Lagbanner
Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Fotbollen vann

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika: Fotbollen vann

Spanienredaktionen bloggar om VM-slutspelet i Sydafrika

Dagen efter VM-guldet. En smått otrolig match där fotbollen till sist segrade. Laget som försökte spela besegrade dem som vill skrämmas till lydnad. Ungefär som Tjuren Ferdinand ni vet. De andra tjurarna pustar, frustar och stångas men "Spanien trivs bättre här, där de kan ha det lugnt och skönt och spela fotboll."

Idag hyllas världsmästarna av all världens tidningar. England skriver om "Winiesta",  L´Equipe säger L´Odysée de L´Espagne, tyska Bild att Tor Iniesta, Jetzt Fiesta (Mål Iniesta, nu fest) och konstaterar att bläckfisken Paul (tack!) hade rätt igen och portugisiska A Bola skriver Espanha Campeã da Europa para o Mundo. Och inte ett ord om att Holland skulle ha varit utsatt för en dålig domare. Tvärtom tycker de spanska tidningarna att de blev bestulna på både röda kort till motståndarna och en straff. Men jag vet inte.

Det är inte lätt att vinna ett VM. Det krävs ett sanslöst medflyt som bottnar i att samtliga spelare hittar formen, lottningen är gynnsam och en jävla massa tur med domslut, bollstuds och motståndarmisstag helt enkelt. Det är ofrånkomligt. Den här gången var det Spaniens tur. Precis som det var Italien senast, Brasilien 2002 och före det Frankrike och så vidare. Alla lag med idel världsstjärnor. Alla lag med fint fotbollsspel. Alla beroende av yttre omständigheter. 

Visst är det lätt att gnälla på att Spanien inte förtjänade segern, att domaren var dålig och så vidare. Men allvarligt talat. Vinner man VM förtjänar man alltid det. Oavsett hur det gått. Det är så pass många matcher fram till det där efterlängtade guldet så det kan inte innebära annat än skicklighet och rättvisa. Så är det bara. 

Att hollandssympatisörerna eller för all del spanienhatarna skyller på domaren (hur nu det är möjligt) har de inget för. Sådant jämnar alltid ut sig i det långa loppet. Ju bättre man är, desto mer fiender får man. Jag har följt det spanska landslaget mer eller mindre nära redan från 1986 och upplevt motgång efter motgång. Ingen ska ta detta ifrån mig. Absolut ingen som skyller på domaren. 

Howard Webb anklagas i spansk press för att ha missat holländska utvisningar och en straff. I Holland sägs det än värre saker. Och ska man tro näthatarna är det Andrés Iniesta (kan någon verkligen tycka illa om denne man?) det är fel på. Jag vet inte men jag tyckte att Howard Webb gjorde en helt utomordentlig finalmatch. Visst, Puyol kunde ha åkt ut efter tidernas stämpling och Puyol om Robben bara ramlat på friläget men att Van Bommel och de Jong fick spela hela matchen och att Robben får springa omkring och tjura som han vill är minst lika uppseendeväckande. Att dessutom ha 22 spelare som alla viftar efter kort (skulle inte det bestraffas?) vid varje simpelt inkast kan inte ha varit lätt för Herr Webb. Nej, hatten av för engelsmannen. 

Spanien var dessutom det enda laget som spelade sin egen fotboll i hela finalen. Och det är befriande att se i en tid då det ofta räcker med att läsa in sig på motståndarna och vinna genom att förstöra. För Spanien räckte det med att spela sitt eget spel. Ingen kunde stoppa dem. Det räcker så… 

***
Vilken match! Overkligt spännande, overkligt att det gick som det gick. Min första tanke framför tv´n var ”Jaha, det var det de. Nu går jag och lägger mig”. Ungefär som en chock. Minns att känslan var densamma när Sverige tog brons 1994. ”Ska det inte vara mer än såhär?”. Kommer ta tid att få distans även nu…
Och att gå till jobbet en dag som denna. Hur lätt var det att kliva upp Kl.05:30 i morse tror ni? Och sen gå och grubbla på hur man bäst ska framställa allt på svenskafans, vilket jag gör just nu. Kan bara tänka mig hur det sett ut på arbetsplatserna runtom i Spanien idag… 

***
Ni som läst mina blogginlägg under VM vet att jag pratat mycket om Holland som en sorts outsider till VM-guldet. ”Sydafrikas holländska arv” ni vet. Före VM tippade jag faktiskt Holland som slutsegrare i en liten tipstävling på jobbet. Spanien var jag inte lika säker på. Vissa har sagt att jag varit överdrivet kritisk och med facit i hand, javisst. Det var i alla fall inte helt fel att min tips inte slog in för en gångs skull. När Spanien väl gick till final var jag säker på seger. 4-0 gick inte in och det satt betydligt hårdare åt än jag trodde. Men det är sak samma just nu. 

***
Carles Puyol, Andrés Iniesta, Xavi. Tre män som nu vunnit allt, ALLT, som bara går i fotbollsvärlden. Och det bara på två år. Hur toppar man det? 

***
Kan inte låta bli att tycka synd om Fernando Torres. Ensam avgjorde han EM-finalen för två år sedan. Nu hade han chansen igen. Det gick väl sådär va? 

***
Campeone, Campeone skrev Marca kort efter att guldet var klart. Att E-type också fick ta del av guldet. Vem kunde anat? 

***
David Fjäll och SVT´s reportage påminner inte så lite om det vi själva gjorde för FANTV under EM 2008 va? Intervjuer med människor i folkvimlet utanför arenan. Men sen är ju han också en gammal (Fjäll)räv från svenskafans han också.

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-07-12 17:50:00
Author

Fler artiklar om Spanien