Lucka #6: La Ligas sämsta värvning någonsin

Lucka #6: La Ligas sämsta värvning någonsin

Spanienredaktionens julkalender fortsätter rakt in i julsäsongen med en rad krönikor, anekdoter och personliga historier från den spanska fotbollen. Dags för La Ligas kanske sämsta värvning genom tiderna. Någon ska ju vara det också.

Philippe Christanval. Ett namn du lika gärna kan ha missat som sett på listor när det vankas ranking av FC Barcelonas sämsta värvningar genom tiderna, för det är ungefär det arvet han lämnat efter sig. Bortglömd eller sämst någonsin.

Som 12-åring anslöt Christanval till franska fotbollförbundets beryktade akademi INF Clairefontaine (Institut national du football de Clairefontaine) strax utanför hans hemstad Paris där han växte som både människa och fotbollsspelare bredvid andra exceptionella talanger, bland annat den ett år yngre Nicholas Anelka som Christanval kom att komma mycket nära.

På Clairefontaine tränar de främsta spelarna i respektive åldersgrupp vilket betytt att eminenta namn som Thierry Henry, Blaise Matuidi, Kylian Mbappé med flera har gått den vägen, så Christanval var speciell helt enkelt.

En spelare utöver det vanliga. Under mitten av 90 talet, som tonåring, gick flyttlasset till franska sydkusten och toppklubben AS Monaco. Det dröjde inte länge efter uppflyttningen till A-laget innan debuten kom och ännu fortare gick det för den eleganta och bolltrygga mittbacken att bli ordinarie.

Före sin tid enligt många, en stor talang enligt alla. Som 21-åring säsongen 99/00 startade han 25 av 34 matcher i det Monaco som vann ligan och hans framstående insatser gav honom titeln Årets unga spelare. Framgångarna gav givetvis ringar på vattnet och inom loppet av ett år hade han både debuterat i franska landslaget och gått till FC Barcelona.

Frankrikes största sporttidning L’Equipe sammanfattar nog hypen bäst genom sina beskrivning av Christanval som ”framtiden” och ”inte bara Laurent Blancs ersättare utan den som ska leda fransk fotbolls nya generation”. Enda vägen härifrån måste ju vara uppåt, tänkte alla. Men oj så fel de skulle ha.

Usla prestationer på planen
Barça betalade €17M för den då 22-åriga fransmannen vilket placerade honom på plats nummer sex på listan över klubbens dyraste värvningar någonsin, det var alltså ingen liten investering på den tiden. Till historian ska tilläggas att det stormade kring Barcelona under denna period, var det inte tveksamheter kring någon av presidenterna eller tränarna så var det usla prestationer på planen.

Christanval kom till ett Barcelona som bara ett år tidigare ersatt den så länge sittande presidenten Josep Lluís Núñez (1978-2000) med dennes vice-president Joan Gaspart. Den senare visade sig vara totalt inkapabel till att leda en fotbollsklubb som FC Barcelona vilket sipprade rakt igenom organisationens alla led och hela vägen ner till fotbollsplanen. Mellan 1999 och 2005 hade laget sex olika huvudtränare, vann inte en enda titel och slutade bara bättre än 4:a under två säsonger av fem.

Hur som helst, stormigt kring klubben eller ej så spelades fotboll hur dålig den nu än må ha varit och Philippe Christanval kanske symboliserar denna period bättre än någon annan. På något egendomligt vis lyckades Christanval ta plats i dåvarande tränare Carles Rexachs startelva betydligt oftare än inte och ingen förstod varför.

Den spanska tidningen AS har listat fem usla spelare i Barcelonatröjan och det är ingen skräll att Christanval var med på den:



Smeknamn – ”Christandålig”
Som jag nämnde i inledningen, Christanval infinnes på alla rankingar du kan hitta över Barcelonas sämsta värvningar genom tiderna och han kvalar in på grund av förväntningar och prislapp kontra prestation på planen. Jag menar, det var ju inte för ingenting han kallades ”Christanmal” (’Mal’ = dålig, på spanska).

Tiden i Barcelona blev av förklarliga skäl inte långvarig, när Louis van Gaal kom tillbaka i en andra sejour sommaren 2002 petades fransmannen fullständigt. 39 matcher 01/02 blev till 8 matcher 02/03 och i slutet av den säsongen bröts hans kontrakt i förtid.

En lovande karriär mynnade ut i ingenting och efter kortare sejourer i Marseille och Fulham la Philippe Christanval av bara 29 år gammal 2008 för att leva ut sin andra dröm, att bli juvelerare och öppna egen butik hemma i Paris.

Framgångssagor är fina men alla Philippe Christanvals där ute ska inte glömmas, det är oftast de som är de mest fascinerande.

Marcus Bring2019-12-06 07:00:00

Fler artiklar om Spanien