Officiellt: Atlético de Madrid straffas av FIFA under de kommande övergångsfönstren

Officiellt: Atlético de Madrid straffas av FIFA under de kommande övergångsfönstren

Atlético kommer inte kunna registrera spelare under de kommande två övergångsfönstrena efter att ha brutit mot FIFA:s bestämmelser kring minderåriga, men det påverkar inte det nurvarande i januari.

Efter mer än ett år av undersökningar, överläggningar och diverse analyser av de dokument som Atlético de Madrid skickat in till FIFA gällande minderåriga spelare har det internationella fotbollsförbundet tagit ett beslut. Den spanska huvudstadsklubben har drabbats av ett förbud att registrera nya spelare under de kommande två övergångsfönstrena, dvs. i sommar och i januari 2017 sedan man brutit mot FIFA:s bestämmelser gällande minderåriga fotbollsspelare. 

FIFA publicerade ett pressmeddelande vid 13:21 under torsdagen där man förklarade att Atlético brutit mot artikel 5, 9, 19 och 19bis samt annex 2 och 3 när det gäller övergångsreglerna kring minderåriga fotbollsspelare. Atlético har också bötfällts med 930,000 CHF och fått 90 dagar på sig att lösa situationen kring de spelarna fallet handlar om. FIFA meddelade även att den nyligen avslutade undersökningen omfattar minderåriga spelare i perioder mellan 2007 och 2014 utan att vara mer konkreta gällande vilka fall det verkligen handlar om och när övertrampen har begåtts. 

Vad är det som gäller?
Precis som i fallet var med Barcelona får Atlético köpa spelare, men de får i sin tur inte registreras i LFP:s databas och sedemera FIFA:s "Transfer Matching System" där samtliga måste vara inskrivna innan de kan användas. Det betyder att potentiella värvningar (eller inlåningar för den delen) som man gör klart med under sommaren 2016 och i januari 2017 måste vänta till den 1 juli 2017 innan de kan representera Atlético i officiella turneringar och träningsmatcher. Det är nämligen då som övergångsförbudet går ut. Om man däremot bestämmer sig för att värva spelare under januarifönstret och registrera de som nyförvärv för att sedemera låna ut de under den resterande fram till sommaren är det tillåtet. När det gäller spelare som är på lån hos andra klubbar kan Atlético ta tillbaka de i spelartruppen efter att deras låneperiod tagit slut eftersom de redan är registrerade som Atlético-spelare i FIFA TMS.

Manzanares-klubben har 12 spelare under kontrakt som för närvarande befinner sig på lån hos andra klubbar (se samtliga i Altas y Bajas 2016) där vissa av deras låneföreningar har speciella förmåner kring vissa. Det är fallet med Josuha Guilavogui där Wolfsburg har en köpoption på spelaren, detsamma gäller Léo Baptistão (köpoption i regionen på €6-9 miljoner) och Javi Manquillo (Olympique Marseille, €25 miljoner). När det gäller kontraktsförlängningar spelar inte FIFA:s straff någon roll. Man är fri att förhandla med vem man vill som redan har kontrakt med klubben. 

Atlético kan överklaga beslutet till idrottens skiljedomstol (CAS) för att sedemera skjuta upp registreringsförbudet.

Mer information kommer under dagen..

Zoran Zoriczoranzoric@gmail.comzoranzoric2016-01-14 13:23:00
Author

Fler artiklar om Atlético