Real Madrid - Atletico Madrid - Slaget om Madrid

Då var det dags för ett nytt derby mellan de två gigantiska Madrid-lagen. Skulle Atletico minska ner gapet till serieledarna eller skulle Real Madrid skaka av sig Atletico för gott denna säsong? Utfallet blev det sistnämnda men det var inte en enkel historia.

Startelvor

Real Madrid
Courtois
Carvajal Ramos Varane Mendy
Casemiro Kroos
Valverde Modric Isco
Benzema

Atletico Madrid
Oblak
Vrsaljko Savic Felipe Lodi
Correa Llorente Thomas Saul
Morata Vitolo

Första Halvlek
Matchen drog igång och det var tydligt att de vitklädda tänkte hålla i taktpinnen, åtminstone när det kom till bollinnehavet. Zidanes plan för att skapa chanser var att överbelasta Atletico med spelskicklighet och en massa mittfältare men det enda som han åstadkom var bollinnehav. Atletico lät Real ha bollen men kontrade väldigt skickligt. Det dröjde inte många minuter innan Atletico skapade sin första chans genom Vitolo men Courtois stod i vägen. Matchen fortsatte på samma sätt även om Valverde gjorde ett par försök till omställningar men hans lagkamrater var helt obenägna att ställa om i samma fart. I den 24:e minuten hittade Correa en fin yta i straffområdet men denna gång var det stolpen som stoppade gästerna att ta ledningen. Real Madrid fortsatte att äga bollen men det slutade allt för ofta i meningslösa inlägg från någon av ytterbackarna som togs bort enkelt av Atleticos försvar. Senare så uppstod det en situation där Morata föll något enkelt i straffområdet där domaren valde att fria. Det är en 50/50 situation men undertecknad hade inte protesterat allt för kraftigt om domaren hade pekat på straffpunkten. Innan domaren blåser för halvtid skapar Atletico ytterligare en farlig chans genom Correa men han blir avblåst för offside efter granskning av VAR.

Andra Halvlek
Det har diskuterats ofta att Zidane saknar spelidé och tanke bakom det han gör även om den diskussionen borde varit död för länge sedan. Om den fortfarande kvarstår hos vissa så visar Zidane fingertoppskänsla och mod genom att göra ett dubbelbyte i paus som i slutändan förändrade hela matchen. Kroos och Isco ut, Vinicius JR och Vazquez in. Detta gav effekt direkt för plötsligt hade Real Madrid fart och rörlighet i anfallsspelet som Atletico hade svårt att hävda sig emot. Det dröjde inte längre än till 56:e minuten innan pånyttfödda Vinicius JR hittade fram till den för dagen utmärkta Mendy som spelade fram Benzema. 1-0 till de vitklädda och även om det inte var fullt rättvist så var det ett helt annat Real Madrid som klev ut i andra halvlek. Efter målet så fortsatte de vitklädda att sätta hög press och tryck mot Atletico som hade stora utmaningar att värja sig och för den delen etablera ett spel. Simeone försökte desperat att ändra matchbilden genom ett dubbelbyte i den 74:e minuten, bland annat skickar han in den nyligt hemkomna Carrasco efter sin ”semestertripp” i Kina. Trots detta spelade Real Madrid relativt enkelt av resterande av matchen, mycket tack vara den defensiva struktur som Zidane har skapat. 1-0 till hemmalaget skrivs slutresultatet och gapet i tabellen har ökat till 13 poäng. Snipp, snapp, snut så var sagan slut för Atleticos jakt på ligatiteln.

Sammanfattning:
Denna match hade två ansikten där Atletico klart vann första halvlek medan Real Madrid vann den andra. Det som fällde avgörandet till slut var helt enkelt effektiviteten hos hemmalaget samt Zidanes taktiska skicklighet.

Nyckelpunkter:

Zidane
Man behöver inte backa bandet längre än till mitten av hösten då tonläget runtomkring i världen och framförallt bland våra egna supportrar var något helt annat än idag. Fransmannen skulle sparkas för han kunde bara träna ”färdiga lag”, det fanns ingen spelidé, Zidane favoriserade enbart de rutinerade spelarna och han var inte rätt person för att styra upp vår generationsväxling. Idag är situationen något helt annat då Zidane har skapat Europas bästa defensiv, fått igång samtliga spelarna i truppen samt leder ligan med 6 poäng med en mer match spelad.
Han var inte ute helt rätt under första halvlek med sin laguttagning men något som nästintill är unikt för Zidane är hans förmåga att faktiskt förändra matchbilder. Folk som pratar om att han saknar en spelidé så kan jag svara är enkelt på den frågan. Zidanes spelidé är att vinna matcher, det är inte krångligare än så.

Ferland Mendy/Försvarsspelet
Real Madrids trupp är inte färdig för den saknar spelare som kan avlasta Benzema med målskyttet och detta kan bli ett problem på sikt men vad gör det när Real Madrid för tillfället har Europas bästa defensiv. Detta finns det många bakomliggande faktorer till detta men en stor del i det har en viss fransman som kom inför säsongen. Hans namn är Ferland Mendy och visst han är ingen Marcelo offensivt men oj vilken förstärkning defensivt han är. Mendy har stängt sin kant fullständigt sista tiden och offensivt växer han för varje match med sina kraftfulla löpningar. Han är inte riktigt där men ser det snarare som en tidsfråga innan vi åter igen kan tillskriva oss själva världens bästa vänsterback.

Diamanten
Zidane har försökt att återuppliva sin framgångsrika diamant vid ett flertal tillfällen under säsongen men efter gårdagens första halvlek är det kanske dags att lägga den till handlingarna. Den har sina fördelar men med enbart mittfältare förutom Benzema har vi vid alla tillfällen haft svårt att skapa chanser. Formationen i sig är inte fel men i dagsläget har vi inte den offensiva kraften för att bemästra den och det var snarare tur än skicklighet att vi inte tappade matchen igår på grund av den.

Spelarbetyg
Courtois – 3,5 Belgaren var åter igen prickfri och räddade kvar oss i matchen under första halvlek. Courtois har hittat tillbaka till att bli en av världens absoluta främsta målvakter.
Carvajal – 3 Gör det han ska under matchen. Stänger till sin kant bra och fyller på vid behov. Klart godkänd.
Ramos – 3,5 Var nästintill prickfri och vann väldigt många dueller. Väldigt stark form för tillfället.
Varane 3,5 Fransmannen har verkligen hittat tillbaka till sin gamla form. Konstant felfri nuförtiden.
Mendy 4,5 Mendy var helt prickfri och låg bakom vinsten med sin assist till Benzema. Enormt kraftfull när han ångar på men även rent tekniskt höjer han sig för varje match.
Casemiro -4 Världens bästa defensiva mittfältare är åter igen nyckeln på mittfältet. Vinner nästintill alla dueller och har förbättrat sitt spel med boll avsevärt.
Kroos – ut 46, 2,5 Klev av i halvtid men gjorde en helt ok halvlek precis som resterande av laget.
Modric – 3,5 Kroaten var outtröttlig ikväll. Var överallt både offensivt som defensivt trots sin ålder.
Valverde -4 Om man slår upp ordet dynamisk i ordboken ser du Valverde. Trots sin ringa ålder är han så när som komplett. Man förvånas varje gång över hans otroliga explosivitet. Drev igenom Atletico på egen hand vid flertal tillfällen men saknade tyvärr understöd av sina lagkamrater.
Isco - ut 46, 2 Ibland är han fantastiskt och ibland är han inte allt så fantastiskt. Ikväll var han tyvärr det sistnämnda. Hade svårt att skapa något av värde.
Benzema -3,5 Väldigt ensam men gjorde det han kunde och det var att avgöra matchen.
Vazquez –  in 46, 3,5 Väldigt energisk i båda riktningarna och hade absolut en del till att Real kunde ta hem vinsten.
Vinicius JR – in 46, 4 Låg bakom segermålet och är fruktansvärt stark 1 mot 1. Zidane har hjälpt honom tillbaka till den formen som han hade för ett år sedan. Om han bara slipar på sin slutprodukt så kommer han bli ostoppbar inom en överskådlig framtid.

Statistik
Real Madrid – Atletico Madrid
Bollinnehav 65 - 35
Skott på mål 5 -1
Skott utanför mål 8-3
Frisparkar 12-18
Hörnor 5-6

Per Lundgren2020-02-02 19:08:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid