Reale Arena, 2024-10-06 21:00

Sociedad - Atlético
1 - 1

Real Sociedad–Atlético Madrid: Två tappade poäng
Julian Alvarez stod för Atléticos mål i en blek insats borta mot Sociedad.

Real Sociedad–Atlético Madrid: Två tappade poäng

Atléticos tidiga ledningsmål gav chaufför Simeone inget annat val än att parkera bussen på arenan. Ett lågt försvarande Atlético försökte hålla sin ledning in i det sista. Men Sucic drömmål sköt hål på bussen och lagen delar på poängen.

Real Sociedad supportrarna stod för en otrolig inramning, hela arenan stod upp när inmarschhymnen spelades. Det stora utropstecknet i Atléticos startelva var att Barrios var tillbaka och att Sörloth började på bänken.

Det tog bara 52 sekunder för Atlético att öppna målkontot. En bollvinst på egen planhalva ledde till en snabb omställning som gav utdelning. Javi Galan slog en passning i luften till en djupledslöpande Griezmann som klackar bollen till Alvarez som skjuter den i mål.

Jan Oblak skulle ännu en gång visa hela fotbollsvärlden att han fortfarande är en av världens bästa målvakter. Sociedad slog in en hörna mot bortre stolpen som lob nickades mot mål av Zubimendi, men Oblak nådde nicken och släppte en retur som han också lyckades rädda.

Sedan målet fram till minut 35 var Atlético inte särskilt intresserade att anfalla alls. De såg väldigt bekväma ut och förutom chansen på hörnan skapade inte Sociedad något. Atlético försvarade och spelade denna match med 5-3-2 formationen som de använde sig av förra säsongen.

Det var en första halvlek där Real Sociedad dominerade bollinnehavet och Atlético såg trygga ut att låta dem rulla runt. Atlético försvarade med två låga block, försvararna stod på straffområdeslinjen med mittfältet uppskattningsvis tio meter framför. Hemmalaget kunde spela runt bollen på Atléticos planhalva men när de började närma sig straffområdet då var det intensiv press från Los Colchoneros.

Atléticos tajta försvar gjorde det nästan omöjligt för La Real att spela till sig chanser, utan skulle de skapa något då blev det genom fasta situationer. Den enda spelaren i Sociedad som kunde hota Atlético när de försvarade sig var Take Kubo, som ibland kunde ta sig förbi Galan.

Gissningsvis spelade Atletí med dessa låga block för att backlinjen är ganska seg och Simeone vill undvika löpdueller mellan Lenglet och Kubo eller Witsel mot Oyarzabal.

I andra halvlek skulle Atlético igen visa lite intresse av att anfalla även denna gång genom en omställning. Fint kombinationsspel på högerkanten från Atlético gjorde att Alvarez kunde slå en djupledsboll till Griezmann som skickade in ett inlägg till Molina men hans avslut hamnade högt över.

Sociedad skrek två gånger på straff som domaren viftade bort. Första var en knapp stämpling på Oyarzabal och andra var en sista minuten brytning av Galan som solklart tog bollen först. Två korrekta beslut från domarteamet att vifta bort dem.

Hemmalagets spelare tillsammans med sina supportrar var väldigt upprörda sista kvarten då de sällan kom igenom och tyckte domaren blåste fel varje gång. Speciellt om han för att Atlético spelare låg ner på planen.

Det fanns bara ett sätt som Sociedad skulle göra mål på Atlético och det var genom ett bolltapp från Atlético och det var precis det som hände i 84:e minuten. De Paul tappade bollen i uppspelsfasen sen fick Luka Sucic bollen 15 meter utanför straffområdet och skjuter bollen i mål. I reprisbilderna såg det ut som att Sucic visste att Oblak var felplacerad och därför drog han till. Däremot ska jag inte ta något från målet, det är ett världsklass mål som förtjänas att se.

Mina tankar om matchen

Efter målet hamnade Atlético i en konstig sits. De ville gå framåt och anfalla men det öppnade upp för kontringar som hemmalaget hotade på varje gång. Allt momentum låg även hos La Real som fick extra energi från supportrarna. Kubo kunde med sina snabba fötter skapa yta för sig själv och hotade gång på gång när Atlético började gå för det efter målet. Om något lag skulle vinna då var det hemmalaget men deras dåliga avslutsförmåga är anledningen till att de inte tog med sig alla tre poäng.

Det såg ut som att Atlético hade koll på läget fram till målet. Det finns inte mycket man kan göra eller säga om målet, det är ett otroligt långskott. Simeones matchcoachning och byten var inte särskilt bra denna match. Javi Galan stod upp helt okej mot Kubo men det är för att Galan i grunden är en ytterback, när Galan sedan byts ut mot Riquelme kan Kubo ta sig förbi ännu enklare. Där hade Reinildo i stället kunnat gå in som wingback för att stoppa Kubo.

Till sist är det alldeles för dåligt från Atlético spelarna att bara ha tre anfall på hela matchen. Det kan bero på matchen mot Benfica men de kändes lite rädda att anfalla och riskera att tappa ledningen. Det tidiga målet förstörde nog mycket mer än vad man tror, Sociedad hade nästintill ett konstant anfall från minut två till 85. I det läget måste något ändras, Atlético gick knappt på kontringar utan de spelade två-tre passningar sedan rensades eller tappade de bollen. Simeone hade behövt ändra något tidigare som gjorde att Atlético kunde hota eller bara hålla i bollen.

Matchens spelare

Atlético Madrid: Jan Oblak, räddade Atlético flera gånger under matchen och det krävdes ett drömmål för att få hål på honom, inget annat än världsklass från slovenen.

Real Sociedad: Martin Zubimendi, dikterar tempot och kan vinna tillbaka bollen mot vem som helst, en av La Ligas bästa spelare utan tvekan.
 

Johannes Sandbergjsandb3rg@gmail.com@JohannesSandbe92024-10-06 23:14:23
Author

Fler artiklar om Atlético