Lucka #17: Historier från spanska fotbollsarenor

Lucka #17: Historier från spanska fotbollsarenor

Spanienredaktionens julkalender avslutar året som varit 2019 med en rad krönikor, anekdoter och berättelser från den spanska fotbollen. Här är fem historier från spanska fotbollsarenor.

Tittar man bara lite extra så finns det intressanta, udda, roliga och konstiga berättelser överallat inom spanskfotboll. I den här texten kommer jag lyfta fram fem stycken sådana som har med spanska fotbollsarenor att göra.

Atotxa/Anoeta och fiskarfyrverkerier

När Alexander Isak gjorde sitt första mål för Real Sociedad på hemmarenan Anoeta mot Barcelona så sprang Juan Iturralde ut från arenan. Han tog fram två fyrverkerier och sköt upp dem i luften. Det var nummer fem och sex i antal raketer som Iturralde, i sin Real Sociedad-tröja, avfyrade denna lördag.



Det är en tradition som sägs ha tagit sin start på Real Sociedads gamla hemmaarena Atotxa under 1960-talet när Patxi Alkorta tog sig an uppgiften att informera fiskarna ute på havet, som inte hade tillgång till radio, hur det gick för Real Sociedad. Två fyrverkerier efter varandra betydde att La Real hade gjort mål, var det däremot motståndarna som hittat nätet så avfyrades endast en raket.

När Real Sociedad 1993 flyttade till sin nya arena Anoeta så var man tvungen att avsluta traditionen då UEFA förbjöd den. Men efter flera år och flera misslyckade försök att ändra på beslutet så lyckades man till slut. När Sevilla kom på besök i September 2006 för en match som inte sände på tv, pågrund av en konflikt mellan Sevilla och tv-operatörerna, så var raketerna tillbaka. Juan Iturralde kunde på så viss berätta för alla i San Sebastian som inte befann sig på arenan, hur det gick för Real Sociedad. Något han har fortsatt med och gör än idag.



Simbassängen Balaídos

Celta de Vigo är nog den enda klubben i Spanien som har en fotbollsarena som även skulle kunna användas som en simbassäng.

Att det regnar mycket i Galicien är ingen överraskning för någon, trots det tänkte man nog inte helt igenom sitt val av plats när Estadio Balaídos byggdes 1925. Celtas arena ligger nämligen över floden Lagares. Vilket förklarar varför två läktarsektioner på arenan heter “Río Alta” och “Rio Baixa”, Höga floden och låga floden.

Problemet är bara det att Rio Lagares som går från havet, igenom ena läktaren på Balaidos, och vidare inåt landet, vid flera tillfällen inte klarat av att ta emot allt det regnvatten som öst ner över staden. Månaders regn har vid fler än ett tillfälle skapat stora översvämningar där Balaídos i stortsätt hamnat under vatten.

1977 såg fem månaders konstant regn till att Lagares svämmade över och planen på Balaídos låg under 1,5 meter vatten. Det ledde till att en match mellan Celta och Betis fick skjutas upp. När situationen inte blev bättra, skapades en temporär lösning av stadens brandmän, där man helt enkelt installerade någon sorts pump för att få bort vattnet från planen, för att nå planen fick spelarna gå på en planka.



I stortsätt varje år blir det någon typ av vattenproblem för vaktmästaren på Balaíods att försöka lösa, men den värsta situationen i moderntid kom i januari 2016. Precis innan Celta skulle ta sig an Atletico de Madrid gjorde de enorma skyfallen att Balaídos ännu en gång hamnade under vatten.

Matchen kunde till slut spelas men stora skador hade gjorts på arenan. Shoppen tvingades stängas och sedermera flyttas. Omklädningsrummen och spelargången fick stora skador, vilket senare ledde till välbehövd renoveringar, och både omklädningsrum och spelargång ligger idag på en annan plats. Även pressrummet låg helt under vatten och för resten av säsongen fick presskonferenserna hållas en våning upp i presidentlogen.

Katedralen San Mamés

Athletic Clubs hemmaarena San Mamés, såväl den nya som den gamla, har i åratal kallats för Katedralen.

Gamla San Mamés byggeds 1913 och låg i närheten av kyrkan San Mamés. Döpt efter helgonet Saint Mammes, en kristen martyr som kastades till lejonen av romarna men överlevde efter att ha tämjat dem. Vilket även förklarar varför Athletic Club kallas för “Los Leones”.

Då både fotbollsarenan och kyrkan bar samma namn, San Mamés, börjades Athletics hemmaarena, för att skilja på de två, i folkmun att kallas för Katedralen. Smeknamnet fastnade och San Mamés kom så småningom att ses som hela Spaniens fotbollskatedral.

Athletic fansens enroma dedikation, att likt kristna går till kyrkan varje söndag, gå på fotboll varje helg och den atmosfär som alltid skapas på deras hemmamatcher har gjort att smeknamnet verkligen passar.



Ipurua och fabrikssirenen

Staden Eibar är idag känt världen över för sitt fotbollslag, laget från den minsta staden att någonsin nå Spaniens högstadivision. Men historiskt är det inte fotboll utan industri som staden Eibar levt på.

I åratal vaknade man upp kl 07.30 varje morgon av den tjutande sirenen från Alphafabriken, som sa till invånarna att det var dags att gå till jobbet. Sen slog den industriellakrisen till på 1980-talet, Alphafabriken revs och krisen drabbade hela staden hårt.

Sirenen ljuder dock än, den togs om hand och förflyttades senare till SD Eibar hemmaarena Ipurua, 30 minuter inför varje hemmamatch tjuter sirenen. Inte för att säga till invånarna att gå till jobbet utan för att meddela dem att det är dags att gå på fotboll.



Buenavistas skyttegravar

Estadio Buenavista byggdes 1932 och såg flera historiska fotbollsmatcher. Det var här Isidor Lángara, Spaniens kanske genomtiderna främsta målskytt, skrev historia. 281 mål på 220 matcher, varav 231 på 160 officiella matcher gjorde han under sin första sejour i Real Oviedo. Säsongen 1933-34 gjorde han 60 mål på 32 matcher för klubben och 9 mål på 5 matcher för Spanien, ingen spansk spelare har någonsin kunnat slå det rekordet.

Real Oviedo avslutade säsongen 1935-36 på tredjeplats i LaLiga som ett av landets absolut bästa klubbar. Sen bröt det spanska inbördeskriget ut och när LaLiga återupptogs 1939 kunde Real Oviedo inte delta. Deras hemmaarena Buenavista låg nu i ruiner och flera av deras spelare, inklusive Lángara som var från Baskien, befann sig i exil i Sydamerika.

Under inbördeskriget hade Buenavista transformerats från en fotbollsarena till ett slagfält, genom planen från ett mål till de andra hade soldater byggt enorma skyttegravar medan bomber hade förstört läktarna.

Det tog tid innan fotboll åter kunde spelas på planen, men Buenavista byggdes upp på nytt. Real Oviedo återvände till att på nytt spela i LaLiga 1940-41 och efter att ha gjort succé i Argentina återvände även Lángara till klubben 1946.

1958 bytte Buenavista namn till Estadio Carlos Tartiere och 1982 blev Tartiere en av värdarenorna när Spanien anordnade VM. 2003 revs arenan efter att Real Oviedo flyttat till sitt nya sin nuvarande hemmaarena, även den kallad Estadio Carlos Tartiere.

Idag står ett hotell på den plats där Buenavista en gång låg och de senaste åren har Real Oviedo använt just det hotellet under förberedelser för större matcher så som derbyt mot Sporting Gijón.

Alexandra Jonson@AlexandraJonson2019-12-17 07:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien