Oerhörd spänning i Primera Iberdrola-tabellen efter helgens omgång
Real Sociedad tog i höstas en viktig seger borta mot Atlético Madrid. Efter helgens förlust riskerar baskerna att gå miste om Champions League-platserna.

Både topp- och bottenstriden blev jämnare och mer spännande i Primera Iberdrola efter en omgång som bjöd på både stabila storvinster, och överraskande förluster. Real Madrid finner sig nu återigen med känning på Champions League, Rayo har brutit sin hemska trend och Atlético studsat tillbaka i stil. Men vad händer med de Jonghs och Heds Madrid CFF?

I söndagens första match tog sjundeplacerade Levante en överraskande seger med 1-0 mot Real Sociedad, vilka i och med förlusten riskerar att förlora sin topp tre-placering ifall Tenerife och Atlético vinner sina hängmatcher. Real Sociedad ligger just nu på en andraplats i ligan med 44 poäng, en respektive två poäng fler än Tenerife och Atlético som båda har en match mindre spelad (21) än La Real.

Strax därefter fortsatte Real Madrids segertåg, då de genom 2-0 borta mot Eibar tog sin sjätte raka seger i Primera Iberdrola. Los Blancos har verkligen fått upp farten den senaste tiden, och ser i nuläget ut att bli en allvarlig konkurrent om Champions League-platserna för Real Sociedad, Atlético Madrid och Tenerife. Sedan den 29e januari, då laget spelade sevilla-640555">årets första ligamatch - mot Sevilla, har de inkasserat fyra raka vinster och laget är således hundraprocentiga i Primeran under 2022.

Mot Eibar gjordes Real Madrids ledningsmål i den 75e minuten, av Marta Cardona - som bytts in i paus istället för Caroline Möller. Målet föregicks också av ett dubbelbyte där Kosovare Asllani och Athenea del Castillo kommit in med cirka 30 minuter kvar att spela och dessa byten “revolutionerade matchen” enligt Marca. 2-0-målet kom alldeles i slutet av den andra halvleken, då Eibarförsvararen Elba Vergés Prats gjorde självmål.

Resultatet innebär att Real Madrid nu bara är åtta poäng bakom tredjeplatsen, och det med två matcher färre spelade, medan Eibar trillat ner under nedflyttningsstrecket - då Sporting Huelva fick med sig 0-0 borta mot Real Betis under lördagen.

Nedanför strecket befinner sig även Rayo Vallecano som fortfarande ligger sist, trots att de igår tog sin andra ligaseger för säsongen - i hemmaderbyt mot Madrid CFF. Rayo har fått uppleva enormt många, och stora motgångar under säsongen - både på och utanför planen, men igår fick de alltså anledning att jubla, till sist.

Rayo inledde matchen väldigt starkt och tog genom Paula Fernández Jiménez ledningen redan efter fyra minuter, och dubblade den bara fyra minuter senare genom Camila Sáez. När Geyse Ferreira sedan reducerade precis innan paus och med en halvtimme kvar kvitterade för Madrid CFF, trodde nog dock många att Rayo skulle få kriga för att ens behålla den poäng de i det läget hade.

Madrid CFF’s usla form skulle dock komma att fortsätta, och med fem minuter kvar att spela avgjorde Laia Ballesté för hemmalaget, bara minuter efter att hon blivit inbytt. Detta blev därmed Madrids nionde(!) raka förlust, och laget har nu inte tagit poäng sedan den 12e december. De låg då på en sjundeplats med sina 20 poäng, fem poäng bakom tredjeplatsen. Nu innebär istället de 20 poängen att laget bara har en fyrapoängsmarginal ner till nedflyttningsplats, och 23 upp till en tredjeplats. Tråkigt läge för svenskorna de Jongh och Hed, alltså - som båda satt på bänken under hela den här matchen.

För Rayo innebär deras första vinst sedan oktober att de nu har nio poäng efter 21 spelade matcher, med åtta poäng och en match färre spelad än Villarreal på säker mark. Chansen att klara sig kvar känns fortfarande högst osannolik - men ska ändå bli spännande att följa.

En svenska som, till skillnad från de Jongh och Hed, fick speltid i helgen var Fridolina Rolfö, som byttes in och spelade den sista halvtimmen när Barcelona återigen vann. 3-0 borta mot Athletic Club innebär att katalanskorna nu vunnit 22 av 22 spelade i ligan och, om de får andra resultat med sig, matematiskt kan säkra ligatiteln nästa omgång.

I och med att det i alla normala fotbollsfall ses som något väldigt positivt att på bortaplan vinna med 3-0 är det kul att lyfta att detta var blott den fjärde av de 22 spelade matcherna i Primera Iberdrola som Barcelona “bara” gjort tre mål i. Riktigt bottennapp till resultat för dem alltså.

Hanna Lundkvist gjorde under söndagen Asllani och Rolfö sällskap som svensk representant på planerna i Spanien, då hon byttes in i Atlético Madrids 5-0-seger över Sevilla - vilken går att läsa om här.

På kanarieön Teneriffa tog UDG Tenerife återigen en seger, den här gången med 3-1 mot Villarreal, och de håller därmed alltjämt Atleti bakom sig i kampen om Champions League-platserna. Känslan är att ölaget inte kommer ta ut sig allt för mycket i Copa de la Reina-åttondelen mot Valencia den andra mars, då Atlético väntar bara fyra dagar senare - i en match som kan komma att avgöra båda klubbarnas säsong.

I övrigt tog Valencia sin andra seger i rad då de gästades av Alavés, och skaffade sig i och med det ett bekvämt avstånd ner till nedflyttningsstriden som de, vid en eventuell förlust, sett ut att kunna bli indragna i. Alavés ligger å sin sida på en klassiskt ‘mittenträskig’ niondeplats i tabellen och har med sina 27 inspelade poäng varken någon anledning att se sig för uppåt eller nedåt.

Efter det drygt två veckor långa uppehållet som nu väntar, återstår åtta omgångar av Primera Iberdrola (vissa lag har dock också några uppskjutna matcher kvar att spela). Under dessa kvarvarande omgångar kommer vi tyvärr inte få åtnjuta någon spännande titelstrid, men helgens resultat har åtminstone gjort en redan spännande kamp om andra- och tredjeplatsen ännu jämnare, och till och med givit - någorlunda - liv åt Rayos överlevnadschanser.

Mycket att se fram emot alltså, när ligafotbollen återvänder den 6e mars. Så länge behöver ni dock inte vänta på uppdateringar från den spanska damfotbollen utan håll ögonen öppna här, för att hänga med på vad som händer under uppehållet!