Längden gjorde han till mittback

Längden gjorde han till mittback

I tredje delen får vi ta del av Urko González de Zarate. Innermittfältaren som gjorts om till mittback och som debuterade i Real Sociedad A före debuten kom i Sanse.

Urko González de Zarate Quirós
Född: 20 Mars 2001 (ålder: 19) Vitoria-Gasteiz
Längd: 189 cm
Land: Spanien
Position: Försvarare, defensivt mittfält
Nummer: 24
Typ av spelare: Duellstark mittback eller defensiv mittfältare 
Styrkor: Stark, mångsidig, teknik och passningar
Fot: Höger


Urko föddes i Vitoria-Gasteiz i Baskien. När han fyllde fem började han i Deportivo Alavés-skolan där han stannade fram till juni 2016. Klubben ville förlänga med honom för hans fina insatser men efter erbjudande från Zubieta valde han att spela för klubben mer norr ut. Han startade sin karriär som mittfältare men har på senare dagar omvandlats till försvarare. Mittbacken sticker ut för sin längd, vilket har lett till att ledarna från San Sebastian satsade på honom som en mittback snarare än som en pivot.

Det tog inte heller lång tid för Urko att imponera i San Sebastian. Han fick ganska tidigt mycket beröm och kallades till det spanska u17 laget. Under denna tid levde han mycket på sin storlek då han oftast var mycket större än sina andra juniorkollegor.

Den 3e februari 2019 blev han uppkallad i en match för la reals tredje lag ”Real Sociedad C”. Han fick komma in i halvtid och spela. Detta blev hans senior debut. Tyvärr blev det hans enda framträdande i laget under den säsongen. Under nästkommande säsong 19/20 blev han uppflyttad till Real Sociedad C på permanent basis. Han fick spela 21 matcher och spelade ofta mittback. Den 1:e juli 2020 belönades han med ett nytt kontrakt till 2024 och även en uppflyttning till Sanse.

Denna säsong började ganska osannolikt för Urko när han blir uttagen i Real Sociedads A-trupp mot Real Madrid i La liga. Matchen spelades den 20e september och Urko fick debutera genom att komma in i den 89 minuten istället för Guevara på mittfältet. Detta hände alltså innan han ens hade spelat en enda match i Segunda B för Sanse. Han har varit uttagen i ytterligare sex matcher för representationslaget.

Samtidigt som Urko varit med i sju matcher för Real Sociedad är han även delaktig i Sanse:s säsong. Han har en given plats som mittback och har spelat nio av de första tolv matcherna. Urko är just nu med i två lag och frågan är hur länge han kommer att vara det.

Min bedömning:
Jag har inte sett en hel match med Urko men jag har kollar en del höjdpunkter med honom. Hans spelstil
tror jag kan vara en tillgång för Real Sociedad framöver. Just nu besitter vi inte någon spelare som är så duellstark som honom. Positionen mittback är något vi haft vissa problem med de senaste åren. En annan positiv sak är att han kan gå upp på mittfältet och spela om det behövs lite fysik där. Jag hoppas han kommer fortsätta spela kontinuerligt i Sanse denna säsong och nästa år kanske bli utlånad till en Segunda klubb eller ett lägre rankat lag i La liga. För att sedan när det blir säsong 22/23 kunna utmana på riktigt som startspelare i La Real.

Aupa La Real
 

Mike Billman@Zebillman2021-02-10 09:00:00
Author

Fler artiklar om Real Sociedad