Manchester City–Real Madrid: 4–3 – En sminkad gris

Real Madrid tog sig till Manchester för att möta världens just nu bästa klubblag, och det syntes. Efter total dominans från hemmalaget vänder man hem med underläge, men frågan är om Real inte är det laget som, sett till matchbild, är nöjdast med resultatet.

Man har knappt hunnit ner i soffan innan Mahrez utmanar ett passivt bortaförsvar, lyfter in bollen till Kevin De Bruyne som stångar in ledningsmålet för Manchester City. 1–0 på tavlan och Real Madrid-försvaret såg ut som att de inte förstod vart de hade tagit vägen eller hur det hade gått till. Hemmalaget pumpade på och det tog bara åtta minuter innan Gabriel Jesus hade vänt bort Alaba och dubblerat hemmaledningen. Känslan var att det här kunde sluta med tennissiffror. Minst.

Halvtimmen spelad vinner Modric en 50/50 och får fram bollen till Mendy. Fransmannen, som annars knappast var särskilt lyckad framåt idag, slår ett hyfsat inlägg mot Karim Benzema. Hyfsat är dock allt som krävs för att Benzema ska kunna skapa underverk. Världens just nu bästa fotbollsspelare vinklar in en vänstervolley via Edersons vänstra stolpe, och på något sätt går lagen in i halvtidsvila med ställningen 2–1, trots att City hade möjligheter att leda med både 3 och 4–1.

City fortsätter andra halvlek med stort spelövertag. Real Madrid har enorma bekymmer med att spela sig ur Citys höga presspel, där bollen oftast hamnar hos Courtois, som därefter mest bara skickar bollen så långt det någonsin går. Fernandinho har tagit platsen som högerback efter att John Stones fått kliva av sent i första pga. skada, det var nog många med mig som slickade sig runt munnen när man tänkte på Vinicius möjligheter mot en trög 36-åring, men tji fick vi. Typ. Fernandinho bombar istället fram på en överlapp, slår ett utmärkt inlägg till Phil Foden, som helt ensam kan nicka in bollen från sisådär fem meters håll. 3–1 och mörkret föll igen. Men! Fernandinho är fortfarande ganska trög, åtminstone när han ska försöka vända hem och jaga Vini. Stjärnskottet släpper bollen mellan både sina egna, och landsmannens ben och stormar hela vägen fram till mål. Det gick bara två minuter mellan 3–1 och 3–2.

City blir något mer försiktiga ju längre matchen går, men har fortsatt ett enormt spelövertag. Trots att man knappast forcerar känns det hela tiden som att det fjärde målet ska komma, och det gör det också till slut. Kroos kapar Zinchenko strax utanför straffområdet, och nästan alla inväntar domarens signal. Det gjorde inte Bernardo Silva. Han snappade upp bollen och fullständigt mosade upp den i Courtois första kryss. Mörker igen.

Real gör sitt bästa för att etablera anfallsspel, men lyckas väl så där. Med tio minuter kvar skakar Camavinga fram en frispark som lyfts in, och slås till med handen av Ruben Días. Domaren tvekar inte när han pekar på straffpunkten, oavsett märkliga röster om någon touch på portugisens huvud före handen. Nu var det dags för Karim Benzema igen. Benzema som närmast kommer från dubbla(!) straffmissar mot Osasuna. Man vågade knappt titta. Benzema vågade dock slå en straff som direkt för tankarna till Zinedine Zidane och VM-finalen 2006. Galningen väljer alltså att i det här skedet gå fram och slå en panenka som svävar, och svävar… och svävar. Efter vad som kändes som en evighet letade sig in precis under ribban. Benzema är tvåmålsskytt, går upp i egen skytteligaledning i Champions League och tar Madrid upp till 4–3 i matchen.

Sammanfattande tankar
När domaren till slut blåser av föreställningen känns det konstigt nog som att det är Real Madrid som har vunnit matchen. Det har man sannerligen inte, men att det här endast slutade med en uddamålsförlust kändes onekligen som en vinst. City bör vara frustrerade att man inte lyckades punktera dubbelmötet, och att man nu måste ta sig an de ökänt långa 90 minuterna på Bernabeu med ”bara” 4–3 med sig.

Vi ska inte glömma att City, ihop med Liverpool, är världens absolut bästa klubblag för tillfället. Vi får dock inte heller glömma vilken usel insats detta var från Real Madrid i stora stunder av matchen. Defensiven i den här matchen liknade någonting man ser på en stökig gräsplätt när det spelas korpen. Precis som vi har sett genom hela slutspelet är det stunder av extrem individuell briljans som håller oss kvar i det här dubbelmötet. Men oavsett hur väl Benzemas foundation täcker finnar, eller vilket fint skimmer Vinicius ögonskugga ger, så är även en sminkad gris just en gris.

Spelarbetyg:

Courtois: 2
Tycker själv att han borde gjort mer på Citys fjärde mål. Gör ett par räddningar, men kan inte få högre än 2 med fyra insläppta, trots att många av dem är snudd på omöjliga för honom.

Carvajal: 2
Är väl den som sköter sig bäst defensivt, men tvåan är ändå snäll. Ofta panikslagen med bollen vid fötterna.

Militao: 0
Har aldrig satt en nolla förut, men här kommer den. Vad var det som hände? Såg ut som han gjorde i den där mardrömsmatchen mot Shakhtar som vi alla minns. Välkommen Rüdiger.

Alaba: 1
Hade nog också landat på nollan om han inte hade blivit utbytt i halvtid. Ihop med Militao totalt vilsen.

Mendy: 2
Slår en duglig assist, annars även han tyvärr usel.

Fede Valverde: 2
Sliter och kämpar. Hjälper Carvajal mycket i defensiven. Händer annars inte mycket.

Kroos: 2
Har en mardröm med att vara ensam sittande mittfältare. Hjälper dock laget flera gånger med att lyckas få behålla bollen åtminstone några minuter

Modric: 2
Likt Kroos viktig med sinn bolltrygghet, men har det också väldigt kämpigt egentligen hela matchen.

Vini Jr: 3
Gör ett jättefint mål där han grundlurar Fernandinho. Får annars slita väldigt i defensiven och blir utbytt efter att ha sprungit slut sig själv.

Benzema: 3
Gör två mål, såklart. Har annars inte särskilt mycket att jobba med. Har några aktioner i andra där han visar att han är bäst i världen.

Rodrygo: 2
Gör mest ett stort defensivt arbete. Det finns tillfällen där man tror att han ska komma loss, men det lilla sista saknades varje gång.

Inhoppare:

Nacho: 1
Stöter bort sig helt och höll ihop med Militao på att bjuda på ytterligare ett mål. Var precis som de andra mittbackarna helt vilse.