Santiago Bernabeu, 2024-10-22 21:00

Real Madrid - Dortmund
5 - 2

Real Madrid 5-2 Borussia Dortmund - Världens officielt bästa spelare är här!

Lugnet före stormen, det skulle denna match agera som inför El Clasico till helgen, en repris på fjolårets Champions League final. Men stormen kom tidigt, och Real Madrid fick verkligen kämpa hårt för sina 3 poäng.

Första halvlek:
Hemmalaget inledde intensivt med att föra spelet första 15, men efter några halvchanser från Real Madrid vaknade Dortmund till. 2 stora defensiva misstag, och plötsligt låg Real Madrid under med hela 0-2, 2 mål på 4 minuter, efter 34 minuter.

Man svarade nästan genast när man minuten senare träffar målramen 2 gånger på 2 skott.

Det kändes som en dålig kväll inför en tuff lördag. Laget lyckades knappast skapa chanser, och de chanserna man faktiskt skapade var halvchanser som man inte tog.

Man hade även svårt att på ett säkert sätt stoppa Dortmunds halvchanser.

Man startade andra halvlek positivt och visade framfötter genom att föra spelet och skapa ett flertal chanser. Både Vazquez och Vinicius kom nära, men Köbel stod formidabelt.

Dock hände något, när Mbappe spelar fram bollen till Rudiger på ett elegant sätt, som blir 1-2 målet, 1 timme in.

Bernabeu kände att ännu en magisk europakväll väntade på oss. Och de hade rätt. 2 minuter senare har Vinicius gjort 2-2 efter Mbappes förspel.

Man spelade ett säkert spel fram till 80e minuten, med några chanser på statistiktavlan, men annars ett kontrollerat spel.

Sista 10 kom Mbappe nära ett ledningsmål ett flertals gånger, men det ville sig inte för fransmannen, dock hade man en annan världsstjärna vid namn Vinicius Jr, som tog klivet som matchens lirare, och möjligtvis världens officiellt bästa spelare om mindre än en vecka.

Lucas Vazquez gjorde 3-2 i den 83 minuten och Vinicius kunde, efter 2 magiska soloräd och en bortkastad matchtröja, säkra säsongens första hat trick och en viktigt 5-2 vinst inför en av säsongens stora ödesmatcher på lördag.

Generella Tankar
Matchen var inte väl genomfärd, möjligtvis på gränsen till godkänt, men den andra halvleken är standarden för oss Real Madrid fans, och inte minst klubben.

Den defensiva obalansen är väldigt tydlig i matcher där vi spelar mycket utan boll. Under stora delar av första halvlek stod Vini och Mbappe vid mittlinjen och inväntade en kontring, vilket förstås var taktiken, men det är inte hållbart.

Rodrygo gick av med en skada där han tog sig för baksidan av låret, en muskelskada vi inte har råd med. Kan det bero på att han har defensiva uppgifter olikt de andra 2? Kanske.

Men man måste lösa det snabbt, även mittfältet som idag inte hade en renodlad defensiv mittfältare, framför ett halvstarkt försvar.

Inför lördag är jag ännu mer nervös nu, efter en dålig första halvlek känner jag mig tveksam till hur det kommer att gå.

Men med en inform Vinicius, som spelare sin sista match innan han *med störst sannolikhet* vinner sin första Ballon D'Or, förväntar jag mig en av de bästa bataljerna i modern El Clasicos historia.

Courtois - 3
Gjorde det han kunde, släppte in 2 mål, men räddade några viktiga skott.

Vazquez - 3
Defensivt svag genom matchen, men med det till synes vinnande målet, förtjänar han en 3a.

Militao - 2,5
Inte en enda vunnen tackling, dock solid i försvaret.

Rudiger - 3,5
En magisk tysk skalle som inledde comebacken, och stark defensivt.

Mendy - 1,5
Fotbollens berg-och-dalbana. En match är han magisk, sen är han horribel. Bidragande faktor till båda av Dortmunds mål.

Valverde - 3
Kom aldrig riktigt in i matchen, hade några skott som inte var farliga, men alltid hårt arbetande.

Bellingham - 2,5
En tyst match för engelsmannen, igen.

Rodrygo - 3,5
Stark andra halvlek och bidrog till 3-2 målet.

Mbappe - 3,5
Fick en assist och nästan en till vid 2-2 målet, men annars en tuff match för fransmannen. Han hade några bra chanser, men lyckades aldrig göra mål. Klart en av de bättre på plan.