Landslagskollen: En ny tiger på väg, Arda bäst på plan och Courtois höll nollan
Det är landslagsuppehåll och en rad Atléticospelare kommer att vara i farten under de kommande dagarna och Atléticoredaktionen bevakar givetvis deras insatser. Diego Costa blev uttagen till det brasilianska landslaget för första gången, där vi noterade att Filipe Luis fick förnyat förtroende av Scolari. För de andra sydamerikanerna i klubben så är det VM-kval som gäller under det här uppehållet, medan européerna blandar kval med vänskapsmatcher.
Under fredagskvällen var det VM-kval på båda sidorna av Atlanten och de Atléticospelare som var i farten var Arda Turan, Courtois, Falcao, Godín och Cebolla. Artikeln kommer att uppdateras löpande under kvällen då matcherna har olika avsparkstider.
Arda Turan (Andorra-Turkiet @ Estadi Comunal, Andorra la Vella)
I Grupp D har Turkiet inlett riktigt uselt med bara en seger på de fyra inledande kvalmatcherna och allt annat än en seger borta mot det lilla furstendömet Andorra skulle vara en katastrof. Andorra som ligger i Pyrenéerna mellan Spanien och Frankrike är som vanligt kvalgruppens slagpåse och det är ju inte så konstigt då minilandet bara har en befolkning på cirka 22 000. Trots det mikroskopiska urvalet av spelare till sitt förfogande bjöd Andorra på bra motstånd i den första halvleken som var ett riktigt sömnpiller. Där gästerna leddes av Atlético de Madrids kreativa mittfältare Arda Turan som var lagkapten dagen till ära. Arda hade en ganska fri roll där han växlade mellan höger- och vänsterkanten på det turkiska mittfältet. Men det namnkunniga turkiska landslaget fick inte till passningsspelet alls i inledningen på matchen, där man slarvade på tok för mycket och felpassningarna stod som spön i backen. Att det dröjde nästan en halvtimme innan man hade det första avslutet på mål är ganska talande för hur illa turkarnas offensiv var den första halvtimmen. Arda var även han en syndare då han inte såg ut att vara vän med bollen överhuvudtaget. Men en frispark strax utanför straffområdet förvaltades på bästa sätt av Inan som skruvade in skottet i målvaktens hörn efter en halvtimmes spel. Målvakten gör misstaget att ta ett steg till höger och hinner inte tillbaka för att stoppa den inte allt för märkvärdiga avslutet.
Med det viktiga första målet inprickat släppte nervknutarna för turkarna som pressade tillbaka Andorra allt mer och man fick även utdelning en andra gång innan halvtidsvilan. Det är Arda Turan som driver upp bollen och förbi några motståndare ända fram till straffområdet där han tappar balansen, men turkarna lyckas återfå kontrollen över bollen och den hamnar till slut till Burak Yilmaz till höger i boxen som avslutar kliniskt intill den bortre stolproten. Efter paus är Arda mer inblandad i turkarnas offensiv, när han hittar fram med sina passningar på det sättet som vi är vana vid i Atléticotröjan. Han kliver även gärna in centralt och har även ett avslut som Andorramålvakten räddar med nöd och näppe räddar. Även om gästernas passningsspel förbättras i den andra halvleken, får man inte till de klara vassa målchanserna och när väl chanserna dyker upp är det direkt svaga avslut och turkarna får nöja sig med en stabil 2-0 seger. Kommentatorn på Bet365 tycker att Arda Turan var matchens bäste spelare och han är inte helt fel ute i den bedömingen!
Resultat: Andorra – Turkiet 0-2 (0-1 Inan 30’, 0-2 Yilmaz 45’)
Målen hittar ni här!
Thibaut Courtois (Makedonien-Belgien @ Filip II Makedonski, Skopje)
- Atlético-målvakten gjorde en väldigt bra insats när Belgien lyckades haka på Kroatien i toppen av sin grupp. Courtois var framförallt väldigt aktiv i första halvlek där han gjorde en riktigt vacker räddning i början av matchen, dock med extremt lite marginal då en nick från nära håll lika gärna hade kunnat gå in bakom honom. Makedonerna testade målvakten utifrån en hel del gånger under första halvan av matchen, närmare bestämt 3-4 gånger utan att han hade några större problem med att hålla bollen. Några av de här var ganska välriktade och hårda skott, men Courtois stod allt som oftast välplacerad vilket är en av hans största styrkor som målvakt. I andra halvlek fortsatte makedonerna att skjuta en hel del utifrån, men Courtois gjorde precis som förut och plockade det mesta. Makedoniens allra bästa chans i andra halvlek kom under sista 20 minuterna där Courtois gjorde en briljant enhands parad och förhindrade motståndarna från att reducera. Han var som vanligt säker i luftspelet och hade inga som helst problem med kommunikationen med sina medspelare. Makedonien mäktade med totalt sex avslut på mål. Ännu en klassinsats av belgaren, som redan nu kan börja kolla efter login i Brasilien nästa sommar!
Resultat: Makedonien-Belgien 0-2 (0-1 Kevin De Bruyne, 26', 0-2 Eden Hazard (62')
Målen hittar ni här!
Radamel Falcao
- Tigre spelade som vanligt från start när hans Colombia tog sig an Bolivia i det Sydamerikanska VM-kvalet. Det skulle börja väldigt bra när han spelades fram av en lagkamrat som nickade ned bollen till honom, Falcao satte bollen i öppet mål, men blåstes felaktigt av för offside. Cuadrado spelade nästan fram Tigre inne i straffområdet, men målvakten i Bolivia tog bollen framför fötterna på honom efter en kvarts spel. Ledningsmålet skulle dock komma och Falcao skulle ha ett finger med i uppbyggnaden för det var nämligen han som spelade fram Cuadrado som bröt sig loss till höger i straffområdet och serverade Macnelly Torres till 1-0, Atleti-anfallaren var en tå från att nå bollen innan hans lagkamrat fick bollen. Några minuter senare har Falcao ett jätteläge framför målvakten igen, men hans avslut går rakt på. Han lyckas dock rädda bollen från att gå ut över kortlinjen, försöker ordna en straff, men filmar faktiskt och får ingenting med sig. Det ville sig inte i början av andra halvlek heller. Falcao fick en jättechans, helt ensam framför målvakten, men skickade bollen högt över ribban. Mot slutet av matchen drar han till med en "sombrero" där han lyfter bollen över en motståndare, felvänd och går in på mål utan att lyckas överlista målvakten. En helt fantastisk aktion av Atlético-spelaren som var värt ett bättre öde.
Målskytt, det skulle han dock bli. Med ungefär fem minuter kvar av matchen hittar den vindsnabbe Armero in till Falcao som slutligen inte kan missa öppet mål. Han rakar in 4-0 och kommentatorn på Gol Caracol exploderar. Varför? Jo, världen kommer inom en snar framtid få ytterligare en liten tiger. Det bekräftade Tigre med sin målgest.
Nej, det är inte vi på Atleti-redaktionen som har gjort videon. Det är praxis i Colombia..
Resultat: Colombia-Bolivia 5-0: 1-0 Macnelly Torres (20'), 2-0 Carlos Váldes (48'), 3-0 Teófilo Gutiérrez (61'), 4-0 Radamel Falcao (85'), 5-0 Pablo Armero (92')
Ett sammandrag av matchen hittar ni här!
Diego Godín (Uruguay-Paraguay @ Estadio Centenario, Montevideo)
- Godín spelade ihop med Lugano i Uruguays mittförsvar och hade i ärlighetens namn inte särskilt mycket att stå i under stora delar av matchen. Paraguay försvarade sig matchen igenom och försökte kontra, men slog sällan till med något av värde i första halvlek. Därför sattes aldrig Godín på prov vilket gjorde att han hade en lugn första halva av matchen. Enda gången när Godín kom fram på en fast situation blev han avblåst. Han borde kanske blivit varnad för en tuff tackling mot slutet av första halvlek, men domaren lät det dröja. Samma trend fortsatte under andra halvlek där Uruguay försökte spräcka Paraguays försvarsmur utan att riktigt få till avsluten. Godín hade ungefär lika mycket att göra i försvarsspelet under andra halvlek, men den här gången skulle hemmalaget bli straffade och det väldigt hårt: när Luis Suárez gjorde ledningsmålet i 82:a minuten trodde de flesta att matchen var över, men Paraguay tog vara på en riktigt dålig nickrensning av Lugano som gjorde att man kvitterade i slutminuterna.
Om sanningen skall fram blev Godín bara bortspelad en gång och då var försökte han täcka upp för Lugano som inte såg 100 procentig ut.
Godín själv gjorde en godkänd insats.
Resultat: Uruguay-Paraguay 1-1 (1-0 Luis Suárez 82', 1-1 Édgar Benítez 86')
Cebolla Rodríguez (Uruguay-Paraguay @ Estadio Centenario, Montevideo)
- Óscar Tabárez gav Cebolla chansen på vänsterkanten mot Paraguay natten till lördag, men Atlético-spelaren hittade aldrig riktigt sin plats i elvan. Spelmässigt kom inte Cebolla in i matchen, detta beror säkerligen på att han inte riktigt kunde sin roll där ute. Tábarez spelade honom visserligen på vänsterkanten och det var tänkt att han skulle utmana en del, men så blev det inte. Cebolla hade endast en bra aktion under hela första halvlek där ett skott nästan slutade som en perfekt passning till Luis Suárez.
Cebolla byttes dessvärre ut i halvtid.
Resultat: Uruguay-Paraguay 1-1 (1-0 Luis Suárez 82', 1-1 Édgar Benítez 86')
***
Under torsdagskvällen var det tre spelare från Atlético de Madrid som var i farten och som är ordinarie i Cholo Siemones startelva i form av Koke, Filipe Luis och Diego Costa. Men vi fick även se tre canteranos i det spanska U19-landslaget som förlorade borta mot Tyskland.
Óliver Torres (Tyskland U19-Spanien U19 @ Paul-Janes Stadion, Düsseldorf)
- Atlético var väl representerade när Spaniens U19-landslag tog sig an Tysklands dito. Óliver var lagkapten och ganska överlägset lagets bästa spelare på en dålig plan i Düsseldorf. 18-åringen skötte det mesta spelmässigt genom sitt vårdade passningsspel, vare sig det rörde sig om längre eller kortare passningar. Han gjorde några spektakulära framspelningar under matchens gång där den första kom efter ett 20-tal minuter när han hittade Saúl efter en välslagen hörna från höger. Det borde ha varit mål. Óli öppnade upp spelet en hel del gånger och hittade exempelvis Vadillo som han växelspelade med, men Betis-spelaren sköt rakt på målvakten. Óliver använde sig ofta av sin förmåga att vända på spelet med långa, svepande passningar. Tyvärr hade han själv inte några riktiga chanser.
Han spelade 79 minuter och ersattes av Álvaro Medrán.
Resultat: Tyskland U19-Spanien U19 1-0: Sebastian Kerk (21')
Tyskarnas mål kan ni se här!
Saúl Ñiguéz (Tyskland U19-Spanien U19 @ Paul-Janes Stadion, Düsseldorf)
- Saúl spelade tillsammans med Óliver och José Rodríguez på Spaniens centrala mittfält. I början av matchen blev han väldigt mycket spelförande, vilket inte alls passar honom pg.a. hans passningsspel inte är av högsta kvalité. Det gjorde att han tappade bollen i lite utsatta lägen. Samtidigt hade laget problem med Tysklands höga presspel och kom inte riktigt till rejäla målchanser längre upp i banan. Det var ändå Saúl som fick lagets bästa chans efter knappa 25 minuters spel då han nådde högst på en utåtskruvad hörn från höger av Óliver, men bollen räddades på mållinjen av en tysk försvarsspelare. Saúl försökte även från distans efter en knappt halvtimme, men skottet gick utanför närmaste stolpen. Laget fick tryck på sina motståndare i slutet av första halvlek och då var Saúls fysiska spel viktigt i bollerövringarna.
Under andra halvan av matchen syntes han inte särskilt mycket och laget lyckades inte skapa några farligare målchanser genom Atleti-spelarna. Han fick dock bidra en hel del i defensiven, även om tyskarna ofta vann bollen av Spaniens mittförsvarare.
Det blev 90 minuter för Saúl.
Resultat: Tyskland U19-Spanien U19 1-0: Sebastian Kerk (21')
Javi Manquillo (Tyskland U19-Spanien U19 @ Paul-Janes Stadion, Düsseldorf)
- Manquillo spelade från start till höger i backlinjen och gjorde det väldigt bra under stora delar av matchen. Till en början följde han inte med upp i anfall som många vant sig att se honom i Atlético B och de andra ungdomslagen han tagit sig igenom, men efter en halvtimmes spel började Manquillo verkligen ta för sig. Han hjälpte till att överbelasta högerkanten med sina löpningar utan boll, men fick aldrig riktigt inläggslägen. Hans fysik tillåter honom att täcka bollen på ett väldigt bra sätt vilket i sin tur gör att han sällan tappar den felvänd. I andra halvlek var han inte jätteoffensiv, men hängde ändå med upp i anfallen emellanåt. Det var dock i defensiven som han verkligen skulle visa upp sig när tyskarna kontrade. Med hjälp av sin snabbhet, men framförallt brytsäkerheten gjorde att Manquillo kunde göra så att Spanien slapp släppa igenom frilägen. Väldigt duktig i tacklingsspelet och följsam, gick endast bort sig en gång under i stort sett hela matchen.
Högerbacken spelade hela matchen.
Resultat: Tyskland U19-Spanien U19 1-0: Sebastian Kerk (21')
Koke (Spanien-Norge U21 @ Estadio Salto del Caballo, Toledo)
- Det spanska U21-landslaget fick en mardrömsstart på matchen mot våra nordiska grannar Norge. Redan efter 17 sekunder låg bollen i nätmaskorna bakom en överrumplad Joel i det spanska målet. En hög press mot den spanska backlinjen direkt efter avspark ledde fram till att norrmännen vann bollen högt upp i planen sedan den ene spanska mittbacken Íñigo Martínez drällt med bollen. Det första avslutet tog i stolpen men returen slogs in i öppet mål av Nielsen.
Men spanjorerna skakade snabbt av sig den kallduschen och började rulla boll på sedvanligt manér och innan halvtidsvilan hade man gjort tre mål. Först kvitterade Tello sedan han lämnat högerkanten och sökt sig in centralt utanför boxen och gått på ett avslut med vänstern intill den första stolpen. Ett dolt avslut som överrumplade den norska målvakten och påminner lite om hur en liten argentinare brukar avsluta i Barcelona…Koke som fanns med i startelvan som central mittfältare var ytterst delaktig i spanjorernas ledningsmål efter en kvarts spel. Först vinner han bollen på gränsen till straffområdet när norrmännen försöker sig på ett uppspel som misslyckas kapitalt så att spanjorerna kommer fri med tre spelare mot den ensamme norske målvakten Nyland. Koke petar bollen lite retligt i sidled till Tellos som i sin tur för helt öppet mål och enkelt kan rulla in 2-1 målet.
Det unga meriterade spanska landslaget spelar ut Norge totalt i den första halvleken och våra nordiska grannar får knappt hålla i bollen. Trots det massiva övertaget i bollinnehav så skapar man inte så många målchanser mot det väl samlade norska försvaret. Men i en snabb spelvändning efter en dryg halvtimmes spel gör man 3-1 via Rodrigo som förvaltar passningen från Muniain på bästa sätt. Koke spelar hela den första halvleken innan han bytts i paus och han gör en klart godkänd insats där bollvinsten och framspelningen till 2-1 målet finns färskt i minnet som det enskilt bästa momentet från Atléticomittfältaren. Men han visar fortsatt fin rörlighet, bra spelförståelse och ett vårdat passningsspel.
Resultat: Spanien-Norge 5-2: 0-1 Nielsen (1’), 1-1 Tello (5’), 2-1 Tello (15’), 3-1 Rodrigo (33’), 4-1 Canales (56’), 5-1 Tollas (76’), 5-2 Kastrati (87’)
Höjdpunkter från matchen hittar ni här!
Joel (Spanien-Norge U21 @ Estadio Salto del Caballo, Toledo 20:30)
- Även om målvakten Joel är utlånad till Wigan under vårsäsongen så förtjänar han ett kortare omdöme efter matchen mot Norge. Han får stå stora delar av matchen utan att ha något att göra då det spanska bollinnehavet är kompakt. De två målen som norrmännen gör i inledningen och i slutet av matchen är inte så mycket att göra åt för Joels del. Vid det första målet går det första avslutet från nära håll i stolpen via Joel och en norrman är först på returen… Vid det andra målet kommer två norrmän fria och Joel försöker att göra sig så stor som möjligt men Kastrati är kall och lägger in bollen vid närmsta stolpen.
Förutom dessa ingripanden sköter sig den utlånade målvakten sig helt ok.
Filipe Luis (Brasilien-Italien @ Stade de Genève, Genève)
- Luiz Felipe Scolari gav Filipe chansen på vänsterbacken när Brasilien ställdes mot Italien i en vänskapslandskamp under torsdagskvällen. Atlético-försvararen gick inte riktigt att känna igen i början av matchen då han tvekade lite väl mycket i defensiven är bl.a. Osvaldo tog sig in i straffområdet via brasilianaren och nickade strax över. Maggio hade också en väldigt bra löpning bakom ryggen på Filipe som inte riktigt höll koll på sin motståndare och det kunde ha slutat med ett baklängesmål. Efter de här situationerna spelade Filipe upp sig och började gå framåt i banan med Hulk bredvid sig på vänsterkanten. Även om man uppenbarligen såg att de aldrig hade spelat ihop så var ändå samspelet relativt ok. De flesta av Brasiliens anfall gick längs vänsterkanten i första halvlek och det skulle till slut löna sig när Filipe slog ett inlägg till Fred som visserligen nicktouchades av Montolivo innan de gamle Lyon-anfallaren kunde göra ledningsmålet för Brasilien. Filipe spelade ganska bra under sista 20-25 minuterna av första halvlek. Under andra halvan av matchen gick han knappt framåt i banan, något som säkerligen var ett direktiv från Scolari. Han fick koncentrera sig på att försvara då majoriteten av Italiens anfall kom längs deras högerkant. Filipe såg lite konfunderad ut emellanåt och backade väl mycket i försvarsspelet. Atleti-spelaren drog på sig en varning efter en tuff tackling där han visserligen inte touchade sin motståndare särskilt mycket, men glidtacklingen var inte bra timad. Det blev sammanlagt 75 minuters spel för vänsterbacken som ersattes av Marcelo.
Diego Costa (Brasilien-Italien @ Stade de Genève, Genève)
- Anfallaren fick äntligen göra sin landslagsdebut när han ersatte Fred med ungefär 25 minuter kvar av matchen. Han hade dock ingen större lycka ute på planen. Diego Costa såg lite vilsen ut i en konstig roll där han skulle agera någon sorts släpande anfallare bakom en trio i anfallsspelet till en början. Efter ett tag blev han den ensamma anfallaren. I ärlighetens namn fick han inte bollen tillräckligt många gånger för att han skulle kunna göra något på egen hand som vi vant oss. Det blev i alla fall debut.
Resultat: Brasilien-Italien 2-2: 1-0 Fred (33'), 2-0 Óscar (42'); 2-1 Daniele De Rossi (54'), Mario Balotelli (57')
Höjdpunkter från matchen hittar ni här!