Lagbanner
VM vi minns: Japan/Sydkorea 2002
Fernando Hierro - En stor ledare 2002

VM vi minns: Japan/Sydkorea 2002

Spanienredaktionen minns spanska VM-slutspel. Från Mexico 1986 och framåt. Här Asiens första VM-slutspel.

Matchen står 0-0 efter full tid och förlängning. Något oväntat ska allt nu avgöras på straffar. Det är kvartsfinal mot hemmanationen Sydkorea i Gwangju och Guus Hiddinks gäng har bjudit oväntat bra motstånd men Spanjorerna skulle varit vidare om det inte varit för den egyptiske domaren. Ruben Barajas nickmål hade underligt blivit bortdömt, likaså Morientes nick. Två direkt horribla domslut som Camacho och hans mannar med all rätt inte var nöjda med. Till saken hör också att Sydkorea redan slagit ut Italien på ett väldigt kontroversiellt sätt i åttondelen. Men nu var det bara att strunta i det. Nu väntade straffar.

Hierro, Baraja och Xavi hade alla satt sina straffar då Joaquín klev fram. Miss nu och Sydkorea behövde bara sätta en straff till för att avgöra. Joaquín tar sats och...missar. Hong Myung-Bo sätter sen sin straff och skrällen Sydkorea avancerar till semifinal.

Spanien åker ännu en gång ut på en snöpligt och oväntat sätt. För att i det här fallet inte säga skandalöst. Med två solklart felaktigt bortdömda mål kan man inte säga annat. Men det verkar vara Spaniens öde i VM-sammanhang.

VM hade ju börjat så bra. Raúl, Valerón och Hierro hade sänkt Slovenien med 3-1. Morientes x2 och Hierro hade gjort likadant mot Paraguay. Också den matchen slutade 3-1. Och avslutningsvis hade Raúl x2 och Mendieta nätat när Sydafrika fick se sig besegrade med 3-2.

I kvarsfinalen väntade Irland för Camachos mannar. En match som dömdes av svenske Anders Frisk. Och han skulle inte bli populär i det spanska lägret. Fernando Morientes gav i alla fall Spanien ledningen med 1-0 tidigt men Irland stretade emot. Luis Enrique gjorde 2-0 men det vinkades korrekt av för offside. Sedemera skulle Spanien göra tre mål till som alla blev bortdömda. Alltså FYRA mål bortdömda i en och samma match!? Måste vara någon sorts rekord.

I den andra halvleken gör Juanfran ner Damien Duff och Frisk pekar på straffpunkten. En tevksam men ändå acceptabel straff. Spanjorerna behöver dock inte gräma sig speciellt länge. Casillas räddar nämligen Ian Hartes straff. 
Irland skulle dock få sin revansch. Frisk blåser nämligen en till straff. Denna gången betydligt mer besynnerlig. Och denna gången går det dessutom vägen. Robbie Keane missar inte och 1-1 i ett VM där domarna inte verkade gilla Spanien.

Matchen går till förlängning och straffar. En strafflängning med otroligt många missar. Till sist avgör Mendieta och Spanien går vidare till kvartsfinal. En kvartsfinal vi nu alla vet hur den slutar.

Brasilien vinner till sist Asiens första VM och Spanien får ta nya tag i Tyskland fyra år senare.

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-06-03 16:45:00
Author

Fler artiklar om Spanien