Lagbanner
Alexander Ellhar om sitt supporterskap till Real Madrid

Alexander Ellhar om sitt supporterskap till Real Madrid

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

Real Madrid anses av många som världens bästa klubblag och deras framgångar på senare tid i främst Champions League är minst sagt imponerande. Alexander Ellhar skriver om den spanska huvudstadsklubben här på sajten och berättar i följande intervju om hur hans supporterskap ser ut.
 
Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com
 
*  *  *
 
Hur, när och varför började du följa och supporta Real Madrid?

- Det hela började våren 2000 och den klassiska matchen mot Manchester United på bortaplan. Ni vet matchen med Redondos fantastiska klack och framspelning till Raúl. Jag hade inte sett jättemycket spansk fotboll innan dess utan det var mest Premier League. Min åtta år äldre kusin är United-supporter och vi hade samlats hemma hos mormor och morfar för att se matchen. Morfar var en stor Spanien-älskare och hejade på Madrid. Det fanns en spelare som fångade mitt intresse lite extra och det var Iker Casillas. Han var bara 18 år och jag minns än i dag hans blåa och neongröna/gula matchställ. Jag var bara tio år och min kusin, som jag tyckte kunde allt om fotboll, var lyrisk över Casillas och då förstod jag att han och Real Madrid måste vara något alldeles extra. United kändes ju oslagbara på den tiden och så kom ett lag och besegrade dem vilket var fantastiskt.
 
Har du något specifikt minne under din tid som supporter du håller kärt? 
- Det finns många, men högst upp på listan är givetvis Sergio Ramos kvittering i Champions League-finalen 2014. Det går inte att titta på det målet utan att bli tårögd. Efter så många år med besvikelser och hån i Champions League var man äntligen i final igen. Sedan att det hela höll på att skita sig efter en tavla av Casillas var hemskt. Men så kom han där, fantastiske Ramos, och räddade allt. Utan det målet hade aldrig Real Madrid vunnit så mycket som man har gjort de senaste åren. Det var som att allt släppte.
 
Vilka är de största för- respektive nackdelarna med att följa klubben?
- Det är ju alltid trevligt att vinna och det har ju gått minst sagt bra de senaste åren. Att man dessutom kan få uppleva de absolut största spelarna i sin klubb är kittlande. Går det däremot dåligt så syns det överallt och man påminns hela tiden hur det går för Real Madrid. Tålamodet är ju inte det bästa och det kan göra mig frustrerad ibland. Som med Ancelotti 2015 till exempel. Jag var så besviken och arg över att han fick sparken och att en sådan som Benitez tog över. Det var ju dömt att misslyckas redan på förhand. 
 
Har du någon favoritspelare i dagens lag?
- Jag är väldigt svag för Dani Ceballos, men han är ju tyvärr utlånad och verkar ha väldigt svårt med att få Zidanes förtroende. Marcelo är fin men Sergio Ramos är ändå högst upp. Det finns en anledning till att jag har en tröjsamling med hans namn.
 
Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- Det står mellan Iker Casillas, Raúl, Sergio Ramos och Cristiano Ronaldo. Raúl är Raúl. Iker var ju med från start men även på början av den framgångsrika tiden de senaste sex åren. Ramos och Ronaldo fortsatte att mala på och plocka titel efter titel. Så det står mellan dem och det är väldigt svårt att välja.
 
Hur brukar du följa matcherna och hur ofta är du själv på plats?
- Jag vill helst av allt se matcherna hemma i min soffa, på rätt plats. Jag och min polare Heradi ser alla viktiga matcher tillsammans och då har vi bestämda platser sedan Champions League-segern 2014. Jag tror jag hade tre, fyra klädombyten och sedan dess kan jag inte ha på mig Madrid-tröja, något vitt eller något från Adidas. Jag kan ha på mig det innan avspark men måste alltid byta om till något neutralt när det väl är dags. Jag är rätt vidskeplig av mig och har faktiskt bara varit på plats en gång och då gick det åt helvete. El Clásico 2009 när vi blev slaktade med 6–2. Sedan dess har jag inte varit tillbaka men hade planer för en resa denna vår, men det blev ju som det blev. 
 
Om du varit på plats, har du någon upplevelse som du minns lite extra?
- Upplevelsen innan avspark var ändå magisk. Att komma upp från tunnelbanan och se stora mäktiga Santiago Bernabéu borde alla få uppleva. Folkmassorna med avstängda vägar och mottagandet av spelarbussen var riktigt häftigt. Vi tog också ledningen med 1–0 genom Higuain, men sedan rasade allt ihop – tyvärr...
 
Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Jag är väldigt glad när det går bra och jäkligt grinig när det går dåligt. Jag har svårt att komma ner i varv efter matcher och behöver tid för mig själv. Jag kan sväva på moln efter en viktig seger men också gräva ner mig efter en tung förlust. 
 
Anser du att ditt supporterskap ändrat sig med åren?
- Det har det. När jag var yngre kunde det skickas saker till höger och vänster, och gnällas på allt och alla. I dag hajar man lite mer och blir mer frustrerad på det egna laget än saker runt omkring. Men det är fortfarande samma passion under matcherna och kommer nog alltid att vara så.
 
Finns det något eller några lag du direkt ogillar?
- Givetvis står inte Barça högst upp på listan, men det har ändå lugnat sig med åren. I dag kan jag ju uppskatta vad Ronaldinho gjorde på fotbollsplanen. Jag blir inte ledsen när det går dåligt för Manchester United, men senaste två åren har många Liverpool-supportrar blivit galna och fått för sig massa saker. Tidigare ville jag ändå att det skulle gå bra för dem men så känner jag inte riktigt längre.
 
Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i egenskap av supporter?
- Att få vara på plats under en Champions League-final hade varit fantastiskt. Nu har ju möjligheten funnits men samtidigt har ju soffan här hemma gett tur. Revansch i ett El Clásico och sedan få fira en ligatitel på plats vore jäkligt fint.

*  *  *

Följ Alexander på Twitter

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-16 17:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien