som krävs för att dels besegra Madrid-spöket och även det som krävs för att bli det första laget i ligan att lämna Bernabéu med tre poäng? 

Fortsättning följer...

Per Zanders lista över de mest intressanta händelserna:
Per Zander är bland de mest kunniga i ämnet spansk fotboll här i Sverige. Han är den svenska journalisten som bor i Spanien och som andas den spanska fotbollskulturen. Om du vill veta mer om Zander och hans äventyr i La Liga kan du besöka hans blogg på fotbollskanalen. 

* Veckans stjärna

Det finns bara en Leo Messi. Det finns förstås bara en av alla andra också, men att fullständigt ösa in mål (11 av Barcelonas tidigare 14 innan matchen mot Osasuna) talar sitt tydliga språk. I Barcelona tackar man Gud för att klubben har Messi Messias, i Spanien tackar man Barcelona för att Messi spelar i Ligan.

I Argentina undrar man va fan som pågår. 


* Veckans otippade

Visserligen var det inte ogarderat otippat att Mallorca skulle slå Atletico hemma på Ono Estadi (4-1). Men det verkligen otippade är att Mallorca, efter 28 omgångar, befinner sig på en Champions Leagueplats. Blir det Europaspel nästa år kanske klubben till och med kan betala ut spelarlöner i tid.

I helgen kommer Barcelona på besök, till arenan där tränare Manzanos lag bara förlorat en av tretton matcher. Det kan bli dramatiskt värre.
 

* Veckans surr

Jo, det kan knappast ha undgått någon (även utanför Spaniens gränser) att debatten om huruvida Messi är bättre än Maradona har fyllt spaktmeter och otaliga timmar i radio och teve. Men fortfarande har bara var och en kommit fram till sin egen preferens.

Det enda som kan sägas med säkerhet är att Messi, med 22 år, utklassar Maradonas individuella troféskörd och utmärkelser vid samma ålder. Å andra sidan har "el Pelusas" arvinge aldrig vunnit ett VM. Eller sett till att en klubb som Napoles kunde vinna el Scudetto. 

Slutsats, i stort sett överallt, Messi har tiden framför sig. 


* Veckans värsting - hänger kvar

Domare Clos Gomez, som efter förra veckans omgång påstods ljuga om Pep Guardiolas okvädningsord i domarrapporten.

Bildbevisen, som styrker tränarens argument (att han aldrig sa vad som skrevs), har däremot inte hindrat Förbundet att hota Pep med sanktion, eftersom han anklagade domaren för att just ha ljugit i rapporten som skrevs efter mötet med Almería.

Vilket det verkar som att domaren faktiskt gjorde, varpå förbundet enklast borde ha struntat i händelsen för att inte själva begå ett brott som är värre. Bestraffning av en möjlig sanningssägare, och uppmaning till munkavle på, ska inte fungera i en demokrati. 

Vi ses nästa vecka!

Hassan Alavi2010-03-26 15:55:00
Author

Fler artiklar om Spanien